Αντιπολεμικό κίνημα
Ουκρανία: Ιμπεριαλιστικός πόλεμος που σπέρνει θάνατο, πείνα και παγωνιά

Την περασμένη Κυριακή η ρώσικη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί τον Ιούλη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης. Έτσι η Κωνσταντινούπολη είχε γίνει η έδρα των ομάδων ειδικών που έλεγχαν τα πλοία που μετέφεραν σιτάρι μέσα από ειδικούς θαλάσσιους «διαδρόμους». 

Όταν υπογράφτηκε η συμφωνία τα διεθνή ΜΜΕ και κάμποσοι διπλωμάτες τη χαιρέτισαν σαν «μια αχτίδα φωτός», ένα πρώτο βήμα για τη «διπλωματική λύση» και το σταμάτημα του πολέμου. Το πρώτο πλοίο που σάλπαρε μεταφέροντας σιτηρά, υποτίθεται για τον Λίβανο έγινε παγκόσμια είδηση. Αυτό που ακολούθησε ήταν βέβαια η κλιμάκωση του πολέμου. 

Τώρα η ίδια η συμφωνία είναι ουσιαστικά νεκρή. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας είχε άμεσο αντίκτυπο σε 218 φορτηγά πλοία. Τα 16 ήταν ήδη φορτωμένα με σιτάρι και έτοιμα να σαλπάρουν. 

Ο Αρίφ Χουσεΐν, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, δήλωσε στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς, ότι «δεκάδες χώρες» θα επηρεαστούν από τη νέα διακοπή του εφοδιασμού από την Ουκρανία: «Στις καλές εποχές [αυτό] θα ήταν κακό, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση του κόσμου, είναι κάτι που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Η απόσυρση της Ρωσίας ήρθε ως σε απάντηση σε απόπειρα να χτυπηθεί η νέα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ακόμα θεαματική επιτυχία στον πόλεμό τους με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και έτσι παρείχαν την τεχνογνωσία και τις πληροφορίες για μια τέτοια κίνηση στην ουκρανική κυβέρνηση. Γνωρίζανε ποια θα είναι η απάντηση του Πούτιν αλλά είναι το ίδιο κυνικοί και βάρβαροι με αυτόν. 

Υποκριτικές διαμαρτυρίες

Γι’ αυτό είναι υποκριτικές οι διαμαρτυρίες των δυτικών κυβερνήσεων για τις φτωχές χώρες που θα στερηθούν το ουκρανικό σιτάρι. Ο Μπλίνκεν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για παράδειγμα κάλεσε «όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν αυτή την πρωτοβουλία που σώζει ζωές». Τα ίδια είπε ο Μπορέλ της Ε.Ε. 

Δεκάρα δεν δίνουν για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις στο παγκόσμιο Νότο. Οι πολυεθνικές τους είχαν κάνει αμύθητα κέρδη από τις τιμές που είχαν εκτοξευτεί με το ξέσπασμα του πολέμου. Ακόμα και όταν μειώθηκαν, το καλοκαίρι, ήταν πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να είχαν πέσει αλλά συνέχιζαν να είναι απλησίαστες για πολλές χώρες. Στην Αφρική 280 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού. 

Και βέβαια, το χρήμα και τις διασυνδέσεις τις είχαν και τις έχουν οι «μεγάλοι παίχτες». Από τα 9 εκατομμύρια τόνους σιταριού που βγήκαν από τα ουκρανικά λιμάνια, τα 2/3 κατέληξαν στα χέρια αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών. Και τώρα οι «αγορές» ανεβάζουν ξανά τις τιμές πριν ακόμα τα ρωσικά πολεμικά αρχίσουν τις νηοψίες. Η στοιχειώδης ανθρώπινη ανάγκη, η επαρκής διατροφή, γίνεται όπλο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και θυσία στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια σε αυτό το «μέτωπο» του πολέμου. Πριν την συμφωνία του Ιούλη είχαν αρχίσει να ακούγονται φωνές για την ανάγκη πολεμικά πλοία του «ελεύθερου κόσμου» να συνοδεύουν τα πλοία που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια. Δεν είναι απίθανο να ακουστούν τώρα πιο δυνατά. 

Εν τω μεταξύ το σφαγείο του πολέμου συνεχίζει να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στέρησαν 350 χιλιάδες κτίρια στο Κίεβο από τρεχούμενο νερό στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Το δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μισοκαταστραμμένο. Ο βαρύς «ρωσικός» χειμώνας έρχεται και εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα στοιχειώδη. 

Εν τω μεταξύ οι αντίπαλοι ετοιμάζονται για τις χειμερινές επιχειρήσεις τους, στην Χερσώνα και αλλού. Οι χώρες του ΝΑΤΟ στέλνουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (ο Καναδάς θα στείλει μισό εκατομμύριο «ποιοτικές» χειμερινές στολές) και ο Πούτιν επιθεωρεί τα κέντρα επιστράτευσης απ’ όπου ξεκινάνε οι ενισχύσεις για τα μέτωπα. 

Οι ιμπεριαλιστές που συγκρούονται στο έδαφος της Ουκρανίας έχουν μπει σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης του πολέμου που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα.