Διεθνή
Ισραήλ: Κυβέρνηση δολοφόνων για το κράτος-δολοφόνο

Ο πανικός για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ είναι έκδηλος, από το Τελ Αβίβ ως την Ουάσιγκτον. Πριν από μερικές βδομάδες, ο πρόεδρος του Ισραήλ έτρεχε στην Αμερική να παρακαλέσει τους Εβραίους “να σεβαστούν τα αποτελέσματα, όποια κι αν είναι”. Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τα αποτελέσματα σηματοδοτούν ένα τέλος εποχής στο Ισραήλ και ξέρουν ότι κανένας προοδευτικός άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι διατεθειμένος να τους ακολουθήσει στον κατήφορο.

Ο Νετανιάχου ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει με τη συμμαχία των φανατικών ρατσιστών που κατέβηκαν με το ψηφοδέλτιο "Θρησκευτικός Σιωνισμός" το οποίο πήρε σχεδόν 11% στις εκλογές. Ο Νετανιάχου, από δεξιό άκρο στο Ισραήλ φτάνει πλέον να αποτελεί τη φωνή της “λογικής”, μέσα στην κυβέρνηση που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. 

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ετοιμάζεται για τη θέση του Υπουργού "Αστυνομίας", και ο Νετανιάχου δήλωσε προεκλογικά ότι θα ήταν καλός για αυτή τη θέση. Πρόκειται για έναν τύπο που στόλιζε το σαλόνι του με το πορτρέτο του Μπαρούχ Γκόλντσταϊν, του εποίκου που δολοφόνησε 29 Παλαιστίνιους προσκυνητές το 1994. Το κόμμα του, η "Εβραϊκή εξουσία" είναι πολιτικό παιδί του Καχανισμού, που ακόμη και για την αμερικάνικη κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Υποστηρίζουν ότι οι Άραβες πρέπει να πεταχτούν έξω από την Παλαιστίνη και προτείνουν σαν "εργαλείο" τη μετατροπή του Ισραήλ σε ενός είδους θεοκρατικό καθεστώς, με θρησκευτικά δικαστήρια, ακόμη και με απαγόρευση γάμων μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων. 

Συμμαχία

Ο Μπεν-Γκβιρ κατέβηκε σε συμμαχία με τον Μπεζαλέλ Σμότρις, που εκτός από πολιτική κάλυψη στις επιθέσεις των εποίκων και τις δολοφονίες Παλαιστίνιων οργάνωνε και επιθέσεις κατά του Γκέι Πράιντ μέσα στο Ισραήλ. Μαζί τους και ένα κόμμα που έχει σαν βασική πολιτική την κατάργηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που εκτός των άλλων ζητάνε και πόλεμο κατά… της θεοκρατίας του Ιράν.

Το Ισραήλ από την ίδρυσή του πουλούσε το παραμύθι ότι είναι η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Η πραγματική ταυτότητα του σιωνισμού ήταν και είναι ένα αποικιοκρατικό σχέδιο σε βάρος των Παλαιστίνιων με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών. Όμως παρουσιαζόταν ως “προοδευτικό” ακόμη και ως “σοσιαλιστικό” πείραμα. Τα βασικά κόμματα του σιωνισμού ορκίζονταν στην “κοσμικότητα” και παρουσίαζαν τους Άραβες ως έρμαια των θρησκευτικών τους ηγετών. Πού βρισκόμαστε τώρα; Το Εργατικό Κόμμα, το κόμμα που κυριαρχούσε για δεκαετίες στην ισραηλινή πολιτική σκηνή -και προερχόταν από το Μαπάι, που ίδρυσε ο Μπεν-Γκουριόν, ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ- οριακά μπήκε στη Βουλή με 3,7%. Το Μέρετς, το δεύτερο “αριστερό” σιωνιστικό κόμμα για πρώτη φορά πετάχτηκε εκτός Βουλής. Τώρα στήνουν συνεργασία οι Δεξιοί, με τους ρατσιστές και τους Υπερ-ορθόδοξους.

Η πολιτική σκηνή του Ισραήλ ευθυγραμμίζεται με την φύση αυτού του κράτους. Είναι ένα κράτος-δολοφόνος και πλέον τα πολιτικά κόμματα το δηλώνουν όλο και πιο ανοιχτά. Απέναντι σε ένα αποικιοκρατικό καθεστώς που σαπίζει, η παλαιστινιακή αντίσταση για τη διάλυση του κράτους του Ισραήλ είναι η μόνη προοδευτική λύση.