Πριν από λίγες εβδομάδες, ένας από τους βασικούς αρθρογράφους των Financial Times, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στον Μητσοτάκη ότι «όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις τόσο περισσότερο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει».
Οι κινήσεις του Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση στην Βουλή χωρίς να απαντήσει στην ερώτηση Τσίπρα αν γνώριζε ή όχι για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη, ήταν άλλο ένα δείγμα ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου που αφορά ακόμη και στους ίδιους τους «φίλους» και συνεργάτες του. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να εξηγεί την απόλυτη άρνησή του να αναζητήσει ποιος και γιατί παρακολουθούσε τους ίδιους του τους υπουργούς. Και αυτό θα αποκαλύπτεται ξανά και ξανά, βδομάδα τη βδομάδα (η λίστα δεν έχει τελειωμό) μέχρι τις εκλογές, τώρα που τα στόματα έχουν ανοίξει για τα καλά στην ΕΥΠ.
Του λόγου τ’ αληθές ήρθε να επιβεβαιώσει την περασμένη Κυριακή ένα ακόμη δημοσίευμα από το Documento για τις παρακολουθήσεις, εστιάζοντας στον Χατζηδάκη.
Η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα από τρεις συνομιλίες του υπουργού, η μια εξ αυτών με τον Κ. Μουρουρούλη, την ημέρα που ο Χατζηδάκης μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, με τον υπουργό να του λέει μάλιστα ότι «δεν ξέρει καθόλου το χώρο». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η παρακολούθηση του Χατζηδάκη από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» κράτησε ένα χρόνο με την εισαγγελέα της ΕΥΠ να ανανεώνει την εντολή παρακολούθησης έξι φορές. Παρουσιάζονται ο κωδικός παρακολούθησης (5046c) και υπηρεσιακά σημειώματα της παρακολούθηση καθώς και οι συνομιλίες που επιβεβαιώνονται από συνομιλητές του υπουργού.
Συνεργασία
"Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία» δήλωσε ο Χατζηδάκης, ζητώντας επιπλέον «δικαστική διερεύνηση».
Οι αρνήσεις τους να ανοίξουν το στόμα τους στον εγχώριο και διεθνή τύπο το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι είναι το ίδιο υπεύθυνοι με τον πρωθυπουργό για αυτήν την κατάντια - παρότι είναι θέμα χρόνου τα ποντίκια να αρχίζουν να πηδάνε από το καράβι που βυθίζεται.
Δεν έχει τίποτε να περιμένει κανείς από μια τέτοια σάπια κυβέρνηση. Πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό δεν μεταφράζεται απλά σε «αποκαλύψεις» στα ΜΜΕ αναμένοντας τις εκλογές. Σημαίνει ξεσηκωμό, καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις για να πέσει από τα κάτω εδώ και τώρα, εξασφαλίζοντας έτσι και την εκλογική της συντριβή.
Αλλά σημαίνει και εναλλακτική. Τι είναι διατεθειμένη να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για να σταματήσει αυτή η σαπίλα; Θα αποκαλύψει όλο τον κατάλογο των παρακολουθούμενων και θα απαιτήσει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό; Θα σταματήσει τις παρακολουθήσεις που εκτινάχτηκαν την τελευταία δεκαπενταετία - και τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση; Και πάνω απ’ όλα θα καταργήσει την ΕΥΠ, το καθεστώς των ΚΥΠατζήδων που εδώ και δεκαετίες, όλο «εκδημοκρατίζεται» και όλο αναγεννάται από τις στάχτες του, σαν τον Φοίνικα της χούντας; Για αυτά δεν είπε τίποτε ο Τσίπρας στην Βουλή.
Ξεσκεπάζονται οι διαδρομές
Ο πίνακας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για λογαριασμό της Επιτροπής PEGA, σχετικά με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, αποτυπώνει ζοφερά τον τρόπο με τον οποίο η άρχουσα τάξη των «αρίστων» συνδυάζει την «τέχνη του επιχειρείν» με την τέχνη του «παρακολουθείν» και την άσκηση εξουσίας με κάθε ποταπό μέσο.
Επιχειρηματίες και πολιτικοί, συνέταιροι και κουμπάροι, «επιχειρηματίες» με πλαστές ταυτότητες, ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ μπλέκονται σε ένα κουβάρι εταιριών, πραγματικών και «βιτρίνας», εξωχώριων και εγχώριων, που ανοίγουν και κλείνουν κατά το συμφέρον και σχετίζονται άμεσα με το κράτος, και μάλιστα, το βαθύ κράτος. Ανάμεσα στα ονόματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι αυτά των αδελφών Μπίτζιων και του επιχειρηματία Λαβράνου, του «ανθρώπου-κουμπάρου». Ο Λαβράνος είναι κουμπάρος του υπουργού Υγείας Πλεύρη, του υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Πιερρακάκη, του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και βέβαια του Δημητριάδη. Του ανηψιoύ του πρωθυπουργού και πολιτικού προϊστάμενου της ΕΥΠ Μητσοτάκη, που οδηγήθηκε σε παραίτηση από την θέση του αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
Μια πτυχή αυτού του σκανδάλου, που αναδεικνύει την πορεία του χρήματος για να δικαιολογηθεί η αγορά του Predator, παρουσίασε η ΕφΣυν την περασμένη εβδομάδα: “Tην τελευταία τετραετία η εταιρεία Krikel, με την οποία έχει σχέση ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, είχε μεγάλου ύψους συναλλαγές με μια κατασκευαστική εταιρεία με την επωνυμία «Ιονία Τεχνική»… Αναζητώντας τα στοιχεία της Ιονίας Τεχνικής στο ΓΕΜΗ διαπιστώνουμε ότι η εταιρεία εμφανίζεται να βρίσκεται υπό εκκαθάριση… Η εν λόγω εταιρεία από το 2011 δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις και είχε μηδενικά εισοδήματα. Ας δούμε όμως πώς εμπλέκεται με αυτήν η Krikel...
