Περιβάλλον
Ηράκλειο Κρήτης: Άξονας καταστροφής

Εικόνες καταστροφής στο Ηράκλειο Κρήτης

Σε ορμητικό ποτάμι μετατράπηκε σχεδόν όλος ο βόρειος οδικός άξονας του Ηρακλείου από το ύψος της Χερσονήσου μέχρι την Αγ. Πελαγία του Δήμου Μαλεβιζίου. Εκτός από τις γέφυρες που είχαν γίνει κυριολεκτικά χείμαρροι κόβοντας έτσι την πρόσβαση όλων όσων προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους, το ίδιο συνέβη και πάνω στην Εθνική Οδό με ατελείωτες ουρές και εγκλωβισμένους οδηγούς για τουλάχιστον 4 ώρες.

Το αποκορύφωμα, χωρίς αυτό να εκπλήσσει πλέον κανέναν,  ήταν οι δύο άνθρωποι που παγιδεύτηκαν και παρασύρθηκαν από έναν αντίστοιχο ορμητικό χείμαρρο στην περιοχή της Αγ. Πελαγίας και τελικά ανασύρθηκαν νεκροί.

 Στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας μόλις πέρυσι ολοκληρώθηκε το «Μεγάλο Έργο» , όπως το έλεγαν και έτρεχαν να το εγκαινιάσουν όλο καμάρι οι τοπικές αρχές. Πρόκειται για το, κατά κοινή ομολογία των κατοίκων, εγκληματικό έργο κατά το οποίο η δημοτική αρχή εγκιβώτισε το ρέμα για να μη φαίνονται τα απορρέοντα νερά, φυτεύοντας καλλωπιστικά φυτά, έκανε εκβάθυνση της εκβολής και ύψωσε τοιχίο. Όλα αυτά συνετέλεσαν στην επιτάχυνση της ροής και άρα στην αύξηση της ορμητικότητας των νερών με τραγικό αποτέλεσμα την παγίδευση του εν λόγω αυτοκινήτου και το θάνατο των δύο ανθρώπων.

Ονόμασαν την καταιγίδα φονική. Φονικά δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, είναι οι μειοδοτήσεις των υπευθύνων πάνω στην ανθρώπινη ζωή με αντιδιαστολή το κέρδος. Είναι το έργο που έμεινε ημιτελές και άλλαξε σχεδιασμό λόγω αυξημένου κόστους. Είναι τα ανύπαρκτα συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης στις εθνικές οδούς λόγω ελλείψεων κονδυλίων. Είναι ότι ενώ γνώριζαν με ακρίβεια πότε και που θα έχουμε αυξημένη βροχόπτωση τη συγκεκριμένη ημέρα, δεν έκαναν το παραμικρό για να προειδοποιήσουν τον κόσμο τουλάχιστον. Τα φερτά υλικά που κατέβασαν οι χείμαρροι, αποδεικνύουν ότι το διάστημα που μεσολάβησε από τις περσινές βροχοπτώσεις δεν έγινε κανένας καθαρισμός στα ρέματα και στις πλαγιές. 

Ο κόσμος είναι οργισμένος γιατί πλέον γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί και θα είναι ανοχύρωτος και έρμαιο των υποσχέσεων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του δήμου Μαλεβιζίου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος έταξε 6.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα από την βροχή και 400.000 ευρώ στο δήμο προκειμένου την αποκατάσταση των ζημιών. Για την ιστορία, οι άστεγοι από το σεισμό του Αρκαλοχωρίου, έκλεισαν πριν λίγες μέρες έναν χρόνο στα λυόμενα χωρίς θέρμανση, σε αρκετά χωρίς ρεύμα, περιμένοντας ακόμη τις αποζημιώσεις που τους είχαν υποσχεθεί τότε.

Φονική, λοιπόν, δεν ήταν ούτε η καταιγίδα αλλά ούτε και οποιοδήποτε άλλο φυσικό φαινόμενο. Είναι η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί. Είναι όλοι αυτοί που βάζουν το κέρδος πάνω από τις ανάγκες μας μέχρι να γίνουμε εμείς το ορμητικό ποτάμι που θα τους πνίξει.

Αντωνία Αντωνίου,
Ηράκλειο Κρήτης