Στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στους φασίστες της Μελόνι βρέθηκαν οι φοιτητές/ριες του Πανεπιστημίου Σαπιένζα της Ρώμης την περασμένη εβδομάδα. Μια μαζική συνέλευση εκατοντάδων φοιτητών/ριών αποφάσισε την κατάληψη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου. Την προηγούμενη ημέρα, στις 25 Οκτώβρη, η Πανεπιστημιακή Δράση, φοιτητική ομάδα που συνδέεται με τους Αδελφούς της Ιταλίας, το κόμμα της Μελόνι, επιχείρησε να στήσει συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν για τον… «καλό καπιταλισμό» με καλεσμένο ομιλητή μεταξύ άλλων τον υποψήφιο βουλευτή των Αδελφών της Ιταλίας, και πρόεδρο της νεολαίας τους, Φάμπιο Ροσκάνι. Μαζικά οι φοιτητές/ριες της σχολής αντέδρασαν και ήρθαν αντιμέτωποι με ένα όργιο αστυνομικής βίας, με χτυπήματα στα κεφάλια, άγριους ξυλοδαρμούς και συλλήψεις.
«Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τους λόγους της κινητοποίησής μας αλλά ας τα συνοψίσουμε ως εξής: Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει καλός καπιταλισμός» ξεκίναγε η ανακοίνωση της κατάληψης ενώ τα πανό έξω από την κατειλημμένη σχολή ξεκαθάριζαν το στίγμα της: «Αντιφασιστική Σαπιένζα», «Τέρμα στη βία εναντίον των φοιτητών, παίρνουμε πίσω τους χώρους μας», «Έχετε την κυβέρνηση – Έχουμε την οργή», «Έξω οι φασίστες από τη Σαπιένζα - Αντικαπιταλισμός και αντιφασισμός». Το ίδιο ξεκάθαρη ήταν και η δήλωση ενός από τους φοιτητές σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο πλαίσιο της κατάληψης: «Στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Πορεία στη Ρώμη του Μουσολίνι, διεκδικούμε ένα αντιφασιστικό πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιό μας δεν είναι απρόσβλητο από τη διαδικασία κανονικοποίησης της ακροδεξιάς που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση. Μάλιστα συμμετέχει σε αυτήν, νομιμοποιώντας την παρουσία αντιδραστικών προσώπων που βρίσκονται κοντά στα νεοφασιστικά κινήματα».
Η παραίτηση του Πρύτανη και η απομάκρυνση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο είναι ανάμεσα στις διεκδικήσεις, των φοιτητών/ριών της Σαπιένζα, ενώ αναδείχτηκαν και ζητήματα που αφορούν την εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε να πάμε πέρα από το ότι είμαστε οι φοιτητές που χτυπήθηκαν από την αστυνομία. Γιατί είμαστε πολλά περισσότερα» τόνισε ένα άλλο μέλος του φοιτητικού συλλόγου. «Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τη διδασκαλία και κατευθύνουν την έρευνα. Επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για την κλιματική καταστροφή και συνυπεύθυνες για τις διεθνείς πολεμικές συγκρούσεις. Είμαστε ενάντια στη λογική της αξιοκρατίας και της παραγωγικότητας, γιατί μας φέρνει σε διαδικασία συνεχούς ανταγωνισμού μεταξύ μας, με συνέπειες στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Πρόκειται για έννοιες που χρησιμοποιούνται για να οξύνονται οι ταξικές διαφορές μεταξύ των σπουδαστών. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που να εγγυάται την πρόσβαση σε όλους/ες, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης και καταγωγής».
Δεν χωράνε πουθενά
«Χαιρετίζουμε την κατάληψη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ρώμης και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο αντιφασιστικό κίνημα της Ιταλίας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση αλληλεγγύης που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ: «Από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία, την Ευρώπη και τον πλανήτη ολόκληρο, οι φασίστες νοσταλγοί του Μουσολίνι και οι νεοναζί νοσταλγοί του Χίτλερ δεν χωράνε πουθενά παρά μόνο στις φυλακές, στους υπονόμους και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η ανάδειξη της Μελόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας έχει ανοίξει την όρεξη στους νοσταλγούς του φασισμού… Οι φασίστες ενθαρρύνονται από τις πολιτικές του ρατσισμού της Μελόνι που θέλουν τα καράβια των αλληλέγγυων που διασώζουν θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες να μην δένουν στα ιταλικά λιμάνια, όπως συνέβαινε στην Ευρώπη όταν οι κατατρεγμένοι Εβραίοι από το Χίτλερ είχαν την ίδια τύχη. Ενθαρρύνονται από τον σεξισμό και την επίθεση στο δικαίωμα στην έκτρωση των γυναικών που καταχτήθηκε στην Ιταλία την δεκαετία του 1970 με σκληρούς αγώνες.
Στην Ελλάδα, με τον επίμονο, μαζικό και μαχητικό αγώνα τσακίσαμε τους ναζι της Χρυσής Αυγής και τους στείλαμε στη φυλακή. Είναι το ναζιστικό μόρφωμα των δολοφόνων του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα και του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, στο οποίο ο Λορέντζο Φοντάνα, σημερινός πρόεδρος της Βουλής της Ιταλίας, έστελνε την συμπαράστασή του το 2016.
Είναι ώρα να συνεχίσουμε ενωμένοι, με την έμπνευση της παράδοσης των Arditi del Popοlo που πολέμησαν την άνοδο του Μουσολίνι όπως και της Αντίστασης των παρτιζάνων. Βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους της Γένοβας το 2001 ενάντια στους δολοφόνους του Κάρλο Τζουλιάνι στην Σύνοδο των G8, στην Φλωρεντία το 2002 χτίζοντας το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
Είμαστε αντίθετοι με την κανονικοποίηση του φασισμού μέσα από την νομιμοποποίηση της Μελόνι ως πρωθυπουργού της Ιταλίας. Το εργατικό κίνημα και η νεολαία σε όλη την Ευρώπη χρειάζεται να ενωθούν στο αίτημα “Όχι στην νομιμοποίηση της Μελόνι”, όχι στο ρατσισμό και το φασισμό, για ένα κόσμο της αλληλεγγύης.
Ο αγώνας των φοιτητών και των φοιτητριών του πανεπιστημίου της Σαπιένζα είναι και δικός μας αγώνας, για ένα κόσμο χωρίς φασισμό, ρατσισμό, σεξισμό, φτώχεια, κλιματική καταστροφή».