Διεθνή
Ιράν: Οι κρεμάλες δεν σταματούν την εξέγερση

Στις εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού με συνοπτικές διαδικασίες δύο νεαρών αγωνιστών που συνελήφθησαν στις πρόσφατες διαμαρτυρίες στο Ιράν προχώρησε την περασμένη εβδομάδα το καθεστώς Ραϊσί. Πρόκειται για μια άθλια απόπειρα εκφοβισμού του κινήματος μέσα από την σκλήρυνση της κρατικής τρομοκρατίας. 

Ο πρώτος, ο Mohsen Shekari, 23 ετών, εκτελέστηκε την περασμένη Πέμπτη κατηγορούμενος ότι τραυμάτισε με μαχαίρι ένα μέλος της προσκείμενης στο καθεστώς πολιτοφυλακής Μπασίζ που επιτίθεται συχνά με όπλα στους διαδηλωτές. 

Ο δεύτερος είναι ο Majidreza Rahnavard που συνελήφθη πριν από 23 μέρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πόλη Μασάντ και εκτελέστηκε την Κυριακή με την κατηγοιρία ότι είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου δύο μέλη της Μπασίζ. Σύμφωνα με καταγγελίες, η οικογένεια δεν γνώριζε ότι επρόκειτο να εκτελεστεί και έμαθε για το γεγονός όταν τους τηλεφώνησε ένας αξιωματούχος στις επτά το πρωί για να τους ανακοινώσει ότι το παιδί τους είναι νεκρό και βρίσκεται θαμμένο στο νεκροταφείο Behesht-e Reza. 

Οι απαγχονισμοί έρχονται, όχι τυχαία, στον απόηχο της είδησης -μέσω της δήλωσης ενός εισαγγελέα την περασμένη εβδομάδα- ότι το καθεστώς ετοιμάζεται να διαλύσει την (εξαφανισμένη ήδη από τους δρόμους) αστυνομία ηθών που ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, και αποτέλεσε τον σπινθήρα για την εξέγερση. Το καθεστώς είναι στριμωγμένο και επιχειρεί να κάμψει τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις βαρώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», και με “υποσχέσεις” για αλλαγές και δολοφονώντας. Όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην εργατική αλληλεγγύη: «Κλυδωνίζεται από εσωτερικές αντιθέσεις με αποτέλεσμα δίπλα στην καταστολή να προστίθενται και οι υποχωρήσεις, μπας και αυτές καταφέρουν να καλμάρουν την κατάσταση. Μόνο που ακριβώς εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος, οι υποχωρήσεις να ανοίξουν την όρεξη στο κίνημα να προχωρήσει ακόμη παραπέρα».

Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που ήρθε από τους δρόμους των πόλεων του Ιράν κατά τις τρεις μέρες απεργιών και διαδηλώσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και κορυφώθηκαν την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, τη «Μέρα των Φοιτητών» που τιμάει την επέτειο της δολοφονίας φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης από τον Σάχη το 1953. 

Κλειστά

Τα πανεπιστήμια έγιναν ξανά το κέντρο διαμαρτυριών στις μεγάλες πόλεις. Τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά όπως δείχνουν οι φωτογραφίες από διάφορα σημεία στο Ιράν. Οι καταστηματάρχες όπως και οι εργαζόμενοι σε πετροχημικά εργοστάσια, οι μεταλλεργάτες, οι οδηγοί φορτηγών, οι μαθητές και οι φοιτητές και οι καθηγητές συμμετείχαν στην απεργία. Μια μέρα νωρίτερα, περίπου 500 εργάτες σε πετροχημικό εργοστάσιο στην επαρχία Mahshahr απήργησαν για να διεκδικήσουν αύξηση του μισθού τους. 

Όλα αυτά κόντρα στις απειλές του επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας που την πρώτη μέρα της απεργίας διέταξε να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να διωχθούν οι διοργανωτές των απεργιών «γρήγορα και αποφασιστικά».  

«Mε σιγουριά σας λέω ότι κανένα μάθημα δεν θα γίνει στα γυμνάσια και τα λύκεια. Οι μαθητές έχουν συμμετάσχει στις πανεθνικές διαμαρτυρίες και απεργίες μποϊκοτάροντας το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί κλείνοντας τις αίθουσες διδασκαλίας» δήλωσε ένας εκπαιδευτικός από το Σακέζ, εικόνα που επιβεβαίωσε και το συνδικάτο των εκπαιδευτικών. 

Την επόμενη μέρα έγινε ο απαγχονισμός Mohsen Shekari. Αλλά τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές στο Ιράν που μετράνε ήδη εκατοντάδες νεκρούς στους δρόμους δεν πρόκειται να τους σταματήσουν ούτε οι κρεμάλες. Ανήμερα της εκτέλεσης του Shekari, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «για κάθε ένα που θα σκοτώνετε, χιλιάδες θα ξεσηκώνονται».