Δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο συριακό και το ιρακινό Κουρδιστάν την Κυριακή 20 Νοέμβρη. Οι επιθέσεις -που συνεχίζονται- έγιναν σαν αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της 13 Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωπο. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έριξαν το φταίξιμο στην Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρειο και βορειανατολική Συρία.
Η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη παραμένει «ορφανή», καμιά ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Κανείς δεν πιστεύει τις «ομολογίες» μιας Κούρδισας που παρουσίασε ως ένοχη η τουρκική κυβέρνηση.
Οι YPG έχουν στενές σχέσεις με το ΡΚΚ που παλεύει για την αυτονομία των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία. Βάσεις αυτής της οργάνωσης ήταν ο στόχος των τουρκικών επιθέσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Εκεί αυτές οι επιθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο: το 2021 η τουρκική αεροπορία εξαπέλυσε συνολικά 1.200 πλήγματα σε «βάσεις» και «υποδομές» του ΡΚΚ, ουσιαστικά έχει μετατρέψει ολόκληρες περιοχές και τους κατοίκους τους σε πεδίο βολής.
Η Ε.Ε και οι ΗΠΑ θεωρούν επίσημα εδώ και δεκαετίες ότι το ΡΚΚ είναι «τρομοκρατική οργάνωση». Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τις YPG. Οι ΗΠΑ είχαν ενισχύσει την οργάνωση στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας γιατί πολεμούσε την ISIS και γιατί ήταν μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουν «πόδια» στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Τώρα αυτές οι σχέσεις γίνονται εμπόδιο στην επιδίωξη του ΝΑΤΟ να αποσπάσει την συναίνεση της τουρκικής κυβέρνησης στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην βορειοατλαντική συμμαχία. Ένας από τους όρους που θέτει ο Ερντογάν είναι η Σουηδία να διακόψει κάθε είδους φιλική μεταχείριση των κουρδικών οργανώσεων. Το παζάρι είναι σκληρό και η τουρκική κυβέρνηση υπογραμμίζει την «αποφασιστικότητά» της δολοφονώντας αμάχους που τους βαφτίζει τρομοκράτες.
Επιχείρηση
Οι Κούρδοι των YPG απάντησαν στους τουρκικούς βομβαρδισμούς με την εκτόξευση ρουκετών σε συνοριακές πόλεις της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα ξεκινήσει μια νέα χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να συντρίψει τους «τρομοκράτες». Αν γίνει θα είναι η πέμπτη από το 2016. Δεν πρόκειται να καταφέρει πολλά πράγματα -πέρα από την καταστροφή και το θάνατο. Το κουρδικό κίνημα είναι βαθιά ριζωμένο σε αυτές τις περιοχές.
Αντίθετα, θα δημιουργήσει περισσότερους «πονοκεφάλους» και στην τουρκική κυβέρνηση και σε όλους τους «παίκτες» στην περιοχή, μεγάλους και μικρότερους. Για παράδειγμα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ρωσία, στρατεύματα της οποίας σταθμεύουν στη βόρεια Συρία ότι δεν έκανε τίποτα για να διαλύσει τους «τρομοκράτες» Κούρδους, παρά την συμφωνία του 2019.
Οι συμμαχίες που μετατοπίζονται, τα παζάρια και οι καυγάδες που τα συνοδεύουν, γίνονται όλο και πιο μπερδεμένα στην Μέση Ανατολή. Η αστάθεια είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί. Γι’ αυτό οι τωρινές επιθέσεις στις κουρδικές οργανώσεις και η απειλή μιας ακόμα χερσαίας επιχείρησης μπορεί να τινάξει στον αέρα εύθραυστες ισορροπίες καταρχήν στην Συρία.
Το κουρδικό κίνημα είναι «παράγοντας αστάθειας» για όλες τις κυβερνήσεις και τα καθεστώτα της περιοχής και για τους ιμπεριαλιστές που κατά καιρούς παριστάνουν τους φίλους και τους προστάτες των Κούρδων. Το ρόλο που μπορεί να παίξει ο αγώνας των Κούρδων τον αναδεικνύει η εξέγερση στο Ιράν που συνεχίζεται παρά τη δολοφονική καταστολή του καθεστώτος. Την εξέγερση πυροδότησε η δολοφονία της 22χρονης Κούρδισας, της Μάχσα Αμίνι στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβρη.
Τρεις μήνες μετά, οι περιοχές των Κούρδων στο Ιράν συνεχίζουν να φλέγονται με το καθεστώς να στέλνει στρατιωτικές μονάδες σε κουρδικές πόλεις του Ιράν. Και την ίδια στιγμή που τα τούρκικα αεροπλάνα και drones σκορπούσαν το θάνατο στη βόρεια και ανατολική Συρία και στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ιρανικοί πύραυλοι χτυπούσαν βάσεις οργανώσεων του ιρανικού Κουρδιστάν επίσης στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Οι πραγματικοί σύμμαχοι των Κούρδων είναι η εργατική τάξη και η φτωχολογιά σε όλη τη Μέση Ανατολή.