Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ - Μάχη για ΣΣΕ: Γενικές Συνελεύσεις ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΑ

9/11, Πανεργατική απεργία στηνΑθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

ΕΣΠΗΤ

Την Κυριακή 27/11 αποφασίζουμε ως Ένωση να διεκδικήσουμε ΣΣΕ. Μετά την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, όπου για πρώτη φορά συγκροτήθηκε ξανά μετά από καιρό, μπλοκ των ΜΜΕ με κέντρο την ΠΟΣΠΕΡΤ, οι Γενικές Συνελεύσεις των δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΗΕΑ, την Τρίτη 22/11 στον Πανελλήνιο και εκείνων που είναι μέλη της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), την Κυριακή (27/11) στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα, 1ος όροφος), έρχονται να συνεχίσουν στο ίδιο αγωνιστικό και διεκδικητικό πνεύμα, την προσπάθειά τους να βγουν επιτέλους και οι συνδικαλιστικές τους Ενώσεις μπροστά. 

Για διεκδίκηση της επαναφοράς και υπογραφής νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κι όχι εφάπαξ κουπόνια, που θ’ ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις της καθημερινότητας των εργαζομένων, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα πολλά τελευταία χρόνια των μνημονιακών, πανδημικών και εσχάτως πολεμικών κρίσεων και που έχουν εκτροχιαστεί εντελώς, με την τωρινή κυβέρνηση και τις επιλογές της απέναντι στην πλειοψηφία προς όφελος ελαχίστων.

Πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά ΜΜΕ να δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ. Συνθήκη, που πρακτικά σημαίνει ότι πάνω από 10 χρόνια τώρα, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και όλες οι εμπλεκόμενες με την ενημέρωση ειδικότητες, σε καθεστώς λογοκρισίας και εργοδοτικής τρομοκρατίας, εργάζονται με μισθούς πείνας, προϊόν ατομικών συμβάσεων και προφορικών συμφωνιών, που συχνά-πυκνά «πιστολιάζονται» και αθετούνται και φυσικά με απλήρωτες υπερωρίες τόσο για τις επίσημες αργίες, όσο και για τις ημέρες των εορτών, που κανονικά πληρώνονται περισσότερο. Οι δε καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού και τα «χρωστούμενα», έχουν κάνει οικεία την έννοια του «κουβά» στην πλειοψηφία των συναδέλφων κι ας μην παίζουν στοίχημα.

Από το καλοκαίρι όμως, στους χώρους των ΜΜΕ επικρατεί αναβρασμός, με καταγεγραμμένη τη διάθεση του κόσμου για δράση. Αυτό απέδειξε και η απεργία στα κανάλια, αλλά και οι συνελεύσεις που έχουν ξεκινήσει στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας αυξήσεις, προσλήψεις και καλώντας τις δημοσιογραφικές Ενώσεις και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) να κινητοποιηθούν στην πράξη, για την υπογραφή ΣΣΕ.

Πάνος Κατσαχνιάς, 
δημοσιογράφος, δίκτυο Financial Crimes

ΕΣΗΕΑ

Σε τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της προχώρησε η ΕΣΗΕΑ στις 22/11 στον Πανελλήνιο κηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους, ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν. Πέρα από την έγκριση οικονομικών προϋπολογισμών, βασικό θέμα ήταν τα εργασιακά, η διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι απεργιακές κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν. 

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε μια συνέλευση απαξίωσης, καθώς η συμμετοχή είναι πολύ μικρή, όχι με ευθύνη των συναδέλφων και συναδελφισσών, αλλά του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ», δήλωσε στην ΕΑ ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος, μέλος των Financial Crimes. «Δεν έκανε καμία σημαντική προσπάθεια για να υπάρξει μαζική προσέλευση. Ακόμα και τη στάση εργασίας την κήρυξε στις 12μ, ενώ η συνέλευση είχε έναρξη στις 11πμ. Αυτή η εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα καυτά προβλήματα του κλάδου, αλλά και όλης της κοινωνίας. Ζούμε όλοι στο πετσί μας την ακρίβεια με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 12%, με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Γι' αυτό ζητάμε μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, μεγαλύτερες από το ποσοστό του πληθωρισμού. 

Το άλλο μείζον θέμα είναι η διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ζωτικής σημασίας εργασιακό μέτρο που υπήρχε πριν την εποχή των μνημονίων και που προστάτευε σε σημαντικό βαθμό τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιπλέον έθετε θέματα συλλογικής αντιμετώπισης των όποιων εργασιακών ή μισθολογικών ζητημάτων. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράφουμε με μισή καρδιά ατομικές συμβάσεις, που δεν μας προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία.

Η σημερινή συνέλευση δείχνει ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ βρίσκεται σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που βρίσκεται όχι μόνο η ελληνική κοινωνία, αλλά πολλές άλλες στην Ευρώπη και εκτός, που κινητοποιούνται για όλα τα ζητήματα, από την ακρίβεια μέχρι την καταπίεση και άλλα. Εμείς ως Financial Crimes και ως Πρωτοβουλία για την Ανατροπή εδώ και πολύ καιρό έχουμε θέσει το ζήτημα για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς. Να μεταφέρουμε σε όλους τους συναδέλφους το αγωνιστικό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, ειδικά στην πολύ επιτυχημένη απεργία της 9/11, στην οποία απεργήσαμε μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους και όχι χωριστά όπως συνηθιζόταν να κάνει η ΕΣΗΕΑ. Αυτό το κλίμα ίσως φοβάται το ΔΣ. Ο κλάδος χρειάζεται να μπει σε αγωνιστική ετοιμότητα για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις».