Οικονομία και πολιτική
Σκάνδαλο Πάτση: Ο βρώμικος κόσμος των funds, των τραπεζών και της ΝΔ

Μητσοτάκης και Πάτσης

 

«Η δραστηριότητα μου είναι γνωστή, δεν ήρθα ξαφνικά σε αυτόν τον κόσμο. Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτια του; Μόνο το κόμμα μου το ήξερε; Όλη η Ελλάδα ήξερε την δράση μου... Υπήρξα συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς για πολλά χρόνια. Το 2010 η Τράπεζα αποφάσισε ένα κομμάτι αποσβεσθέντων δανείων, διαγραμμένων δανείων, που δεν μπορούσε να εισπράξει η τράπεζα, παρά όλες τις προσπάθειες που έκανε, να το πουλήσει. Η Τράπεζα μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν ως δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτή η εταιρεία είχε μια οδηγία, να μπει σε διαδικασία τηλεφωνικής όχλησης, σε ενημέρωση των ανθρώπων αυτών, να κάνει μια προσφορά για μείωση του ποσού κατά 60% και πάνω και αν υπήρχε κάποια εξόφληση, μπορούσαν να πάρουν και απόδειξη εξόφλησης του δανείου οι άνθρωποι».

Τι μας λέει ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, πλέον διαγραμμένος από την κοινοβουλευτική της ομάδα, Ανδρέας Πάτσης, με απλότητα που «οι άνθρωποι» θα περιέγραφαν τα ψώνιά τους σε ένα σούπερ μάρκετ; Ότι αγόρασε κόκκινα δάνεια στο 1/15 της αξίας τους (ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 60 εκατομμυρίων από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ που του δάνεισε η ίδια η Πειραιώς) χωρίς καν να δηλώσει την εταιρία στο πόθεν έσχες του! Επιπλέον άλλες εταιρίες του Πάτση πήραν μέσω απευθείας αναθέσεων κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ μέσω ΕΛΤΑ. 

Αλλά ας σταθούμε στο «χοντρό σκάνδαλο». Ο Πάτσης είχε βρει, στην είσπραξη των κόκκινων δανείων από ανθρώπους που πασχίζουν να μην χάσουν τις περιουσίες τους, την κότα με τα χρυσά αυγά. Η δράση του στον τομέα αυτό είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα μέσα από τη συνεργασία του με τον Σάλλα και την τράπεζά του, Πειραιώς: «Το 1995 υπήρξα εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς. Το 1996 η Τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική εταιρία την Multi Collection, με σκοπό την διαχείριση των δανείων της» αναφέρει ο Πάτσης που υπήρξε αντιπρόεδρος της εταιρίας που έκλεισε το 2009. 

Ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2010, σε μια περίοδο που τα στεγαστικά δάνεια άρχισαν να σκάνε το ένα μετά το άλλο, ιδρύεται η περί ης ο λόγος εισπρακτική εταιρία «Πλάτων», της οποίας βασικός μέτοχος εξελίχθηκε ο Πάτσης. Από τότε μέχρι σήμερα, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πάτση εκτινάσσονται:  ποδοσφαιρικές ομάδες, ΜΜΕ, τουριστικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, μπίζνες στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, ενώ από το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας ξεκινάει να πολιτευτεί με την ΝΔ. 

Το 2020 ως βουλευτής της ΝΔ πλέον καταγγέλλεται ότι έχει συμμετοχή σε πέντε εταιρείες, τις οποίες ποτέ δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες του, κάποιες από αυτές εξωχώριες, κάτι που ο νόμος απαγορεύει στους βουλευτές. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου, η επιτροπή ελέγχου της Βουλής εξετάζει την καταγγελία για τις 5 εταιρίες μεταξύ των οποίων και η εισπρακτική των κόκκινων δανείων «Πλάτων» που ο Πάτσης ξέχασε να δηλώσει. 

Όπως επίσης δεν δήλωσε και την επένδυση ενός εκατομμυρίου ευρώ της (δικής του) κυπριακής εταιρίας Horselord LTD στην εταιρία Lyktos Participations, η οποία είναι μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα. Πρόεδρος της Lyktos είναι ο Σάλλας και μέλος στο Δ.Σ. της είναι ο γιος του Α. Πάτση, Πάρις. Ο Πάρις, που στο μεταξύ αναλαμβάνει στη Ν.Δ. το πόστο του «συντονιστή θεματικής ενότητας μη εξυπηρετούμενων δανείων» -με τo σχετικό ενημερωτικό να κατεβαίνει άρον άρον από την σελίδα της ΝΔ άμα τη αποκαλύψει του σκανδάλου! 

