Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολές: Πορεία με ΜΑΤ αλλά και συμπαράσταση

20/10, Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχηαλίδης

αΣυλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 20/10, οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά τον γύρο γενικών συνελεύσεων που προηγήθηκε στις σχολές. Η αντίσταση στην εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας και συνολικά η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ακρίβειας και της καταστολής ήταν οι αιχμές της διαδήλωσης. Κεντρικό στα συνθήματα και τις συζητήσεις ήταν το περιστατικό της πτώσης φοιτητή από όροφο του ΑΠΘ, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που προτιμάει να δίνει λεφτά στην αστυνομία, αντί για την Παιδεία.

Τα ΜΑΤ από την αρχή προσπάθησαν να εμποδίσουν τους φοιτητές/ριες να βγουν στο δρόμο, φτάνοντας στο σημείο να επιτεθούν επανειλημμένα εναντίον τους με ξύλο και χημικά. Αλλά απέτυχαν. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, τα σπρωξίματα, τα ψεκάσματα με ασφυξιογόνα και τις επιθέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι επέμειναν. Βάδισαν από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή κι από εκεί στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να συνεδριάσει το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα. 

Αξιοσημείωτη ήταν η συμπαράσταση που συναντούσε η πορεία απ' όπου πέρασε. Εργαζόμενοι των τρόλεϊ, οδηγοί από μποτιλιαρισμένα αμάξια, κόσμος που περίμενε στις στάσεις των λεωφορείων, ακόμα και… τουρίστες, απαντούσαν στα συνθήματα των φοιτητών με επιδοκιμαστικά κορναρίσματα, χειροκροτήματα και υψωμένες γροθιές. 

Κλιμάκωση

Το παρών έδωσαν και οι φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στις Σχολές, συνεχίζοντας μετά τη μεγάλη απεργιακή πορεία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία νωρίτερα το ίδιο πρωί, όπου βάδισαν μαζί τους σε συμπαράσταση. Το ΣΕΚ στις Σχολές καλεί σε νέες γενικές συνελεύσεις και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που αποτελεί και κατεύθυνση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων που συνεδρίασε μετά τη διαδήλωση. Το ΣΕΚ στις Σχολές καλεί σε οργάνωση της επιτυχίας της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη και μαζικό κατέβασμα των φοιτητικών συλλόγων μαζί με τα εργατικά συνδικάτα στην Πλ. Κλαυθμώνος και σε συνέχεια με το αγωνιστικό τριήμερο του Πολυτεχνείου. 

Παράλληλα, συνεχίζεται ο γύρος εκδηλώσεων που οργανώνουν οι φοιτητές/ριες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, με θέμα «Οι εκλογές στην Ιταλία, η πάλη για δημοκρατία και η Αριστερά». Μετά τη Φιλοσοφική Αθήνας και το ΠΑΔΑ την περασμένη εβδομάδα, ήταν η σειρά της ΑΣΚΤ τη Δευτέρα 24/10. Ακολουθεί το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τη Δευτέρα 31/10, στις 6μμ, στον αίθριο χώρο έξω από τη βιβλιοθήκη, με ομιλήτρια τη Σταυρούλα Πανίδου.