Περιβάλλον
Ούτε στην Κρήτη ούτε πουθενά: Όχι στις εξορύξεις

6/11/21, Διαδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης στα πλαίσια της Παγκόσμιας μέρας δράσης για το κλίμα

Με την ακρίβεια να θερίζει, τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και το σκάνδαλο των υποκλοπών να τρίζει τα θεμέλια της κυβέρνησης, ο Μητσοτάκης βγήκε στη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στον Χατζηνικολάου να ανακοινώσει την έναρξη σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, από την ExxonMobil, σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Στη συνέχεια, πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Αίγυπτο και στον αγαπημένο του «σύμμαχο» δικτάτορα Σίσι. 

Εκεί, από το βήμα της COP27, αφού χαρακτήρισε πρώτα τον εαυτό του ως «ριζοσπάστη ρεαλιστή», δήλωσε υπέρμαχος της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ (αυτή είναι η ριζοσπαστική του πλευρά) αλλά και την ανάγκη εξορύξεων υδρογονανθράκων ως λύση στην παρούσα ενεργειακή κρίση (η ρεαλιστική του πλευρά). Ο σωστός χαρακτηρισμός θα ήταν «σχιζοφρενής» αλλά αυτό θα ήταν μία μέγιστη προσβολή προς τους ψυχικά ασθενείς. Στη πραγματικότητα, οι δηλώσεις και τα έργα Μητσοτάκη συνάδουν με την πολιτική όλων των δυτικών κυβερνήσεων: δήθεν οικολογικές ανησυχίες και υποσχέσεις για μηδενικούς ρύπους με ταυτόχρονη αύξηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.   

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θα είναι ένα ακόμα πολλαπλό έγκλημα της κυβέρνησης. Ο κόσμος, και ειδικά η Μεσόγειος, φλέγεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων, με ήδη καταστρεπτικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή και το περιβάλλον και αναζωπυρώνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς φέρνοντας πιο κοντά την απειλή ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. 

Ψεύτικα επιχειρήματα

Η κυβέρνηση, και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, αραδιάζουν ένα σωρό ψεύτικα επιχειρήματα: οι εξορύξεις θα κάνουν την Ελλάδα όχι μόνο ενεργειακά αυτόνομη, αλλά και εξαγωγέα Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, τα δημόσια ταμεία θα γεμίσουν, οι τιμές ενέργειας θα πέσουν, θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια: κακή μεν η κλιματική αλλαγή, αλλά δεν μπορούμε και να «κλωτσήσουμε την ευκαιρία» να γίνουμε κάτι σαν τα Εμιράτα του Κόλπου.

Ακόμα και αυτή η αναγγελία έναρξης των ερευνών είναι ψευδής. Όπως καταγγέλλει η WWF: «Σεισμικές έρευνες έχουν ξεκινήσει εν κρυπτώ από τις 25 Οκτωβρίου. Τις σεισμικές έρευνες πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), και όχι η ExxonMobil, και τις έχει αναθέσει στην εταιρεία Petroleum GeoServices (PGS), της οποίας τα πλοία RAMFORM HYPERION και SANCO SWIFT εκτελούν ηχοβολιστικές εργασίες σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές της Νότιας και Νοτιοδυτικής Κρήτης και του Ιονίου, αντίστοιχα. Η εκκίνηση σεισμικών ερευνών στις 25 Οκτωβρίου αγνοεί και παραβιάζει τον (ήδη ανεπαρκή) όρο της ίδιας της υπουργικής απόφασης έγκρισης της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), σύμφωνα με τον οποίο οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιούνται μόνο τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στα ευαίσθητα θαλάσσια θηλαστικά της οικολογικά πολύ σημαντικής αυτής περιοχής. Οι σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται σε αυτή τη φάση με σκοπό να ασκήσουν πολιτική πίεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε μόλις στις 2 Νοεμβρίου 2022 η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη».

Κρατική στήριξη

Το ότι τις έρευνες τις κάνει το Δημόσιο, και όχι η ExxonMobil, δεν είναι τυχαίο. Ο Διευθυντής Ερευνών της ExxonMobil, δήλωσε, πρόσφατα, σε συνέδριο στην Κύπρο ότι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι μικρά και βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, συνεπώς οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο κόστος, οπότε θα απαιτηθεί κρατική στήριξη και δέσμευση για μελλοντική ασφάλεια της ζήτησης. Άρα, το Δημόσιο θα πληρώσει για τις (πανάκριβες) έρευνες και, αν βρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της ExxonMobil προβλέπουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την εκμετάλλευση από αυτή. Επιπλέον, οι συμβάσεις δεν την υποχρεώνουν να κάνει εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ελέγχους.

Το ότι οι εξορύξεις είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση είναι ανέκδοτο. Με βάση τις συμβάσεις, από την έναρξη σεισμικών εργασιών μέχρι την έναρξη εξόρυξης υδρογονανθράκων χρειάζονται 7-8 χρόνια. Άρα, ακόμα και αν βρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, οι πρώτες ποσότητες υδρογονανθράκων θα εξορυχτούν το 2030. Συμβολική χρονιά. Τότε μας υπόσχονται ότι οι ρύποι θα έχουν μειωθεί έως 45% σε σχέση με το 2010. Ακόμα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εξηγεί ότι καμία νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίμων δεν θα δώσει λύση στη σημερινή κρίση.

Γι' αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε για να διώξουμε τη κυβέρνηση της ΝΔ και μαζί και τα σχέδια για εξορύξεις. Να αφήσουμε τους υδρογονάνθρακες εκεί που είναι η φυσική τους θέση: στο πάτο της θάλασσας. Να παλέψουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας με εργατικό έλεγχο. Μόνο έτσι θα βάλουμε στο περιθώριο τα ορυκτά καύσιμα και μπροστά τις πραγματικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα αντιστρέψουν τη κλιματική κρίση. Για να είναι η ενέργεια ένα αγαθό προσιτό σε όλο το λαό.