Αντιπολεμικό κίνημα
Μητσοτάκης-Σολτς: Πολεμοκάπηλη συνεργασία

Συνάντηση Σολτς- Μητσοτάκη

Εκστασιασμένα ήταν τα κυβερνητικά ΜΜΕ από την παρουσία των γερμανικών τεθωρακισμένων Marder στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη βδομάδα. Και μέσα στο «κλίμα εθνικής ανάτασης» προβάλανε και τις απαντήσεις του Σολτς και του Μητσοτάκη σε ερώτηση που τέθηκε στη κοινή συνέντευξη τύπου σχετικά με τον τελικό προορισμό των τεθωρακισμένων. «Είναι ένας εξαιρετικά αξιοσέβαστος και αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για τη θέση της Ελλάδας» είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Και ο Μητσοτάκης «αποκάλυψε» ότι τα τεθωρακισμένα θα πάνε στον Έβρο. Τα αντίστοιχα αμερικάνικα τεθωρακισμένα τα Μ117, «παρέλασαν» και αυτά στη Θεσσαλονίκη αλλά θα πάνε στα νησιά του Αιγαίου. 

Τα γερμανικά τεθωρακισμένα που συνόδεψαν τον Σολτς στην επίσημη επίσκεψή του έρχονται να αντικαταστήσουν τα τεθωρακισμένα BMP-1 που έχουν αρχίσει να παραδίδονται στην ουκρανική κυβέρνηση. Όμως η επίσκεψη του Σολτς αφορούσε πολλά περισσότερα από αυτή την «τράμπα». 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψάχνει τρόπους πως θα βολευτούν και οι απαιτήσεις του γερμανικού καπιταλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί θεωρεί ότι έτσι αποκτάει πλάτες απέναντι στον «σουλτάνο» Ερντογάν. Η ενεργειακή κρίση έχει αναθερμάνει όλα τα σχέδια για εξορύξεις, αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου ή τις διαδρομές και τους σταθμούς επεξεργασίας του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι γερμανικές πολυεθνικές δεν μπορούν να λείπουν από αυτό το καταστροφικό για το περιβάλλον, φαγοπότι. Ούτε από το φαγοπότι των κερδοσκόπων της αγοράς στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου: «Ο καγκελάριος αναγνώρισε, επίσης, ότι η χώρα μας αποκτά σημαντικό ρόλο για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης τόσο με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και με τη δημιουργία νέων υποδομών που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο». 

Παζάρια

Παράλληλα, ο γερμανικός καπιταλισμός θέλει να μπει πιο χοντρά στα παζάρια και τις κόντρες για τον έλεγχο των δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ θέλουν να απορροφήσουν όλη αυτή την περιοχή και για οικονομικούς και για «γεωπολιτικούς» λόγους. Ιδιαίτερα από την στιγμή που αυτή η περιοχή είναι πλέον τα άμεσα μετόπισθεν του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Μια βδομάδα πριν την επίσκεψη Σολτς ο Δένδιας και ο Θεοδωρικάκος συμμετείχαν στις συνόδους υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο πρώτος έκανε αγέρωχες δηλώσεις για την «τουρκική επιθετικότητα» και ο δεύτερος εκτόξευσε ρατσιστικό δηλητήριο για να μην ξανανοίξει η «βαλκανική οδός» για τους πρόσφυγες. Στις 3 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής αυτής της «Διαδικασίας» (που είχε ξεκινήσει η Μέρκελ το 2014) στην οποία θα συναντηθούν ξανά ο Μητσοτάκης και ο Σολτς. 

Μπορεί ο αντιδραστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική άρχουσα τάξη να μπαίνει σε περίοδο «διαλόγου» αλλά οι συνθήκες που τον επηρεάζουν δεν ελέγχονται από κανέναν. Οι εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ανατρέπουν καθημερινά δεδομένα, «επιτυχίες» και «σταθερότητες». Λίγες βδομάδες πριν, η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγύριζε για την «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ, επιδεικνύοντας την πλωτή πλατφόρμα της Energean στο κοίτασμα Καρίς που έχει καταπιεί το ρατσιστικό κράτος-δολοφόνος μετά τη συμφωνία για τις ΑΟΖ με τον Λίβανο. Αλλά η συνέχεια ήταν η επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα για «αναθέρμανση» των σχέσεων. 

Ο Οικονόμου, και με αφορμή την επίσκεψη Σολτς, έκανε την γελοία δήλωση ότι «η χώρα μας αντέχει στον παγκόσμιο τυφώνα κρίσεων» την ώρα «που λυγίζουν ακόμα και υπερδυνάμεις». Στην πραγματικότητα η διπλωματία του Μητσοτάκη και του Δένδια είναι μπάσιμο σε αυτόν τον «τυφώνα», ακόμα και αν πιάνονται από το χέρι του Σολτς. Για τους εργαζόμενους και τη νεολαία αυτή η προσέγγιση φέρνει περισσότερες θυσίες σε μισθούς και κοινωνικές δαπάνες για εξοπλισμούς και ιδιωτικοποιήσεις.