Καταστολή
STOP στις εξώσεις

21/11, Ζωγράφου, συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ι.Κολοβού. Φωτό: Φώτης Δημήτρουλας

Για πρόσφυγες

Καμπάνια ενάντια στις εξώσεις προσφύγων/ισσών που έρχονται ως αποτέλεσμα της διακοπής του προγράμματος ΕSΤΙΑ, είναι σε εξέλιξη. Συγκέντρωση προγραμματίζεται τη Δευτέρα 28/11 στις 4μμ έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας.

Τουλάχιστον 10 χιλιάδες πρόσφυγες/ισσες πετιούνται στο δρόμο ή εκβιάζονται προκειμένου να μεταφερθούν σε στρατόπεδα – γκέτο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις δουλειές τους, τα σχολεία των παιδιών τους, από τους τόπους που εδώ και χρόνια έχουν γίνει πια οι γειτονιές τους. Πρόκειται για ανθρώπους που στο σύνολό τους έχουν χαρακτηριστεί από το ίδιο το κράτος ως «ευάλωτοι», δηλαδή μόνες μάνες με μικρά παιδιά, ανάπηροι, θύματα βασανιστηρίων και κακοποιήσεων κλπ. και με αυτό το κριτήριο στεγάζονταν σε διαμερίσματα που διαχειρίζονταν κατά κύριο λόγο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δήμοι. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα ESTIA, να κόψει δηλαδή τη χρηματοδότηση (που γινόταν με ευρωπαϊκά κονδύλια) και με την οποία νοικιάζονταν τα διαμερίσματα. Από εκείνη την ώρα ξεκίνησε κι ο εκβιασμός που λέει ότι «από το σπίτι σου στα Πατήσια» για παράδειγμα, «θα μεταφερθείς στο στρατόπεδο του Κατσικά στα Γιάννενα», αλλιώς στο δρόμο. Για την ακρίβεια, όπως μας έδειξαν προσφύγισσες, τους εστάλη sms που τους ξεκαθάριζε ότι «το υπουργείο αποφάσισε να σας μεταφέρει στο στρατόπεδο των Ιωαννίνων. Για όσους αρνήθηκαν, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Μάλιστα προκειμένου να ενταθεί ο εκβιασμός δέχονται απειλές ότι θα τους κοπεί το ρεύμα και το νερό στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο και αυτή η ρατσιστική επίθεση έχει αρχίσει να συναντάει αντίσταση. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από πολυκατοικία όπου μένουν προσφύγισσες στην Αχαρνών, από τις ίδιες τις ενοίκους και τα παιδιά τους με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ και του Στεκιού Αλληλεγγύης Κυψέλης «Το Μυρμήγκι». Το λεωφορείο που είχε έρθει προκειμένου να μεταφέρει τις οικογένειες στον Κατσικά, έφυγε σχεδόν άδειο. 

«Εδώ θα μείνουμε»

Ο Ζοζέ μαθητής του διαπολιτισμικού σχολείου της Ν.Ιωνίας ήταν στη συγκέντρωση μαζί με τη μάνα του. Κρατούσε ένα χαρτί με το σύνθημα «Αν με λέγανε Αντετοκούνμπο θα με διώχνατε;». «Είμαι 5 χρόνια στην Αθήνα και πάω σχολείο εδώ» είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη. «Θέλουν να μας βγάλουν από το σπίτι και να μας πετάξουν στα Γιάννενα. Η μάνα μου δουλεύει εδώ. Αν φύγουμε θα με βγάλουν από το σχολείο που πηγαίνω και η μάνα μου δεν θα έχει δουλειά. Ούτε στο νοσοκομείο δεν θα μπορούμε να πάμε, ούτε άλλα πράγματα θα μπορούμε να κάνουμε αφού το στρατόπεδο είναι πολύ μακριά. Εδώ θα μείνουμε».

Την Πέμπτη προσφύγισσες που απειλούνται με έξωση συμμετείχαν στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Σπίτια μέσα στις πόλεις – όχι σε καμπ γκέτο». Σε νέα σύσκεψη που ακολούθησε αποφάσισαν να συγκροτήσουν επιτροπή και να απευθυνθούν στα εργατικά συνδικάτα διεκδικώντας συμπαράσταση. 

Η αρχή έγινε από τα σωματεία των δασκάλων των παιδιών τους. Η Ε’ ΕΛΜΕ εξέδωσε ψήφισμα που απαιτεί «την παράταση του προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ με τη διακοπή των εξώσεων και του εκτοπισμού έξω από τις πόλεις. Άσυλο και στέγη μέσα στις γειτονιές, όχι στα στρατόπεδα γκέτο και φυλακές. Απαιτούμε οι Δήμοι να εξασφαλίσουν δομές φιλοξενίας και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για όλους τους άστεγους, πρόσφυγες και ντόπιους χωρίς διακρίσεις». 

Τη Δευτέρα 21/11, έγινε παρέμβαση από επιτροπή προσφύγων και μελών της ΚΕΕΡΦΑ, στη συνέλευση του συλλόγου δασκάλων «Αριστοτέλης» συναντώντας θερμή υποδοχή από τους εκπαιδευτικούς. Εγκρίθηκε το ψήφισμα και η πρόταση για την κινητοποίηση της Δευτέρας 28/11, στο Δημαρχείο της Αθήνας. Ανάλογη παρέμβαση προγραμματιζόταν να γίνει στη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ την Τετάρτη 23/11. 

Σε κείμενο με το οποίο συγκεντρώνονται υπογραφές συμπαράστασης η ΚΕΕΡΦΑ καλεί «τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους να υψώσουν ασπίδα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών να μην επιτρέψουν τη βίαιη μετακίνηση μαθητών».


Για ντόπιους

Ζωγράφου

«Πρώτα ήρθαν για τους πρόσφυγες, μετά ήρθαν για εμένα» θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη παράφραση της γνωστής αντιφασιστικής ρήσης του πάστορα Μάρτιν Νίμελερ. Μόνο που η κυβέρνηση αποφάσισε να γκαζώσει και να σπάσει τη χρονική απόσταση που υπονοεί η παραπάνω φράση. 

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβερνητική προσπάθεια έξωσης χιλιάδων προσφύγων/ισσών από τα σπίτια που μένουν, η χαμηλοσυνταξιούχος δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού είδε την αστυνομία να σπάει την πόρτα του σπιτιού της τα ξημερώματα της Δευτέρας 21/11 για να την βγάλει έξω, καθώς το σπίτι της -η μοναδική της κατοικία- πλειστηριάστηκε για ένα χρέος λίγων χιλιάδων ευρώ στις τράπεζες. Μάλιστα η διαδικασία προχώρησε παρά τις αποκαλύψεις που έφερε το ξέσπασμα του σκανδάλου Πάτση για τις βρώμικες διαδικασίες με τις οποίες κόσμος χάνει το σπίτι του προς όφελος τραπεζών και στελεχών της δεξιάς πολυκατοικίας.

«Με ηλεκτρικό πριόνι έσπασαν την πόρτα. Ο δικαστικός κλητήρας με τράβηξε βίαια έξω και μάλιστα το χέρι μου έχει πρηστεί. Για ένα χρέος 10 χιλιάδων που δεν είναι καν από δάνειο αλλά από κάρτα. Δεν το έχει πάρει fund το σπίτι αλλά ιδιώτης, καθώς τα κυκλώματα λειτουργούν κι όταν υπάρχει κάποιο καλό σπίτι -διακόσια μέτρα πιο κάτω είναι ο σταθμός του μετρό- το δίνουν στους δικούς τους» δήλωσε η Ιωάννα Κολοβού στο ρ/σ Στο Κόκκινο. «Όλοι οι γείτονες είναι εδώ για συμπαράσταση, όπως και συλλογικότητες», συνέχισε. Πράγματι άμεσα πλήθος κόσμου της γειτονιάς, αγωνιστές/ριες των κινημάτων, οργανώσεις και βουλευτές της αριστεράς συγκεντρώθηκαν στο σπίτι της Κολοβού, καταφέρνοντας να το επανακαταλάβουν. Mεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το σπίτι το απόγευμα της ίδιας μέρας.