Καταστολή
Αλληλεγγύη στους αγωνιστές που έσπασαν τις απαγορεύσεις

Από την πορεία του Πολυτεχνείου το 2020 στη Θεσσαλονίκη που έσπασε τις αντιδημοκρατικές κυβερνητικές απαγορεύσεις

Δυο συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 7 και την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη στις 9πμ. Και οι δύο γίνονται σε αλληλεγγύη με αγωνιστές/τριες που διώκονται για τη δράση τους ενάντια στις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2020 με πρόσχημα την πανδημία.

Η πρώτη συγκέντρωση γίνεται στο πλευρό των πέντε αγωνιστών/τριών που είχαν συλληφθεί στις 14 Νοέμβρη 2020, επειδή μοίραζαν προκηρύξεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κεντρική αγορά της πόλης καλώντας στην πορεία του Πολυτεχνείου. Πρόκειται για τρία μέλη του ΣΕΚ, την Ιωάννα Κατλαμούση, τη Μαρία Τσίρμπα και τον δικηγόρο Κώστα Τορπουζίδη, και δύο της ΑΡΙΣ, τον τότε φοιτητή Νομικής (σήμερα ασκούμενο δικηγόρο) Ηλία Κρουσταλάκη και τον τότε μεταπτυχιακό φοιτητή Γιώργο Παπαστουγιαννούδη. Η δεύτερη συγκέντρωση γίνεται σε αλληλεγγύη με τους έξι διαδηλωτές που συνελήφθησαν στην ίδια την πορεία του Πολυτεχνείου εκείνης της χρονιάς, επειδή έσπασαν μαζί με εκατοντάδες ακόμα κόσμου την απαγόρευσή της.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων-Συνεργαζόμενοι, μέλη της οποίας είναι οι δικηγόροι που δικάζονται στις 7 Δεκέμβρη, η σύλληψη των πέντε έγινε πριν εκδοθεί η απόφαση απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου και ενώ ήταν σε ισχύ η ΚΥΑ της 6ης Νοέμβρη 2020 που εξαιρούσε ρητά τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από την αναστολή. «Αυτό όμως δεν πτόησε τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου για να ρωτήσουν αν αυτό που έκαναν οι πολίτες ήταν παράνομο», αναφέρει. «Η εισαγγελέας τους απάντησε ότι επρόκειτο για “Διέγερση σε ανυπακοή από κοινού” (αρ. 183 ΠΚ) διότι καλούσαν τους πολίτες να παραβιάσουν την ΚΥΑ, χωρίς να δίνει σημασία στο γεγονός ότι αυτή η ΚΥΑ επέτρεπε τις συναθροίσεις! Ακολούθως, οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου ο συνάδελφος [Κ.Τορπουζίδης] αφέθηκε ελεύθερος αφού σημάνθηκε, ενώ τους άλλους συλληφθέντες τους ξεγύμνωσαν πλήρως δήθεν για να ψάξουν για… ναρκωτικά (παραβιάζοντας το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει την εξευτελιστική μεταχείριση) και κατόπιν τους άφησαν στα κρατητήρια απ’ όπου αφέθηκαν ελεύθεροι το άλλο πρωί».

Κατεχόμενη πόλη

«Στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020, εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που είχε ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και τα αντιδημοκρατικά διατάγματα κυβέρνησης και αστυνομίας που απαγόρευαν σε όλη την επικράτεια τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο», αναφέρει για τη δεύτερη δίκη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους διαδηλωτές/τριες της πορείας του Πολυτεχνείου 2020. «Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε κατεχόμενη πόλη, με τις δυνάμεις καταστολής να αποκλείουν την πρόσβαση στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ από κάθε σημείο. Η μεθόδευση αυτή ακυρώθηκε στην πράξη από τη γενναία στάση εκατοντάδων διαδηλωτών και διαδηλωτριών, που αψηφώντας τις απαγορεύσεις, έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα να διαδηλώσουν για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».