Μέσα σε μία τετραετία (2018-22) η Ιονία εξέδωσε τιμολόγια προς την Krikel ύψους 5.361.230 ευρώ... Όλες αυτές οι συναλλαγές –για τις οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι η Krikel εισέπραξε επιστροφή ΦΠΑ– ήταν εικονικές… Πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχουν οι αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές… Τα τιμολόγια που έκοψε προς την Krikel δεν αφορούσαν οικοδομικές εργασίες, αλλά τεχνολογικό εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών… Τα τιμολόγια του 2019 αφορούσαν εξοπλισμό υποστήριξης του συστήματος Tetra, με το οποίο προμηθεύει την ΕΛ.ΑΣ. η Krikel, ενώ εκείνα του 2020 σχετίζονται με εξοπλισμό που φέρεται να αξιοποιήθηκε προκειμένου να γίνουν οι υποκλοπές από την ΕΥΠ μέσω του Predator στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής…
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η Ιονία Τεχνική ουδέποτε αγόρασε τον εξοπλισμό και ουδέποτε τον παρέδωσε στην Krikel. Ωστόσο, τα τιμολόγια των 5,3 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν, ενώ ο εξοπλισμός είχε ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ.... Τα δε χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά φαίνεται ότι προέρχονται από τις περίφημες απόρρητες δαπάνες της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τα κρυφά κονδύλια της ΕΥΠ.
Τις προηγούμενες μέρες γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση ότι το κακόβουλο λογισμικό Predator λειτουργούσε σε χώρο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή” καταλήγει η ΕφΣυν.
Εξαγώγιμο προϊόν…
«Η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά παρά τις δηλώσεις αποποίησης, τελικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της με έναν καίριο τρόπο: αδειοδοτώντας την εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει μακρύ ιστορικό καταπίεσης των αντιφρονούντων».
Πρωτοσέλιδο έγινε ξανά στους New York Times η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ένα μακροσκελές άρθρο, αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας (από το οποίο και το παραπάνω συμπέρασμα) που υπογράφουν η Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ (επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών για την ΕΕ), ο Ρόνεν Μπέργκμαν, συντάκτης με έδρα στο Ισραήλ και ο δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ, Μαρκ Μαζέτι.
«Ένα βασικό πρόβλημα που είχα στο ρεπορτάζ στην Ελλάδα ήταν ότι τα νέα θύματα του Predator δεν ήθελαν να μιλήσουν. Μίλησα με 7 πρόσωπα που μου επιβεβαίωσαν ότι είχαν χακάρει το κινητό τους» ανέφερε σχολιάζοντας το δημοσίευμα η πρώτη εκ των συντακτών και ελληνικής καταγωγής Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ: «Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι το Predator είναι προϊόν της ΕΕ! Η Intellexa όχι μόνο έχει συσταθεί στην Ελλάδα και πωλεί από εκεί, αλλά διοχετεύει επίσης τα έσοδα μέσω μιας εταιρείας συμμετοχών στην Ιρλανδία. Οι ελληνικές και ιρλανδικές αρχές δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον να ελέγξουν τις δραστηριότητές της».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω της ΕΥΠ όχι μόνο χρησιμοποιούσε το Predator για να παρακολουθεί τους πάντες αλλά έκανε πλάτες και στην εταιρία που το έφερε για να το εξάγει στην Μαδαγασκάρη -ενώ το ίδιο προσπάθησε να κάνει ανεπιτυχώς με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, «ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa, στις 15 Νοεμβρίου 2021», ενώ σε συμπληρωματικό άρθρο της η εφημερίδα δημοσίευσε και τον εννέα σελίδων τιμοκατάλογο της Intellexa προς τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες τον απέρριψαν. Περιττό να προσθέσουμε ότι ο εκπρόσωπος του υπ.Εξ αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Δένδια.
Το δημοσίευμα των Νew York Times δεν είναι το μοναδικό, καθώς το ένα μετά το άλλο διεθνή ΜΜΕ, όπως η ισπανική El Pais, υιοθετούν τον όρο των Financial Times για «Ελληνικό Watergate», ενώ το ιταλικό Politico συγκαταλέγει τον Μητσοτάκη μαζί με την Μελόνι και τον Ορμπάν στην «μαύρη λίστα» των πολιτικών του 2023: «Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “πνιγμός” του Τύπου, κατασκοπευτικά σκάνδαλα. Αυτό φαίνεται να είναι μέρος της κληρονομιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη».