Εκπαίδευση και νεολαία
Πιο δυνατά στις Σχολές

Ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση της αγωνιστικής συνέχειας στα ΑΕΙ πραγματοποίησαν οι φοιτητές/ριες του ΣΕΚ στις σχολές της Αθήνας, την Παρασκευή 25/11.

«Χρειάζεται να ξεκινήσουμε διαπιστώνοντας ότι η περίοδος έχει αλλάξει πολιτικά. Η Πανεργατική Απεργία της 9 Νοέμβρη και η διαδήλωση του Πολυτεχνείου άλλαξαν το κλίμα. Δεν μιλάμε μόνο για κινηματική αλλά και για πολιτική αναβάθμιση. Η συζήτηση δεν περιοριζόταν μόνο στην αγανάκτηση για την ακρίβεια αλλά πήγαινε στο κράτος, τις υποκλοπές, το ρατσισμό κλπ. Οι πρωτοβουλίες που πήραμε το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν ρόλο σε αυτές τις επιτυχίες» τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αλέκος Κ., φοιτητής στο ΠΑΔΑ. «Ανοίγει περίοδος κλιμάκωσης των αγώνων. Ήδη έχουμε μπροστά μας τριήμερη απεργία στα νοσοκομεία, διαδήλωση στις 6 Δεκέμβρη στην επέτειο της δολοφονίας του Α.Γρηγορόπουλου και την προσπάθεια για μια νέα πανεργατική απεργία μέσα στο Δεκέμβρη. Τα οργανώνουμε και μέσα στις σχολές, συγκροτώντας ακόμα καλύτερα τις ομάδες μας κι ανοιγώμενοι στην αριστερά. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο που αναγκάζει και τη ρεφορμιστική αριστερά να κινείται. Δεν αρκεί μόνο να είμαστε μέσα στις μάχες αλλά να ανοίγουμε και την πολιτική μας πρόταση στον κόσμο» συνέχισε.

 «Η εκτίμησή μας για την πολλαπλή κρίση του συστήματος και τις δυνατότητες που ανοίγουν δεν αντανακλούν απλά τις δικές μας προθέσεις. Πατάνε σε πραγματικά δεδομένα» συνέχισε η Μαρία Κ. από τη Φιλοσοφική ξεκινώντας με δυο παραδείγματα: Την απεργία στην Άμαζον την ίδια μέρα ενάντια στην εντατικοποίηση του Black Friday και την τριήμερη απεργία στα νοσοκομεία – μαζί με ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ την Πέμπτη 1/12 – αναφέροντας και το ρόλο που έπαιξε το Συντονιστικό Νοσοκομείων σε αυτό. «Αλλαγή περιόδου σημαίνει μεταξύ άλλων ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη μάχη, αλλά δεν σημαίνει ότι όλοι οργανώνουν τη σύγκρουση. Χρειάζεται η επαναστατική αριστερά που κάνει τις συνδέσεις. 

Διεκδίκηση

Π.χ. στο ζήτημα του ρατσισμού, τη διεκδίκηση για σπίτια μέσα στις πόλεις για όλες/ους, με τις εξώσεις που κάνει η κυβέρνηση, τις πλάτες στους φασίστες και τις κινητοποιήσεις – απάντηση στο δρόμο για μια μεγάλη Διεθνή Μέρα Δράσης στις 18 Μάρτη. Στο ζήτημα του σεξισμού, τα σκάνδαλα Λιγνάδη, Κιβωτού, Μίχου, που είναι βουτηγμένη η κυβέρνηση, με τις διεκδικήσεις για δημόσιες καλά εξοπλισμένες δομές αντί για ιδιώτες, παπάδες και χορηγούς, τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο Παίδων, το Βοήθεια στο Σπίτι, τους Παιδικούς Σταθμούς και φυσικά τις κινητοποιήσεις – σήμερα ενάντια στις κακοποιήσεις των γυναικών και την απεργιακή 8 Μάρτη» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Το παράδειγμα του Συντονιστικού Νοσοκομείων είναι σημαντικό για το πώς μπορεί να οργανώνει η επαναστατική αριστερά και τι να πετυχαίνει. Μπορούμε να το κάνουμε και στις σχολές» σημείωσε η Μαρία Ρ., φοιτήτρια στο ΕΜΜΕ, συνεχίζοντας: «Χρειάζεται καλύτερη σύνδεση με την υπόλοιπη αριστερά στις σχολές. Με την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει για συσπείρωση της επαναστατικής αριστεράς ανοίγεται καλύτερη δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση».

Μεταφέροντας την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της ΣΔΟΚΕ ενάντια στις εξώσεις των προσφύγων, ξεκίνησε η Εύα Ντ., φοιτήτρια στο τμήμα. «Δεν είναι καμιά σχολή που έχουμε τη φοβερή δύναμη στο ΔΣ του συλλόγου ή κάτι τέτοιο. Μια έδρα έχουμε. Αλλά καταφέρνουμε να παίρνουμε αποφάσεις που προτείνουμε, διεκδικώντας τες μαζί με τον κόσμο των μαχών – όχι μόνοι μας. Αντίστοιχα και στις γενικές συνελεύσεις γινόμαστε το κέντρο» πρόσθεσε.  

Την εικόνα από τις φοιτητικές εστίες -άθλιεςσυνθήκες συνοδευόμενες με μπόλικη “ατομική ευθύνη”- έφερε η Άρια Σ., φοιτήτρια στη Φιλοσοφική και συνέχισε αναφερόμενη στη σημασία της συγκρότησης των πυρήνων του ΣΕΚ για την καλύτερη οργάνωση των μαχών που ανοίγονται. Με τη σημασία των γενικών συνελεύσεων και τη διόρθωση προβλημάτων στις διαδικασίες των συλλόγων είχαν να κάνουν οι παρεμβάσεις του Γιάννη από την ΑΣΚΤ και της Δανάης από τη Φιλοσοφική, ενώ η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με οργάνωση των δράσεων ανά σχολή. 


Γενικές συνελεύσεις 

 
Τετάρτη 30/11
Μαθηματικό 1μμ 
ΑΣΚΤ 1μμ 
Φιλοσοφική Αθήνας 2μμ 
Φυσικό Αθήνας 1μμ 
Ιατρική Αθήνας 12μ 

Πέμπτη 1/12
Νομική Αθήνας 2.30μμ 
Πάντειος 3μμ 
ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ 3

Παρασκευή 2/12 
ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ 2μμ