Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ναυάγια προσφύγων - Κυβέρνηση δολοφόνων

Δεν έχουν τελειωμό τα ρατσιστικά εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα νερά του Αιγαίου. Καθημερινά τα ναυάγια προσφύγων διαδέχονται το ένα το άλλο, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Το ίδιο συμβαίνει με τις παράνομες επαναπροωθήσεις από το ελληνικό λιμενικό πίσω στην Τουρκία, η βιαιότητα των οποίων ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Είναι αδύνατο να μπορέσει να καταγράψει κανείς πλήρως τη λίστα θανάτου της κυβέρνησης. Την Τρίτη 1 Νοέμβρη, ιστιοπλοϊκό με 68 πρόσφυγες βυθίστηκε στα νότια της Εύβοιας, 300 μέτρα από την στεριά! Μέχρι τώρα, όπως αναφέρουν όλα τα δημοσιεύματα, τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, έχουν ανασυρθεί νεκροί, με τα πτώματα να φτάνουν μέχρι τη Ραφήνα. Ακόμα 34 άνθρωποι αγνοούνται και είναι πολύ πιθανό κάποιοι να βρίσκονται στο βυθό εγκλωβισμένοι μέσα στο σκάφος. Από τους μόλις 12 διασωθέντες, οι 11 κατάφεραν μόνοι τους να βγουν στην ακτή και ο ένας βρέθηκε να κολυμπά στα νερά για πάνω από ένα 24ωρο.

Την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα, σκάφος με 12 πρόσφυγες είχε βυθιστεί στα νότια της Σάμου. Οι τέσσερις διασώθηκαν από ψαράδικο, οι δύο βρέθηκαν νεκροί και έξι αγνοούνται. Ενώ το ίδιο πρωί, βάρκα στοιβαγμένη με 43 πρόσφυγες, εκ των οποίων 16 μικρά παιδιά, που έπλεε στα βόρεια της Λέσβου, είχε επαναπροωθηθεί από πλοίο του ελληνικού λιμενικού πίσω στην Τουρκία. Σύμφωνα με την οργάνωση Aegean Boat Report, η «επιχείρηση» της επιστροφής έγινε υπό την απειλή όπλων και με αφαίρεση της μηχανής της βάρκας, αφήνοντας τους πρόσφυγες στη μέση του πελάγους πριν τους εντοπίσει το τουρκικό λιμενικό.

Παρόμοια κατάληξη είχαν 104 πρόσφυγες που προσπαθούσαν εκείνες τις ημέρες να φτάσουν στην Ιταλία και είχαν αναζητήσει βοήθεια από το ελληνικό λιμενικό στα ανοιχτά της Ζακύνθου. Όπως καταγγέλει η ίδια οργάνωση, οι πρόσφυγες βρέθηκαν δυο μέρες μετά σε... τουρκικά ύδατα, πάνω σε πέντε φουσκωτές σχεδίες! Τα ίχνη τους μάλιστα είχαν χαθεί λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Φοινικούντα ενώ ρυμουλκούνταν από το ελληνικό λιμενικό. Η επίσημη εξήγηση του τελευταίου ήταν ότι οι πρόσφυγες είχαν κόψει μόνοι τους τον κάβο της ρυμούλκησης όταν κατάλαβαν ότι τους γυρνούσαν στην Ελλάδα και είχαν συνεχίσει το ταξίδι τους για την Ιταλία. Τόσο εύκολα ξεφεύγουν οι πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές...

Μεσοπέλαγα

Στην πραγματικότητα, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, όλα συνηγορούν στο ότι σε εκείνο το σημείο «πλησίασαν τρία σκάφη, στα οποία επιβίβασαν τους πρόσφυγες κουκουλοφόροι, καταφεύγοντας στον βίαιο ξυλοδαρμό τους όταν συναντούσαν αντίσταση. Πρώτα τους αφαίρεσαν κινητά και άλλα υπάρχοντα, εκτός από λίγα ρούχα, γεγονός που πιθανότατα εξηγεί πώς το γεωγραφικό στίγμα από κινητό κατέληγε αργότερα σε κτίσμα δυτικά της Φοινικούντας. Τους επιβίβασαν ξανά σε μεγαλύτερο σκάφος του Λιμενικού το οποίο έπλεε προς την Τουρκία με συχνές στάσεις μεσοπέλαγα. Γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη [31/10-1/11], τους επιβίβασαν με τη βία σε φουσκωτές σχεδίες, από τις οποίες είχαν αφαιρέσει το πορτοκαλί προστατευτικό κάλυμμα, και τους άφησαν ανοιχτά της τουρκικής πόλης Ντάτσα. Εκεί τους εντόπισε ύστερα από λίγες ώρες το Τουρκικό Λιμενικό, από τις φωτογραφίες του οποίου προκύπτει ότι πρόκειται για την ομάδα των προσφύγων που ρυμουλκούσε πριν από δύο μέρες το Ελληνικό Λιμενικό».

Κι όλα αυτά ενώ ακόμα ξεβράζονται πτώματα από προηγούμενα πολύνεκρα ναυάγια, όπως αυτό που έγινε στις αρχές Οκτώβρη κοντά στα Κύθηρα. Την περασμένη Πέμπτη, η σορός ενός ακόμα θύματος βρέθηκε κοντά στο σημείο εκείνης της τραγωδίας. «H ύβρις συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή, 25 μέρες μετά τις “εξονυχιστικές” έρευνες του βραβευμένου μας Λιμενικού για αγνοούμενους, και αφού οι συγγενείς των πνιγμένων βρήκαν μόνοι τους την τελευταία σορό που βρέθηκε, μέλη της ομάδας μας με μια απλή βόλτα στο σημείο της τραγωδίας πήραν αυτή τη φωτογραφία», αναφέρει κείμενο που υπογράφουν κάτοικοι των Κυθήρων, συνοδευόμενο από φωτογραφία με το άψυχο σώμα να κείτεται σε ένα κολπίσκο.

«Ο Πλακιωτάκης δίνει συγχαρητήρια στο λιμενικό την στιγμή που κανέναν δεν διέσωσε το λιμενικό», έγραψε μετά τα νέα ναυάγια ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. «Ψαράδες τους έσωσαν στη Σάμο και στην Εύβοια κολύμπησαν μόνοι τους μέχρι την βραχονησίδα». Αυτή είναι η αλήθεια. Από τα Κύθηρα και την Εύβοια μέχρι τη Σάμο και τη Λέσβο, το κίνημα αλληλεγγύης στέκεται στο πλευρό των προσφύγων και απαιτεί ανθρώπινη υποδοχή, άσυλο και στέγη, δουλειές, Υγεία, Παιδεία και δικαιώματα για όλες και όλους, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις επαναπροωθήσεις, τους φράχτες και τα κλειστά σύνορα. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να ξεφορτωθεί μια και καλή την κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με τις ρατσιστικές δολοφονικές πολιτικές της.