Καταπίεση και απελευθέρωση
25Ν - Ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις

8 Μάρτη 2022, Παγκόσμια μέρα γυναικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 25 Νοέμβρη διαδηλώνουμε μαζικά ενάντια στην κυβέρνηση των βιαστών και του σεξισμού, στις 6μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια οι μαζικές διαστάσεις που έχει πάρει το κίνημα για την απελευθέρωση των γυναικών έχουν σημάνει ότι γίνονται διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα σε πολλές πόλεις και χώρες διεθνώς και στην Ελλάδα.

Και φέτος έχουμε πάρα πολλούς λόγους για να διαδηλώσουμε στις 25/11. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια βαθιά σεξιστική κυβέρνηση που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις δικαιολογίες για μεμονωμένα γεγονότα. Η ιστορία με τον μαστροπό βιαστή στον Κολωνό αποκαλύπτει ξανά τις διασυνδέσεις της ΝΔ με βιαστές. Αλλά κυρίως η διαχείριση ενός συστήματος που βρίσκεται σε κρίση από μια κυβέρνηση που θέλει να τσακίσει τους από τα κάτω για τα κέρδη των αφεντικών, είναι υπεύθυνη για τη συνολικότερη αύξηση της βίας απέναντι στις γυναίκες. 

Ο τρόπος για να παλέψουμε ενάντια σε αυτό είναι βγάζοντας μπροστά τη δύναμή μας σαν εργατική τάξη οργανωμένη στα συνδικάτα μας. Αν σκεφτούμε για παράδειγμα την υπόθεση του Κολωνού, είναι ξεκάθαρο το πόσο σημαντικές είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες που δεν αφήνουν τα βάρη της ανατροφής των παιδιών στις πλάτες μιας εργατικής οικογένειας και πολύ περισσότερο μιας γυναίκας. Γι' αυτό έχει σημασία το τι οργανώνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών έπαιξαν ρόλο στην κινητοποίηση που έγινε στον Κολωνό, αναδεικνύοντας αυτά τα θέματα. Στις 25/11 θα συνεχίσουμε στον δρόμο μαζικά οι εργάτριες και οι εργάτες μαζί με τη νεολαία και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Οι αγώνες των γυναικών παίζουν ρόλο διεθνώς. Όλοι παραδέχονται ότι οι ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική καθορίστηκαν από τα ζητήματα των εκτρώσεων με τον κόσμο να στηρίζει τους Δημοκρατικούς που εναντιώθηκαν στην απαγόρευσή τους από τα δικαστήρια. 

Η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη θα είναι με το πανό της στη διαδήλωση στις 25/11 στην Κλαυθμώνος και θα κυκλοφορήσει υλικό που καλεί σε μαζική συμμετοχή με την προσπάθεια να κατέβουν στον δρόμο όσο το δυνατόν περισσότερα εργατικά σωματεία με τα πανό τους.

Αργυρή Ερωτοκρίτου, 
Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη