Με συζητήσεις που ανταποκρίνονταν στο εύρος του μετώπου ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κεραμέως, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια». Oι εκδηλώσεις έγιναν την Τετάρτη 19/10, σε έξι πανεπιστήμια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Βόλο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Στην Αθήνα άνοιξαν τη συζήτηση οι αντιπρυτάνεις του ΕΚΠΑ Δ. Καραδήμας, του ΕΜΠ Δρ. Γκιντίδης, του ΠΑΔΑ Έ. Παπαγεωργίου, ο καθηγητής του Παντείου Ξ. Κοντιάδης και το μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ Δ. Σαραφιανός. Τη συζήτηση συντόνισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος. Στη συζήτηση μεταξύ άλλων πήραν το λόγο οι Ζαμπία Κατσανεβάκη από την Ομοσπονδία ΕΔΙΠ και Αλεξάνδρα Παλαιού, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, καθώς και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ και ΕΜΠ.
Η ανάγκη απομάκρυνσης της αστυνομίας από τα Πανεπιστήμια, τα προβλήματα υποδομών και υποχρηματοδότησης, η ανάγκη σύμπλευσης όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας στις διεκδικήσεις αλλά και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο της κυβέρνησης και του κινήματος, ήταν τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν.
Παρέμβαση έκανε και ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της ΚΕΕΡΦΑ: «Η σημερινή συζήτηση δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει ο συντονισμός ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και τους φοιτητές, τόσο ενάντια στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να επενδύσει στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή, όσο και ευρύτερα. Το γιατί γίνεται αυτή η κυβερνητική προσπάθεια έχει μπει πολύ καθαρά από τις τοποθετήσεις. Έχει να κάνει με το χτίσιμο του πανεπιστημίου των startups, που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, και από την προοπτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ένα πανεπιστήμιο που κουμάντο θα κάνουν οι επιχειρήσεις – χορηγοί. Και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται την καταστολή απέναντι σε ένα ολόκληρο κίνημα που τους αντιστέκεται.
Τί σημαίνει αστυνομία δεν το βλέπουμε μόνο σε σχέση με τα ΑΕΙ. Το βλέπουμε από το τί σημαίνουν οι βιασμοί στο Α.Τ Ομόνοιας, μέχρι τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, τις επιθέσεις στους απεργούς της Μαλαματίνας κλπ. Αυτό είναι το κράτος τους, αυτή είναι η αστυνομία, αυτή είναι και η πανεπιστημιακή αστυνομία. Κομμάτι της κυβερνητικής προσπάθειας να σταματήσει ένα κίνημα που την παλεύει από την πρώτη στιγμή που βγήκε».
Κυβέρνηση στον τοίχο
«Χρειάζεται όμως να έχουμε κατά νου, ότι δεν είμαστε εμείς με την πλάτη στον τοίχο, αλλά αυτή η κυβέρνηση. Θα θέλανε να έχουν συναίνεση κι επειδή δεν τη βρίσκουν επενδύουν στην καταστολή. Πουθενά δεν τα καταφέρνουν. Η πρώτη διαδήλωση μετά την εκλογή τους τον Ιούλιο του 2019 έγινε ενάντια στην κατάργηση του ασύλου με χιλιάδες στους δρόμους κι από τότε ξανά και ξανά έχουμε κάνει τους νόμους τους κουρελόχαρτο. Να συνεχίσουμε. Όλοι μαζί στην πανεργατική στις 9 Νοέμβρη. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή κι έχουμε τη δύναμη να την αποτελειώσουμε», συνέχισε.
Στην εκδήλωση που έγινε στον Βόλο έγινε τοποθέτηση από τον Τάσο Τσιούνη, μεταπτυχιακό φοιτητή και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές, ο οποίος δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Στην παρέμβασή μας μιλήσαμε για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας ως κομμάτι της συνολικής επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση στοχοποιεί τον συνδικαλισμό και την πολιτικοποίηση των σχολών κι επιδιώκει την καταστολή της αντίστασης γιατί ακολουθεί τις επιταγές του κεφαλαίου για την Παιδεία. Θέλουν το χτίσιμο ενός πανεπιστημίου σε σύνδεση με τις επιχειρήσεις και την υποταγή της έρευνας στα κέρδη των μεγάλων εταιριών. Πρόκειται για μια στρατηγική επίθεση, και στρατηγική πρέπει να είναι και η απάντηση. Γι’ αυτό και χρειάζονται συμμαχίες κι εκτός πανεπιστημίου. Κοινός αγώνας με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της εργατικής τάξης. Σε αυτό το σημείο έρχεται η πανεργατική απεργία. Δεν είναι ζήτημα ξεχωριστό από τη μάχη που δίνουμε στις σχολές. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται όλο το πανεπιστήμιο να απεργήσει – από τους καθηγητές, μέχρι τις καθαρίστριες, κι από τους φοιτητές, μέχρι το ερευνητικό προσωπικό και τους διοικητικούς - και να κατέβει στο δρόμο με την εργατική τάξη. Και να δοθεί απεργιακή συνέχεια, γιατί αν μιλάμε για υποχρηματοδότηση και κυβερνητικές προτεραιότητες στην καταστολή, ακολουθεί η κατάθεση του προϋπολογισμού, όπου όλα αυτά αποτυπώνονται ξεκάθαρα».
Στην εκδήλωση που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης καταδικάστηκαν ομόφωνα τα σκηνικά αστυνομικής παρουσίας και αστυνομικής βίας που διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες στα πανεπιστήμια. Όπως τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι πανεπιστημιακοί μετά την εκδήλωση: «Τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για την πρόσληψη των 1.000 ΟΠΠΙ προτείνουμε να διατεθούν για την πρόσληψη νέου προσωπικού, για υποτροφίες ή για την επίλυση των κτιριακών προβλημάτων των ΑΕΙ. Το δημόσιο πανεπιστήμιο, παρά τις επάλληλες διεθνείς διακρίσεις του και της αυταπάρνησης των μελών του, διαλύεται συνειδητά από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Αποτέλεσμα αυτής της τιμωρητικής πολιτικής είναι η μείωση των εισακτέων και η συστηματική κατασυκοφάντηση των Πανεπιστημίων. Ένα αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης επιβάλλεται, οι τίτλοι σπουδών υποβαθμίζονται καθώς εξισώνονται με αυτούς των κολεγίων».