Η Άποψή μας
Οι συσχετισμοί αλλάζουν!

Δευτέρα 21/11, Ζωγράφου. Μαζική διαδήλωση ενάντια στην έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ι.Κολοβού. Φωτό: Γιάννης Κέμμος

Χωρίς αμφιβολία, ο δυναμισμός της πορείας του Πολυτεχνείου, λίγες μέρες μετά τη μαζική Πανεργατική απεργία της 9 Νοέμβρη, ήρθε να δώσει ορμή στον κόσμο που παλεύει και να βαθύνει την πολιτική κρίση της κυβέρνησης. 

Μια πρώτη επιβεβαίωση είναι η τεράστια κατακραυγή για τα αίσχη στην «Κιβωτό». Ένας οργανισμός που απολάμβανε τη στήριξη των πιο πλούσιων χορηγών (κυριολεκτικά της αφρόκρεμας του ελληνικού καπιταλισμού) και την κάλυψη από το κόμμα του «Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», ξεσκεπάζεται σαν κέντρο διαφθοράς των «αγιοποιημένων» ηγετών του και βάναυσης κακοποίησης των παιδιών που έπεφταν στα χέρια του. Η σαπίλα της λεγόμενης «καλής κοινωνίας» γυμνή στα μάτια όλων. Μόνο σε συνθήκες πολιτικής κρίσης γίνονται τέτοια αποκαλυπτήρια, καθώς ραγίζουν οι μηχανισμοί συγκάλυψης.

Δεύτερη επιβεβαίωση είναι η κινητοποίηση στου Ζωγράφου που σταμάτησε την έξωση της Ιωάννας Κολοβού από το σπίτι της. Τα αρπακτικά των τραπεζών σε συνεργασία με την αστυνομία έσπασαν την πόρτα και πέταξαν έξω τη συνταξιούχο δημοσιογράφο για ένα χρέος 15.000 ευρώ. Βρήκαν όμως απέναντι μια μαζική κινητοποίηση μέσα σε λίγες ώρες και αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω. Ούτε οι μπάτσοι του Θεοδωρικάκου, ούτε η Εθνική Τράπεζα ήταν σε θέση να επωμιστούν το πολιτικό κόστος της βρόμικης επιχείρησής τους. Φάνηκαν ανάγλυφα οι ταξικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται καθώς το κίνημα ανεβαίνει και οι διαχειριστές του συστήματος βουλιάζουν στην κρίση.

Απαραίτητες συνδέσεις

Αυτές οι διαπιστώσεις είναι πολύτιμες για τα επόμενα βήματα των αγώνων και την προοπτική τους. Χρειάζεται να κάνουμε τις απαραίτητες συνδέσεις. 

Η κυβέρνηση έχει το θράσος και την υποκρισία να μιλάει για «αποϊδρυματοποίηση» σαν λύση για το σκάνδαλο της «Κιβωτού», την ίδια ώρα που ο Πλεύρης προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Διαλύουν τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, φροντίδας και περίθαλψης για να τις παραδώσουν στα νύχια των «χορηγών» που ευθύνονται για τα σκάνδαλα του «πατέρα Αντώνιου». Η απάντηση πρέπει να είναι απεργιακός ξεσηκωμός στο πλευρό των γιατρών και των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία που υπερασπίζονται το ΕΣΥ και απαιτούν δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας για όλους. Η απάντηση επίσης πρέπει να είναι η στήριξη από τα σωματεία στην κινητοποίηση των γυναικών στις 25 Νοέμβρη, μέρα ενάντια στη βία σε βάρος των γυναικών. Η «Κιβωτός» είναι η απόδειξη για τη σεξουαλική κακοποίηση που κρύβεται πίσω από δομές ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το εργατικό κίνημα μαζί με το κίνημα για την απελευθέρωση των γυναικών είναι η απάντηση στα σεξιστικά εγκλήματα σε βάρος γυναικών και παιδιών.

Αντίστοιχη σύνδεση χρειαζόμαστε ανάμεσα στο κίνημα στις γειτονιές και στις απεργίες. Η κοινωνική ευαισθησία που φάνηκε στου Ζωγράφου υπάρχει σε κάθε γειτονιά και τη βλέπουμε ενάντια στις εξώσεις όχι μόνο των ντόπιων, αλλά και των προσφύγων. Αυτή την πολιτικοποίηση μπορούμε και πρέπει να τη βοηθήσουμε να χτυπήσει τους τραπεζίτες στο γήπεδό τους στηρίζοντας τις απεργίες των εργαζόμενων στις τράπεζες. Στις 29 Νοέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι της Πειραιώς για να σώσουν τις δουλειές τους. Η αντίσταση στις εξώσεις μαζί με τους απεργούς των τραπεζών μπορούν να απαιτήσουν να μπουν οι τράπεζες κάτω από δημόσιο εργατικό έλεγχο για να πάψουν να κερδοσκοπούν μαζί με τα λαμόγια της «αγοράς ακινήτων».

Κάθε βήμα για τέτοιες συνδέσεις δυναμώνει ολόπλευρα το κίνημα που διεκδικεί διέξοδο από τη σήψη του καπιταλισμού και των διαχειριστών του. Εμπρός να ενισχύσουμε την επαναστατική αριστερά που προωθεί αυτές τις συνδέσεις με τη στρατηγική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.