Διεθνή
Γερμανία: Συνέλαβαν ναζιστική συμμορία

Ο πρίγκιπας Ερρίκος o 13oς με χειροπέδες. Φωτό: Boris Roessler (AP)

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 7 Δεκέμβρη οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας εξάρθρωσαν και συνέλαβαν, με μια γιγάντια επιχείρηση, μια ακροδεξιά συμμορία η οποία σχεδίαζε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας, να καταλύσει το πολίτευμα.

Από πρώτη άποψη η υπόθεση φαίνεται γελοία. Και η ίδια η συμμορία σαν ένας θίασος από παράφρονες. Αρχηγός τους ήταν ένας εβδομηντάχρονος απόγονος μιας από τις παλιές αριστοκρατικές οικογένειες της Θουριγγίας, ο «Ερρίκος Η, Πρίγκηπας του Ρόις» - ένας ακροδεξιός αναπολών της Γερμανικής Αυτοκρατορίας του Κάιζερ. 

Ανάμεσα στα μέλη της συμμορίας που συνέλαβε η αστυνομία ήταν και η Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, μια δικαστικός και πρώην βουλευτής του ακροδεξιού, ημιναζιστικού AfD («Εναλλακτική για την Γερμανία») που διατηρεί στενές σχέσεις με τους «πολίτες της αυτοκρατορίας», μια σέχτα που θεωρεί ότι η σημερινή Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την κατοχή των νικητριών δυνάμεων του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Κάποιοι άλλοι αρνούνται να πληρώσουν τους «κατοχικούς» φόρους. Θέλουν να επαναφέρουν τη μοναρχία και να βάλουν στον θρόνο ένα τρισέγγονο του τελευταίου Κάιζερ, παρόλο που ο ίδιος δεν έχει καμιά τέτοια πρόθεση ή βλέψη. 

Αλλά η υπόθεση δεν είναι καθόλου γελοία. Όχι γιατί αυτή η «ψεκασμένη» συμμορία θα μπορούσε να καταλύσει το γερμανικό κράτος. Αλλά γιατί δεν είναι παρά η κορυφή ενός ακροδεξιού παγόβουνου που διογκώνεται ολοένα και περισσότερο στη Γερμανία –και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ίδια η σύνθεση της συμμορίας δίνει μια ανάγλυφη εικόνα για τα πλοκάμια που έχει απλώσει η ακροδεξιά μέσα στο ίδιο το γερμανικό κράτος. Από τους 25 συλληφθέντες τρεις ήταν πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. Ένας ήταν εν ενεργεία μέλος της KSK, του επίλεκτου τμήματος του Γερμανικού Στρατού. Ένα από τα κτήρια στα οποία εισέβαλλε η αστυνομία τα ξημερώματα της Τετάρτης ανήκε στην KSK. 

Η αποκάλυψη των στενών σχέσεων ανάμεσα στην ακροδεξιά και τα σώματα ασφαλείας δύσκολα μπορεί να προκαλέσει έκπληξη: το 2020 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαλύσει ένα ολόκληρο λόχο της KSK όταν η αστυνομία ανακάλυψε ένα κρυμμένο οπλοστάσιο (μαζί με ένα βιβλίο με τραγούδια του Γ’ Ράιχ) στο σπίτι του διοικητή του. Πολλά χρόνια πριν, όταν η ακροδεξιά και οι φασίστες βρίσκονταν ακόμα στο περιθώριο της κοινωνίας οι έρευνες της αστυνομίας γύρω από την NSU – μια φασιστική συμμορία που δολοφονούσε μετανάστες, έβαζε βόμβες σε δημόσια σημεία και λήστευε τράπεζες- σταμάτησαν απότομα όταν άρχισαν να «ακουμπάνε» τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Εισβολή

Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει η αστυνομία το σχέδιο των επίδοξων πραξικοπηματιών ήταν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, να περάσουν χειροπέδες στους βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης και να ανακηρύξουν τον «Πρίγκιπα του Ρόις» αρχηγό του κράτους. Το πρότυπο της εισβολής αυτής ήταν η επίθεση στο Καπιτώλιο που οργάνωσαν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ. Φυσικά το παρανοϊκό αυτό σχέδιο δεν είχε καμιά πιθανότητα να επικρατήσει – αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η απόπειρα θα μπορούσε να αφήσει δεκάδες θύματα πίσω της. Στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά. Και είναι εξίσου βέβαιο ότι, ακόμα και αν οι συλλήψεις έχουν καταφέρει να εξαρθρώσουν ολοκληρωτικά την συγκεκριμένη συμμορία, υπάρχουν δεκάδες άλλες έτοιμες να ακολουθήσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το παράδειγμά τους.

«Τον Μάιο», γράφει η εφημερίδα Financial Times, «το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι το 2021 είχαν καταγραφεί 55.048 εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο στη χώρα, μια αύξηση 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά». Τα 8 από τα 10 αυτά εγκλήματα είχαν διαπραχθεί είτε από μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων είτε από ακροδεξιούς. 

Ο φασισμός και η ακροδεξιά τρέφονται από την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τα κλειστά σύνορα, την Frontex, τον ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες, τους εξοπλισμούς, την πολεμοκαπηλία, την απαξίωση της δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή που η γερμανική αστυνομία εξάρθρωνε τη συμμορία του «Πρίγκιπα του Ρόις», η γερμανική κυβέρνηση συνέχιζε να συνομιλεί με τον Ορμπάν, τον ακροδεξιό ηγέτη της Ουγγαρίας και την Τζόρτζια Μελόνι, την πολιτική κληρονόμο του Μουσολίνι στην Ιταλία.