Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Γαλλία: 18 Δεκέμβρη ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό

Σε ολόκληρο τον κόσμο η 18 Δεκέμβρη θα είναι φέτος η μέρα του τελικού του Μουντιάλ. Αλλά αυτή η μέρα θα είναι και μέρα φόρου τιμής στους χιλιάδες μετανάστες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια του Κατάρ. Ως κυνική σύμπτωση του ημερολόγιου, η 18 Δεκέμβρη που έρχεται θα είναι καταρχήν, όπως κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών.

Εκείνη τη μέρα θα γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία μετά από το κάλεσμα του αντιρατσιστικού συντονισμού της Πορείας Αλληλεγγύης και των συλλογικοτήτων των sans-papiers (χωρίς χαρτιά). Σχεδόν 200 οργανώσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, σύλλογοι, συλλογικότητες, συνδικάτα και κόμματα, έχουν ήδη υπογράψει το κάλεσμα. Θα γίνουν διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, Παρίσι, Μασσαλία, Λυών, Τουλούζ, Ρεν, Λίλλη, Στρασβούργο… αλλά και σε πολλές μικρές πόλεις.

Η κινητοποίηση γι’ αυτές τις διαδηλώσεις γίνεται μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες.Έξι μήνες πριν, 13 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν για τη Μαρίν Λεπέν, τη φασίστρια υποψήφια του Rassemblement National (Εθνικής Συσπείρωσης) στις προεδρικές εκλογές. Λίγους μήνες αργότερα, 89 φασίστες βουλευτές εκλέχτηκαν στη Βουλή. Η Μαρίν Λεπέν παραμένει η αναμφισβήτητη αρχηγός του κόμματος, όμως εκλέχτηκε τώρα στην ηγεσία του κόμματος ένας νέος ηγέτης ο οποίος έχει αποδεδειγμένους δεσμούς με τα παραδοσιακά ρεύματα των φασιστών του δρόμου. Όπως και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, θαυμάστρια του Μουσολίνι, έτσι και το Rassemblement National στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει. 

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ νομιμοποιούν τις σιχαμένες ιδέες των φασιστών. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέφτηκε τη Τζ. Μελόνι μετά τις εκλογές, και η συνάντηση τους παρουσιάστηκε ως «φιλική και παραγωγική»!

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής καμπάνιας, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, είχε δηλώσει σ’ ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, ότι την έβρισκε «μαλθακή» στη μάχη ενάντια στο Ισλάμ! Από το καλοκαίρι και μετά, ο ίδιος ο Νταρμανέν επαναλαμβάνει συνέχεια την εξίσωση «μετανάστες = παραβατικοί», την οποία χρησιμοποίησε δημόσια ο Μακρόν για να ετοιμάσει καινούργιο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που θα μπει στη Βουλή στις αρχές 2023.

Χρειάζεται να το λέμε: απέναντι σ’ αυτές τις νέες επιθέσεις και στους δρόμους που ανοίγουν για τους φασίστες, είμαστε πολύ περισσότεροι και περισσότερες από τους ρατσιστές και τους φασίστες. Ενδεικτικά, στη Βρετάνη πριν 10 μέρες, σ’ ένα μικρό χωριό, 800 διαδηλωτές έδιωξαν 100 φασίστες που είχαν έρθει απ’ όλη την περιοχή για να εμποδίσουν το χτίσιμο ενός κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Ισχύει για τη Γαλλία όπως και για την Ελλάδα ή την Ιταλία.

Στις 19 Νοέμβρη είμασταν 80.000 στο Παρίσι ενάντια στη σεξιστική βία, και μαζικές διαδηλώσεις γίνανε σε όλη τη Γαλλία. Η κοινωνική οργή είναι παντού και εκφράζεται με πολλές τοπικές απεργίες.

Αλλά αυτή η δύναμη, η τάξη μας, υπάρχει μόνο αν είναι ορατή και ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό. Η δύναμη μας υπάρχει μόνο αν κινητοποιείται και οργανώνεται.

Αυτό είναι το διακύβευμα για τις 18 Δεκέμβρη. Να κτίσουμε σε πανεθνικό επίπεδο την ορατότητα του κινήματος αλληλεγγύης με τους μετανάστες και της πάλης ενάντια στον ρατσισμό, να χτίσουμε το κίνημα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, για να μην περάσει το ρατσιστικό νομοσχέδιο του Νταρμανέν και να εμποδίσουμε τους φασίστες να μετατρέψουν τους ψηφοφόρους τους σε κίνημα ταγμάτων εφόδου.

Ντενί Γκοντάρ,
Πορεία Αλληλεγγύης (Marche des solidarites)
Οργάνωση A2C (Autonomie de Classe)