Κουβάρι

Ποιος ήταν εκείνος που υπέβαλλε την καταγγελία στη βουλή; Όπως γράφει ο Γιώργος Στάμκος στο Tvxs «ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης τον Μάιο του 2020 είχε υποβάλλει αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της βουλής αναφορικά με την ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση και την εμπλοκή του σε off shore εταιρίες και σε εταιρία εξαγοράς κόκκινων δανείων». Ο Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος λίγο μετά ανακάλυψε ότι παρακολουθείται από την ΕΥΠ και αποτέλεσε την αφετηρία για να ξετυλιχτεί το κουβάρι του σκανδάλου των υποκλοπών… 

Στο μεταξύ, η επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες της βουλής θα διαπιστώσει «παραλείψεις», ο Πάτσης θα κάνει μια συμπληρωματική δήλωση και το χρήμα συνεχίζει να ρέει. «Aν δει κανείς το πόθεν έσχες του βουλευτή από το 2018 θα διαπιστώσει μια αλματώδη αύξηση εισοδημάτων και εταιρειών στις οποίες συμμετέχει» διαβάζουμε στο in.gr. «Το 2018 είχε εισόδημα 34.700 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του και από επιχειρηματική δραστηριότητα 12,94 ευρώ. Είχε μετοχές αξίας 94,04 ευρώ και καταθέσεις 3.339,73 και μηδενικό δανεισμό. Συμμετείχε σε 7 εταιρείες με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 161.600 ευρώ. Το 2019 ξαφνικά εμφανίζεται να λαμβάνει δάνειο 1.000.000 ευρώ από ελβετική τράπεζα και να συμμετέχει με 1.000.000 ευρώ στο κεφάλαιο της εταιρείας LYKTOS PARTICIPATIONS και οι καταθέσεις του αυξάνονται σε 2,299.969,53 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί στο προηγούμενο πόθεν έσχες. Επιπλέον το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις φθάνει το 1.325.100 ευρώ. Ο αριθμός τους φθάνει τις 16.... Το 2020 τα εισοδήματά του φθάνουν τα 242.000 ευρώ, οι καταθέσεις τα 2,3 εκ. ευρώ, δανεισμός 1,37 εκ. ευρώ και οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις τα 1,33 εκ. Ευρώ». Αυτά βέβαια αφορούν τα «δηλωμένα»…

Με τη διαγραφή του βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ η κυβέρνηση προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο. Αλλά αυτό είναι κομμάτι δύσκολο. Ο Πάτσης είναι συνδεδεμένος με την «καρδιά» της Νέας Δημοκρατίας. Και όσον αφορά στα πρόσωπα και όσον αφορά στην πολιτική της.

Σχέσεις

«Δεν τον ξέρει τον Μητσοτάκη ο Πάτσης, δεν υπάρχει θέμα» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι καθυστέρησε η ΝΔ. Όμως στην εφημερίδα Μαγνησία το 2016 διαβάζουμε: «είναι γνωστές οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Πάτσης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φαίνεται πως είναι αυτή που έπεισε τον γνωστό δικηγόρο να κατέλθει στην πολιτική» καθώς και ότι «ο έγκριτος δικηγόρος γνώρισε και την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία βρέθηκε πέρυσι και στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με τον Πατριάρχη». 

Το 2019 ο Πάτσης εκλέγεται βουλευτής Γρεβενών πρωτοστατώντας στις αντιδραστικές καμπάνιες της ΝΔ για το Μακεδονικό και την εκδίωξη των προσφύγων που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία των Γρεβενών ερχόμενος σε σύγκρουση και με τους ξενοδόχους. Θα είχε τους λόγους του, όχι μόνο «ιδεολογικούς». Όπως διαβάζουμε στο σάιτ Vetonews «ενώ ο Πάτσης δεν συναντήθηκε ούτε μια φορά με τους ξενοδόχους εν τούτοις φαίνεται ότι συναντήθηκε και συζήτησε τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας που αγόρασε από πλειστηριασμό αντί πινακίου φακής το ξενοδοχείο».

Μια από τις πιο γελοίες στιγμές που έχουν έρθει στη δημοσιότητα για τον «πετυχημένο επιχειρηματία» Πάτση είναι η «συνέντευξη» που δίνει στη σύζυγό του που έχει τοπικό σάιτ στα Γρεβενά. Το σάιτ ήταν ανάμεσα στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσας που επιχορηγήθηκαν, ενώ ο ίδιος ο Πέτσας ήταν κουμπάρος του, είχε παντρέψει το ζευγάρι. Η σύζυγος Πάτση, στις σχετικές καταγγελίες της Έλενας Ακρίτα είχε απαντήσει: «Εμείς έχουμε εκατομμύρια στα Γρεβενά, δεν τα έχουμε ανάγκη». 

Τόσο large η οικογένεια Πάτση ώστε σύμφωνα με την ΕφΣυν «ο Πάτσης και η σύζυγός του έχουν μισθωμένα 6 διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Γηροκομείου Αθήνας (ο πρόεδρος του οποίου είναι διορισμένος από τον δήμαρχο Αθήνας Μπακογιάννη) προκειμένου να στεγάζουν σε αυτά τα γραφεία τους, όμως -σύμφωνα με πληροφορίες- χρωστούν πάνω από 100.000 σε ενοίκια». Επίσης, σύμφωνα με την Αυγή, συνέταιρος του Πάτση σε μια από τις εταιρίες του είναι η Α. Στεργιούλη, σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης Τσιάρα. 

Μια χαρά γνώριζαν τον Πάτση στη ΝΔ. Και μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων από τον Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη προσπαθούσαν να τα κουκουλώσουν. Αλλά ο Πάτσης τους «έδωσε» ψυχρά: «Όταν λοιπόν το Σάββατο την Κυριακή δημιουργήθηκε το θέμα ο κος Οικονόμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με κάλεσε και μου είπε ότι πρέπει να βγάλω ένα Δελτίο Τύπου. Έστειλα το Δελτίο Τύπου την Δευτέρα το βράδυ, την  Τρίτη το πρωί γίνανε κάποιες διορθώσεις καθ’ υπόδειξίν του και μου δόθηκε η εντολή να βγάλω το Δελτίο Τύπου όπου θα αναφέρομαι και στο θέμα της εισπρακτικής το 2010...». 

Αναθέσεις

Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε τελικά να διαγράψει τον Πάτση με τον Οικονόμου να επαναφέρει την επιχειρηματολογία Mητσοτάκη περί «νόμιμου και ηθικού»: «Δεν μπορεί να είσαι πολιτικό πρόσωπο και να παίρνεις αναθέσεις που το Δημόσιο έχει συμμετοχή. Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επαγγελματικό, οφείλεις όμως, ηθικά, μόνος σου, να βάζεις ένα όριο». Λέει ωμά ψέματα γιατί είναι σαφές ότι και νομικά υπάρχει ασυμβίβαστο. 

Αλλά εκεί που δεν υπάρχει κανένα απολύτως ασυμβίβαστο είναι ανάμεσα στα πεπραγμένα Πάτση και την πολιτική της ΝΔ. Η «επενδυτική δραστηριότητα» του Πάτση είναι η εφαρμογή στην πράξη της πολιτικής της ΝΔ που εδώ και δεκαετίες πορεύεται με σημαία της την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού τομέα που θα δώσει ευκαιρία για «επενδύσεις» στον επιχειρηματικό τομέα που θα φέρουν την «ανάπτυξη» στην οικονομία και την «ευημερία» στην κοινωνία. 

Φυσικά οι πολιτικοί που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική για χάρη των μεγάλων συμφερόντων ενίοτε δεν αρκούνται μόνο στη «δόξα» και τους παχυλούς βουλευτικούς μισθούς αλλά παίρνουν και τα ανταλλάγματά τους. Αυτό έχουν αναδείξει στο παρελθόν το σκάνδαλο της Siemens όσον αφορά στην οικογένεια Μητσοτάκη (επίσης με δραστηριότητες σε offshore εταιρίες), το σκάνδαλο Νovartis όσον αφορά στους γνωστούς υπουργούς των μνημονιακών κυβερνήσεων ή το σκάνδαλο των εξοπλιστικών όσον αφορά στον Τσοχατζόπουλο παλαιότερα.

Και άλλοτε, αντλώντας παραδείγματα από το διεθνές τζετ σετ των «αρίστων» από τον Μπερλουσκόνι μέχρι τον Τραμπ, επιχειρηματίες διεκδικούν τις πολιτικές δάφνες και μάλιστα σε ρόλο «πρωτοπόρου». Είναι χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη, η δήλωση του Πάτση όταν εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την ομάδα της Ελασσόνας: «Εκεί λοιπόν έκανα μια σύγκρουση με όλη την κοινωνία της Ελασσόνας και μου είπαν, ‘σήκω φύγε’. Η τοπική κοινωνία δεν καταλαβαίνει πως ο αθλητισμός είναι μία τεράστια επιχειρηματική μονάδα, που ανοίγει διαύλους στην πλειοψηφία των επιχειρηματικών μονάδων μιας κοινωνίας. Αντί λοιπόν να το εκμεταλλευτούν και να το περάσουν μέσα από την ομάδα, η οποία θα ήταν ουσιαστικά πρεσβευτής της, λειτούργησαν ως κλασικοί Έλληνες. Ε, δεν είναι λογική αυτή. Μόνο εγώ να κερδίζω, αλλά δεν με ενδιαφέρει και κάψε τα δικά σου τα λεφτά…».


Παγκρήτια Τράπεζα

Η 27η Οκτωβρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας στην οποία, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Πάτση, ο Σάλλας μέσω της εταιρίας Lyktos (στην οποία συμμετέχει ο Α. Πάτσης μέσω της δικής του Horselord Ltd ενώ ο γιός του είναι μέλος στο ΔΣ της Lyktos) ήταν βασικός μέτοχος και δήλωνε ότι θα διεκδικούσε πλειοψηφικό πακέτο. 

Τελικά ο Σάλλας, ο οποίος σύμφωνα με τα ΜΜΕ ήταν σε σύγκρουση με τον Στουρνάρα που ήθελε να τον αποκλείσει από το να πάρει τη διοίκηση της τράπεζας,  αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας περιορίζοντας το ποσοστό της Lyktos στην Παγκρήτια Τράπεζα στο 11,5%. Σύμφωνα με το CNN Greece, το πλειοψηφικό ποσοστό στην Παγκρήτια Τράπεζα απόκτησαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης, καθώς και ο Αλέξανδρος Εξάρχου μέσω της επενδυτικής εταιρείας τους Thrivest Holding Ltd, ενημερώνοντας «με επιστολή τους το διοικητικό συμβούλιο της Παγκρήτιας Τράπεζας για το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν το σύνολο των αδιάθετων νέων μετοχών, ήτοι ποσό εξήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ».


29/6/2015, Συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

 

Κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο

Το σκάνδαλο Πάτση δεν αφορά μόνο ούτε τον ίδιο ούτε τη Νέα Δημοκρατία που από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη είχε σαν σημαία της το νεοφιλελευθερισμό. Τα χρόνια των κυβερνήσεων Σημίτη, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, ήταν η χρυσή περίοδος του ελληνικού τραπεζικού τομέα που μέσα από αλλεπάλληλες ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις κατέληξε στις τέσσερις μεγάλες «συστημικές» τράπεζες. Ο Πάτσης «θήτευσε» ως δικηγόρος δίπλα στον Σάλλα που εκείνο ακριβώς το διάστημα εκτινάχτηκε στο τραπεζικό «στερέωμα». 

Ήταν η κυβέρνηση Σημίτη που με την στήριξη της ΝΔ νομοθετούσε το 2003 -πριν ακόμη σκάσει διεθνώς και στην Ελλάδα η «φούσκα» των στεγαστικών δανείων- τη «μεταβίβαση επιχειρηματικών απαιτήσεων από πιστώσεις και δάνεια που έχουν χορηγήσει ή χορηγούν πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα». Το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης το 2010 ήταν η ευκαιρία για να κάνουν «ταμείο» οι εισπρακτικές εταιρίες από τον κόσμο που αδυνατούσε να πληρώσει τα δάνειά του με αντίτιμο οι συστημικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια και να «εξυγιανθούν». Όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις από τότε μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν αμφισβητήσει αυτό το καθεστώς αλλά όλο και περισσότερο το διευκολύνουν με τελευταίο παράδειγμα το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2020. 

Όμως, πέντε χρόνια νωρίτερα, τον Δεκέμβρη του 2015, έξι μήνες μετά το δημοψήφισμα και την κωλοτούμπα του Ιουλίου, ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έφερε για ψήφιση στα πλαίσια του πολυνομοσχεδίου με τα 13 προαπαιτούμενα, και εκείνο για την «σύσταση εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων και εταιριών μεταβίβασης απαιτήσεων». Στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι «η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι ωφέλιμη τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους οφειλέτες».

Εισπρακτικές

Ας δούμε όμως εδώ πόσο ωφέλιμη είναι για τις εισπρακτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο business plan της, μια από αυτές, η ιταλική doValue που εξαγόρασε την εισπρακτική εταιρεία του ομίλου Eurobank: «Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία, η doValue προβλέπει ότι για την περίοδο 2021 – 2024 θα διατηρηθεί άνετα πάνω από το 50%… Αυτή η εξαιρετική αποδοτικότητα των funds στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι άσχετη και με τις πρακτικές που ακολουθούν, οι οποίες χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα στην είσπραξη, ακόμη και για δάνεια που έχουν καταγγελθεί εδώ και χρόνια και έχουν πουληθεί από τις τράπεζες σε πολύ μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας». (Σοφοκλέουςin).

Είναι τέτοιο το θράσος των εισπρακτικών εταιριών (“servicers” στην επιχειρηματική διάλεκτο) ώστε με αφορμή τις αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου για το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, απειλούν να ζητήσουν από το δημόσιο να τους καταβάλει τα δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει σαν “εγγύηση” το πρόγραμμα «Ηρακλής» για διαφυγόντα κέρδη.   

Η doValue είναι η τρίτη στη σειρά σε μέγεθος εισπρακτική εταιρία στην Ελλάδα μετά την Davidson Kempner (αγορά δανείων αξίας 15,1 δισ. ευρώ), την Intrum (13,5 δισ.) ενώ ακολουθούν άλλες εννιά εταιρίες με αγορές που υπολογίζονται σε δις ευρώ σε ένα σύνολο περίπου 30 funds και εταιριών που διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα αξίας περισσότερων από 134 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι προφανές ότι ο Πάτσης των 60 εκατομμυρίων ευρώ είναι ένα από τα μικρά «ψάρια» σε σύγκριση με τους καρχαρίες. Αλλά αυτό δεν μειώνει το μέγεθος του σκανδάλου και τα πολιτικά του δια ταύτα. Ποια είναι αυτά; 

Να φύγει η κυβέρνηση

Πρώτα απ’ όλα να φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απ’ όπου και αν την πιάσεις βρωμάει. Που παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία συνεχίζοντας να χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ στα αφεντικά και να εξαπολύει νέες επιθέσεις άγριας λιτότητας, ρατσισμού, σεξισμού και πολεμοκαπηλείας με στόχο την εργατική τάξη και τους φτωχούς.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη πρέπει να γίνει η αφετηρία μιας απεργιακής κλιμάκωσης που θα ενώσει όλα τα ρυάκια και θα τους γκρεμίσει από τα κάτω μια ώρα αρχύτερα. 

Καλές είναι οι αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά η πολιτική του «ώριμου φρούτου» που ακολουθεί μπορεί μαζί με τη ΝΔ να σαπίσει και τον κόσμο που ασφυκτιά εν όψει του άγριου χειμώνα που έρχεται. Καλό είναι επίσης να αναδεικνύονται οι ευθύνες όλων εκείνων που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές αλλά δεν μπορεί να γίνονται αφορμή για ένα άτυπο «συγχωροχάρτι» στη Νέα Δημοκρατία. Η υποτίμηση του Ριζοσπάστη πάνω στο σκάνδαλο Πάτση με το θέμα να περνάει μόνο στα «ψιλά» βγάζει μάτια.

Η πτώση της ΝΔ από τα κάτω με απεργιακό ξεσηκωμό είναι η μοναδική εγγύηση για το τι μέλει γενέσθαι στη συνέχεια. Και αυτό δεν είναι η διατήρηση του προηγούμενου status quo. Η δικαίωση για τον κόσμο που κυνηγάνε οι εισπρακτικές δεν μπορεί να είναι απλά να πάει στην φυλακή ο Πάτσης και όσοι του κάνουν πλάτες στη ΝΔ. 

Το τέλος της κυβέρνησης της ΝΔ πρέπει να γίνει τέλος της πολιτικής που τα χαρίζει όλα στους κερδοσκόπους και τα παίρνει από τους εργάτες. Αυτό σημαίνει κρατικοποίηση όλων των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, κατάργηση των εισπρακτικών εταιριών, χωρίς αποζημίωση των αφεντικών. Σημαίνει απελευθέρωση των εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που παραμένουν αιχμάλωτα των τραπεζών με κατάργηση των χρεών τους. Σημαίνει σύγκρουση με τους τραπεζίτες, σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει επιβάλει αυτά τα αρπακτικά, σημαίνει σύγκρουση με τους καπιταλιστές.