Εκπαίδευση και νεολαία
Οι φοιτητές στην Πανεργατική

31/10, Πάντειος. Φωτό: ΣΕΚ στις Σχολές

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι αυτή και την επόμενη εβδομάδα – παραμονές της πανεργατικής απεργίας. Το κατέβασμα στην πανεργατική απεργία είναι κεντρικό στην ατζέντα των συνελεύσεων μαζί με την οργάνωση του αγωνιστικού τριημέρου του Πολυτεχνείου που θα κορυφωθεί με τη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη. 

«Οργανώνουμε μια απεργία σεισμό που οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες θα βαδίσουν ενωμένοι. Καλούμε στο απεργιακό συλλαλητήριο μαζί με τα εργατικά συνδικάτα στην πλατεία Κλαυθμώνος κι αυτό μπαίνει και σαν κατεύθυνση από φοιτητικούς συλλόγους. Και με αυτόν τον αέρα θέλουμε να συνεχίσουμε. Με τη δυναμική που θα δώσει πανεργατική απεργία να πάμε στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη, σε έναν ακόμα σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις της» τόνισε η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις που οργανώνει το ΣΕΚ στις Σχολές με θέμα «Οι εκλογές στην Ιταλία, η πάλη για τη Δημοκρατία και η Αριστερά». Τη Δευτέρα 31/10 οργανώθηκε συζήτηση στο Πάντειο κι όπως μεταφέρει η Μαρία «ήταν ένα ακόμα δείγμα της αναβαθμισμένης συζήτησης και της ριζοσπαστικοποίησης που υπάρχει στις σχολές. Τη συζήτηση άνοιξε η Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός, κι ακολούθησε συζήτηση. Ξεδιπλώθηκε όλη η εικόνα της πολύπλευρης κρίσης του συστήματος και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία με την ανάδειξη της φασίστριας Μελόνι στην πρωθυπουργία. Ένα αποτέλεσμα που δεν δείχνει τον εκφασισμό της κοινωνίας όπως ακούγεται από διάφορες πλευρές, αλλά το που μπορούν να οδηγήσουν οι πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες. 

Άνοιξε το ζήτημα της αστικής δημοκρατίας και του κράτους, σε αντιπαράθεση με το ποια είναι η πραγματική δημοκρατία, αυτή της εργατικής τάξης και των από τα κάτω. Χαρακτηριστικό για το ενδιαφέρον που είχε η συζήτηση ήταν ότι έκατσαν να την παρακολουθήσουν και φοιτήτριες που έτυχε να περνάνε από το σημείο. Συνεχίζουμε με τις γενικές συνελεύσεις αυτή και την επόμενη εβδομάδα, την οργάνωση για τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών/ριών στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη και τις εκδηλώσεις Κράτος κι Επανάσταση που οργανώνουμε στη Νομική την Κυριακή 6 Νοέμβρη».