Περιβάλλον
Εξάρχεια: Μπακογιάννη-Θεοδωρικάκο - Κάτω τα χέρια από τις γειτονιές μας

24/9, Διαδήλωση ενάντια στις αναπλάσεις Μπακογιάννη. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Διαδήλωση Παρασκευή 4/11, 7μμ, Προπύλαια
 

Σε διαδήλωση την Παρασκευή 4/11, 7μμ, στα Προπύλαια, καλούν φορείς και συλλογικότητες που δίνουν τη μάχη ενάντια στην κατασκευή σταθμού Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, την παράδοση του Λόφου Στρέφη σε ιδιώτες και συνολικά στις «αναπλάσεις» του Μπακογιάννη και την καταστολή που τις συνοδεύει.

Στο κάλεσμά του το Συντονιστικό Δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων καταγγέλει: «την παράδοση των όποιων ανεκμετάλλευτων δημόσιων χώρων και κοιτίδων πράσινου έχουν μείνει στην πόλη στα ιδιωτικά συμφέροντα (λόφος του Στρέφη, λόφος του Φιλοπάππου, πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, πάρκο Δρακοπούλου). 

Μεγάλες εταιρίες όπως η UNISON, ο Άκτωρ και η PRODEA λαμβάνουν τεράστια κονδύλια και θησαυρίζουν υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων αναλαμβάνοντας την ανάπλαση των δημόσιων χώρων μετατρέποντάς τους σε ιδιωτικούς, οικονομικά μεταποιήσιμους, περιφρασσόμενους και ελεγχόμενους, με τσιμέντωμα μονοπατιών, κόψιμο δέντρων, τοποθέτηση καμερών, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο των εισόδων. Στήνοντας παράλληλα διαρκώς νέες μπίζνες διαπλοκής και μίζας για το νόμιμο και παράνομο, ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. 

Παράλληλα ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας, βρισκόμενες στο επίκεντρο του εξευγενισμού, της τουριστικοποίησης και της βιομηχανίας εναλλακτικής διασκέδασης, αλλάζουν παντελώς εικόνα και κοινωνική σύνθεση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα οικονομικά σχέδια τραπεζών, μεσιτικών και κατασκευαστικών εταιριών, πλατφορμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης και της βιομηχανίας της εστίασης». 

Σχετικά με την αστυνομοκρατία που συνοδεύει την εκστρατεία των αναπλάσεων επισημαίνουν ότι: «με αφορμή την δημιουργία σταθμού ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Εξαρχείων και την ανάπλαση/εμπορευματοποίηση του λόφου Στρέφη οι συμμορίτικες ομάδες της ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα τόσο περιμετρικά της πλατείας όσο και στον λόφο του Στρέφη και λειτουργούν με όρους στρατού κατοχής.

Η στρατοπέδευση αστυνομικών δυνάμεων έξω από το δημοτικό σχολείο στον λόφο Στρέφη με σκοπό τον εκφοβισμό γονιών και παιδιών (διόλου τυχαία μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος γονέων) απλώς επισφραγίζει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναδιπλώνεται μετά από επιθέσεις αλόγιστης βίας της ΕΛ.ΑΣ αλλά αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη».

Στη διαδήλωση καλεί και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. «Ο δήμαρχος Αθήνας εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον Θεοδωρικάκο έχοντας εξαπολύσει ένα κύμα καταστολής απέναντι σε ένα κίνημα που διεκδικεί τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο και κοντράρεται με την εκστρατεία των εταιρειών και των κερδοσκόπων. Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τις γειτονιές μας» τονίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

 «Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει η προσπάθειά τους να διώξουν την εργατική τάξη και τη νεολαία για χάρη των επιχειρήσεων. Θα φύγει η κυβέρνηση κι ο Μπακογιάννης, όχι ο φτωχός κόσμος των γειτονιών. Ο αγώνας ενάντια στους κερδοσκόπους γης και τα αρπακτικά, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών που τους στρώνει το δρόμο η δημοτική αρχή είναι μόνο στην αρχή. Θα διαδηλώσουμε την Παρασκευή και θα συνεχίσουμε δίνοντας το παρών μαζί με τα εργατικά συνδικάτα στην πανεργατική απεργία».