Διεθνή
Βρετανία: Ταξική αναμέτρηση

9/12, Λονδίνο. Τεράστια απεργιακή συγκέντρωση των Ταχυδρομικών. Φωτό: Guy Smallman

Δεκάδες χιλιάδες απεργοί ταχυδρομικοί συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 9/12 στο κέντρο του Λονδίνου για να διαδηλώσουν για αυξήσεις και όχι απολύσεις -καθώς τα αφεντικά θέλουν να «εκσυγχρονίσουν» τα βρετανικά ταχυδρομεία περιορίζοντας τον αριθμό των εργαζομένων, εντατικοποιώντας τη δουλειά τους και χτυπώντας το εισόδημά τους. Οι ταχυδρομικοί που μετράνε ήδη 13 μέρες απεργίας μέσα σε έξι μήνες αγώνα, έχουν εξαγγείλει απεργίες για το επόμενο δίμηνο. 

Σύμφωνα με το συνδικάτο CWU στις 9/12, 17.500 μέλη του ήρθαν στο Λονδίνο από όλη τη χώρα ενώ πολλοί έμειναν πίσω για να στηρίξουν τις απεργιακές φρουρές στους χώρους δουλειάς. Εκατοντάδες εργαζόμενοι από το Λονδίνο ήρθαν με πορεία από τα κεντρικά γραφεία όπου είχαν προσυγκέντρωση στην Πάρλιαμεντ σκουέρ. Και όταν τελείωσε η κυρίως συγκέντρωση, όλοι μαζί έκαναν πορεία μέχρι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, με τα αυτοκίνητα, τα ταξί και τα φορτηγά που συναντούσαν στο δρόμο να ζητωκραυγάζουν και να κορνάρουν σε υποστήριξη. 

«Αισθάνομαι δυνατός που είμαι εδώ», δήλωσε ένας απεργός μιλώντας στην εφημερίδα Socialist Worker. «Υπήρξαν πολλές διαθεσιμότητες και πολλοί εκφοβισμοί από την εργοδοσία. Αλλά σήμερα δείχνουμε ότι είμαστε φτιαγμένοι από πιο δυνατό υλικό». «Είναι ωραίο να βλέπεις τόσους πολλούς ανθρώπους εδώ»  δήλωσε η Lauren, μια απεργός που είχε ταξιδέψει από το Oxfordshire, στο Socialist Worker. «Μας έδωσε ώθηση για να συνεχίσουμε». 

Ωστόσο, παρ' όλη τη δύναμη της απεργίας, τα αφεντικά εξακολουθούν να μη δείχνουν σημάδια υποχώρησης και διάθεση να παζαρέψουν με την συνδικαλιστική ηγεσία του συνδικάτου CWU -που το επιχείρησε σε συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποί της είπαν ότι θα δέχονταν μια συμφωνία αυξήσεων κάτω από τον πληθωρισμό αν η Royal Mail εγγυόταν ότι δεν θα γίνουν υποχρεωτικές απολύσεις μέχρι το 2024 και επέτρεπε στους εκπροσώπους των συνδικάτων να έχουν λόγο στις τοπικές αλλαγές. Αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή με αποτέλεσμα το συνδικάτο των ταχυδρομικών να ανακοινώσει νέες απεργίες στις 13-14/12, στις 16-17/12,  στις 24-27/12, στις 3-4/1 και στις 6-7/1. 

«Έχουμε πάει πολύ μακριά για να τα παρατήσουμε τώρα» δήλωσε ένας απεργός από το Γουόλσολ. «Δεν είμαστε μόνο εμείς. Όταν βλέπεις στους δρόμους, τους δασκάλους, τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, τους νοσηλευτές, κάτι πάει γενικά στραβά. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ως εργατική τάξη και να πούμε ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο». 

Απληστία

«Όλα έχουν να κάνουν με την εταιρική απληστία» δήλωσε ο Mars, ένας άλλος απεργός. «Λένε ότι φταίει ο πληθωρισμός ή η ρωσική εισβολή και γι' αυτό οι τιμές ανεβαίνουν και δεν μπορούμε να πάρουμε αύξηση. Όλες αυτές είναι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν για να βγάλουν κέρδος. Πρέπει να απεργήσουμε όλοι μαζί».

Πρόκειται για μια ρεαλιστική προοπτική. Ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει για τις 15 και 20 Δεκέμβρη οι νοσηλεύτριες/ές του συνδικάτου RCN στην Αγγλία, την Ουαλία και την Βόρειο Ιρλανδία και για τις 21/12 τα σωματεία των εργαζόμενων στα ασθενοφόρα. Στις 13, 16, 17 και 31/12 καθώς και στις 3,4,6 και 7/1 έχουν εξαγγείλει απεργίες οι 40.000 σιδηροδρομικοί του συνδικάτου RMT, ενώ στις 10-11 Γενάρη απεργία έχουν αποφασίσει οι εκπαιδευτικοί στην Σκωτία. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του, ακολουθώντας το παράδειγμα Μπάιντεν, ετοιμάζεται να πάει σε μετωπική επίθεση, ψηφίζοντας νέους νόμους κατά των απεργιών.