Εκπαίδευση και νεολαία
Οι φοιτητές στην Πανεργατική και στο Πολυτεχνείο

Γενικές συνελεύσεις έγιναν σε μια σειρά σχολές τις παραμονές της πανεργατικής απεργίας, αποφασίζοντας τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στην κινητοποίηση της 9 Νοέμβρη και προαναγγέλοντας τον επόμενο μεγάλο αγωνιστικό σταθμό, το τριήμερο του Πολυτεχνείου.

«Τη Δευτέρα 7/11 έγινε η πρώτη συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΚΤ στο νέο εξάμηνο» είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Μαλινάκης, φοιτητής της Καλών Τεχνών και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές. «Η πανεργατική απεργία της 9/11 ήταν βασικό ζήτημα κι άνοιξε όλη η συζήτηση για τα συνδικάτα και αν πρέπει να είμαστε μαζί τους. Τελικά αποφασίσαμε να είμαστε στην απεργιακή διαδήλωση μαζί με τα συνδικάτα στην Κλαυθμώνος και να συνεχίσουμε μετά την απεργία με τριήμερη κατάληψη 14-17 Νοέμβρη, στο τριήμερο του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης μάθαμε ότι ομάδα στελεχών από αμερικάνικα πανεπιστήμια έχει επισκεφτεί τη σχολή κι έκανε συνάντηση με τον Πρύτανη και κάποιος καθηγητές. Προηγουμένως τους είχε υποδεχτεί ο Μητσοτάκης και μετά έκαναν περιοδεία στις σχολές της Αθήνας, προκειμένου να κάνουν μπίσνες. Κάναμε παρέμβαση και διακόψαμε για λίγο τη διαδικασία. Ξέρουμε ότι πίσω από τα όσα λένε για “συνεργασία” σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου και των επιχειρήσεων στις σχολές».

Κοινός αγώνας

Στο Πάντειο είχε καλεστεί συνέλευση τη Δευτέρα 7/11. Χαιρετισμό απηύθυνε η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων. «Έγινε συζήτηση όπου η πανεργατική απεργία και το Πολυτεχνείο ήταν κυρίαρχα. Καλέσαμε σε κοινό αγώνα φοιτητικών συλλόγων κι εργατικών συνδικάτων. Μεταφέραμε την εμπειρία της συγκρότησης επιτροπών αγώνα σε χώρους δουλειάς για την επιτυχία της οργάνωσης της απεργίας και καλέσαμε σε ανάλογες πρωτοβουλίες και μέσα στις σχολές» μεταφέρει η Ζ. Λυσικάτου. «Παρότι είχε πάνω από 200 άτομα, θεωρήθηκε ότι δεν υπήρξε απαρτία, με ευθύνη της ΠΚΣ που έχει την κύρια δύναμη κι από τη μεριά μας εκφράσαμε την άποψη, ότι όπως δεν είμαστε με τους κόφτες και τα εμπόδια που βάζει ο νόμος Χατζηδάκη, δεν θα πρέπει να βάζουμε ανάλογους κόφτες σε σχέση με την απαρτία, όταν έχει μαζευτεί τόσος κόσμος με διάθεση να συζητήσει και να αποφασίσει για τον αγώνα του».

Σε εξέλιξη ήταν η γενική συνέλευση στη Φιλοσοφική της Αθήνας, το μεσημέρι της Τρίτης 8/11. «Η συζήτηση είναι σχετικά με την πανεργατική απεργία και τη συνέχεια με το τριήμερο του Πολυτεχνείου. Από τη μεριά μας τα μέλη του ΣΕΚ στις Σχολές επιχειρηματολογούμε για το ότι και οι δύο αυτοί σταθμοί είναι πολύ σημαντικοί στη μάχη για να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση και πρέπει να δώσουμε μαζικό παρών. Τονίζουμε την ανάγκη για σύνδεση και κοινό αγώνα του φοιτητικού κινήματος με την εργατική τάξη και γι’ αυτό καλούμε στο απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων» μετέφερε η Άρια Σταροπούλου την ώρα της συνέλευσης.