Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δομές στήριξης - Όχι εξώσεις

28/11, Έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η κυβέρνηση σταματάει το πρόγραμμα ESTIA, με το οποίο πρόσφυγες/ισσες χαρακτηρισμένοι ως «ευάλωτοι/ες» μένουν σε σπίτια στις πόλεις. «Ευάλωτοι/ες» χαρακτηρίζονται μητέρες μόνες με μικρά παιδιά, θύματα βασανιστηρίων και κακοποιήσεων, χρόνια πάσχοντες, ανάπηροι/ες. 10.000 πρόσφυγες/ισσες, πετιούνται στο δρόμο ή εκβιάζονται για να μεταφερθούν σε στρατόπεδα – γκέτο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις δουλειές τους, τα σχολεία και τις γειτονιές τους. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 28/11, έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας.

«Είμαστε εδώ από τον Αύγουστο του 2019 μαζί με τη γυναίκα μου και το μικρό μας παιδί. Μας είπαν ότι η συνέντευξη για το άσυλο θα γίνει τον Αύγουστο του 2023. Τώρα μας λένε να φύγουμε από το σπίτι» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σαλομών, πρόσφυγας από το Τόγκο. «Η σύζυγός μου είναι πραγματικά πολύ άρρωστη. Μας είπαν να φέρουμε χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι είναι άρρωστη. Τα πήγαμε, τα είδαν, είδαν και τη φαρμακευτική αγωγή, όλα. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα λένε, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να φύγουμε από το σπίτι. Δεν μπορούμε στην κατάσταση της γυναίκας μου να πάμε σε καμπ. Ζήσαμε 11 μήνες σε καμπ πριν έρθουμε εδώ. Στην Κω. Δεν θα ρισκάρω τη ζωή της συζύγου μου πηγαίνοντας πάλι σε καμπ. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μείνουμε εδώ». 

Η Γιούλη, καθηγήτρια σε διαπολιτισμικό σχολείο μας λέει την ιστορία μιας μαθήτριάς της: «Στο σχολείο μας έχουμε ένα κορίτσι από το Κογκό που προηγουμένως έμενε σε καμπ και στη συνέχεια μπήκε σε σπίτι με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Εξαιρετική μαθήτρια, είναι πλέον στη Β’ Γυμνασίου. Η πιο συνεπής, η πιο αφοσιωμένη μαθήτρια. Ξαφνικά αυτό το παιδί μας είπε ότι φεύγει, το διώχνουν μαζί με την οικογένειά του από το σπίτι και το στέλνουν πάλι σε καμπ. Αυτό σημαίνει ότι σταματάει τη φοίτηση κι αποκόπτεται από ένα περιβάλλον αποδοχής». 

Συνδικάτα

Η συγκέντρωση οργανώθηκε στο πλαίσιο καμπάνιας ενάντια στις εξώσεις στην οποία πρωτοστατεί η ΚΕΕΡΦΑ. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση προσφύγων έξω από πολυκατοικία που μένουν στην Αχαρνών, παρεμβάσεις τους σε συνελεύσεις σωματείων, συμμετοχή τους στην πορεία του Πολυτεχνείου κλπ. Ήδη μια σειρά εργατικά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους στη μάχη ενάντια στις εξώσεις, ανάμεσά τους η ΕΙΝΑΠ και σωματεία εκπαιδευτικών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πρόσφυγες/ισσες που απειλούνται με έξωση, η ΚΕΕΡΦΑ, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, αλληλέγγυοι αγωνιστές/ριες, εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης και δημοτικών σχημάτων της αριστεράς.

«H E’ ΕΛΜΕ έχουμε πάρει απόφαση ενάντια στις εξώσεις, που αποτελούν ένα κρεσέντο ρατσισμού από την κυβέρνηση» μεταφέρει η Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός σε σχολείο του κέντρου της Αθήνας. «Τα παιδιά που πάνε στα σχολεία τα ξεριζώνουν και τα στέλνουν στα στρατόπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σταματάνε κι από το σχολείο. Αυτή τη στιγμή έχουμε συναδέλφισσες που ψάχνουν να δουν τι έχουν γίνει οι μαθητές τους. Έχουν καταλήξει στον Κατσικά, στη Ριτσώνα, στη Μαλακάσα, στο δρόμο; Μαθαίνουμε ότι ξανά αναγκάζονται μάνες με παιδιά να προσπαθούν να περάσουν σύνορα με τα πόδια μέσα στο καταχείμωνο. Ως εκπαιδευτικοί λοιπόν παίρνουμε θέση και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην περάσει». 

Η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στη ΣΔΟΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συμπληρώνει: «Οι φοιτητές/ριες που δίνουμε τη μάχη στις σχολές ενάντια στην κυβέρνηση και τις δολοφονικές της επιλογές στεκόμαστε και στο πλευρό των προσφύγων. Διεκδικούμε οι πρόσφυγες να μείνουν σε σπίτια στις πόλεις με κρατική μέριμνα. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις στους δήμους για τη φροντίδα τους. Στη σχολή μας έχουμε το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας που οι συμφοιτητές/ριές μας υποχρεώνονται να κάνουν απλήρωτες πρακτικές σε απατεώνες που διαχειρίζονται χρήματα που δεν φτάνουν ποτέ στους πρόσφυγες. Σπίτια υπάρχουν, κόσμος να δουλέψει υπάρχει, χρήματα υπάρχουν». 

Ο δημ. σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, έθεσε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο που ήταν σε εξέλιξη, μεταφέροντας το ψήφισμα πλήθους σωματείων που διεκδικούν «την παράταση του προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ με τη διακοπή των εξώσεων και του εκτοπισμού έξω από τις πόλεις. Άσυλο και στέγη μέσα στις γειτονιές, όχι στα στρατόπεδα γκέτο και φυλακές. Απαιτούμε οι Δήμοι να εξασφαλίσουν δομές φιλοξενίας και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για όλους τους άστεγους, πρόσφυγες και ντόπιους χωρίς διακρίσεις».