Καταστολή
Κολωνός - Το μαρτύριο της 12χρονης

15/10, Κολωνός. Διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση των (εκ)βιαστών

“Μέχρι σήμερα εδώ και τρεις μήνες δεν έχει υπάρξει καμιά ψυχολογική υποστήριξη στο παιδί πέρα από τις καταθέσεις στην ΓΑΔΑ που έγιναν παρουσία παιδοψυχολόγου. Πήγε η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Αθήνας στο σπίτι της μητέρας αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ αρμόδιος ψυχολόγος. Στη συνέχεια συνελήφθη η μητέρα, το παιδί πήγε στο Χαμόγελο του Παιδιού αλλά ούτε εκεί υπήρξε υποστήριξη. Από την περασμένη Δευτέρα υπάρχει εισαγγελική εντολή να υπάρξει ψυχολογική υποστήριξη και μέχρι σήμερα που μιλάμε (Παρασκευή 2/12) δεν έχει υπάρξει… 

Μου κάνει εντύπωση ότι έχουμε προφυλακισμένη μια μάνα όταν το παιδί της έξω κλαίει και οδύρεται όπως και τα αδέρφια του. Περιμένουμε να αποφυλακιστεί η μητέρα και να δοθεί στο παιδί ψυχολογική συμπαράσταση και στην οικογένεια οικονομική. Όχι από ιδιώτες, χρειάζεται κρατική μέριμνα. Οι άνθρωποι δεν κάνουν ελεημοσύνη…

Η καθυστέρηση των ερευνών θυμίζει την υπόθεση Λιγνάδη… Από την αρχή καθυστέρησαν ακόμα και στην σύλληψη του Μίχου. Μόνο την τελευταία φορά που είχα πάει στην ΓΑΔΑ και είχα προειδοποιήσει ότι θα καταθέσω μήνυση, αποφάσισαν να τον συλλάβουν την επόμενη ημέρα”.

Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, κατήγγειλε η δικηγόρος Α. Ταραχοπούλου σε μια σειρά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αντιμετώπιση της 12χρονης από τον Κολωνό, που πλέον με εισαγγελική απόφαση, επέστρεψε σε συγγενικά πρόσωπα. Τι λέει η θεία της μετά την επιστροφή; «Έρχεται μαζί μου στο κρεβάτι μου, κλαίει συνέχεια… Προσπαθώ συνέχεια να της πω ότι η μαμά της θα βγει από τη φυλακή και ότι έχει γίνει λάθος από την αστυνομία. Έχει το βάρος πάνω της ότι φταίει αυτή που είναι η μαμά της στη φυλακή…» 

Τρεις μήνες χωρίς ψυχολογική υποστήριξη, αλλά γιατί; Η διάλυση της Πρόνοιας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθήνας που συνέχισε ο Μπακογιάννης (αρχηγός της δημοτικής παράταξης με την οποία πολιτευόταν η σύζυγος του Μίχου) και η σταδιακή αντικατάστάση της από ΜΚΟ είναι μια προφανής απάντηση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ας δούμε πως δικαιολογήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού σχετικά: «Όσο υπάρχει νομική έρευνα, όσο υπάρχει διαδικασία από την αστυνομία, από την παιδοψυχιατρική εκτίμηση, δεν έχει κανένας ψυχολόγος, δικαίωμα νομικά και ηθικά, να μιλήσει με το παιδί για οτιδήποτε ή να το στηρίξει.. Τέσσερις φορές που κατέθεσε το παιδί, δεν επέτρεψαν στην παιδαγωγό που ήταν μαζί να συνοδέψει το παιδί μέσα στην ΓΑΔΑ. Χρειάστηκε να πάρουμε την εισαγγελέα να ζητήσουμε άδεια, να πιέσει τους αστυνομικούς να αφήσουν την παιδαγωγό».

Φριχτά

Μηδέν υποστήριξη και δρακόντια μέτρα λοιπόν, για να μην υπάρξει «χειραγώγηση» του παιδιού. Ή για να είμαστε ακριβείς για να μην υπάρξει άλλη χειραγώγηση πέρα από αυτήν της ΕΛ.ΑΣ. Τότε, που στην ΓΑΔΑ, μαζί με όλα τα άλλα φριχτά που είχε να πει στις καταθέσεις της, η 12χρονη έπρεπε, σώνει και καλά να καταγγείλει και τη μητέρα της. 

Ας θυμηθούμε το αστυνομικό ρεπορτάζ από το Real: «Κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής της, η 12χρονη δέχθηκε και πολλές ερωτήσεις με προφανή στόχο της ψυχολόγου που την εξέταζε να διερευνηθεί ο ρόλος της μητέρας της, η οποία προφυλακίστηκε με την κατηγορία της μαστροπείας του ίδιου της του παιδιού. Η ανήλικη ωστόσο ήταν απόλυτη πως η μητέρα της δεν γνώριζε τίποτα».

Τι και αν η δωδεκάχρονη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έχουν καταθέσει ξανά και ξανά με στοιχεία ότι η μητέρα τους δεν έχει καμία σχέση με τους «προφανείς στόχους» της ΕΛ.ΑΣ; Τι και αν σπαράζουν και οι δύο, η μια στην φυλακή και η άλλη κλεισμένη κάπου σε ένα δωμάτιο; Ας «ομολογούσε» η μια και ας «κατέθετε σωστά» η άλλη. 

Στο κάτω-κάτω, αυτό που έπρεπε να γίνει, για να φύγει η συζήτηση από τον παιδοβιαστή κομματάρχη της ΝΔ στον Κολωνό Μίχο και τις υψηλές του γνωριμίες, έγινε. Και ας φτάσει «κουρέλι» στη δίκη η 12χρονη και ολόκληρη η πάμπτωχη οικογένεια μαζί...