Ιδέες
21/12, Εκδήλωση-Προυσίαση βιβλίου: Ας μιλήσουμε για την Κίνα

Την ώρα που ο Σι Τζινπίνγκ επισκεπτόταν την προηγούμενη βδομάδα, υπό τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ, τη Σ. Αραβία για να συσφίξει τους δεσμούς με τον χασάπη πρίγκηπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην πρωτεύουσα της Κίνας ξεσπούσε το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας. 

Τα φαρμακεία αδειάζουν από αντιπυρετικά και τα νοσοκομεία με λειψό προσωπικό γονατίζουν από τις εισαγωγές ανθρώπων σε κρίσιμη κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Peking Union Medical College Hospital, ενός από τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας, όπου η διοίκηση αναγκάστηκε να μετατρέψει το γυμναστήριο του προσωπικού σε πτέρυγα για νεφροπαθείς που πάσχουν από covid-19. 

Και όσο περνάνε οι μέρες τόσο περισσότερο βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα νέα από το κύμα εργατικών κινητοποιήσεων που απλώνεται σε διάφορες επαρχίες και πόλεις της Κίνας. Χαρακτηριστική είναι η τριήμερη απεργία των οδηγών φορτηγών στην Hualola, τη μεγαλύτερη εταιρεία στη λεγόμενη «οικονομία των πλατφορμών» (κάτι σαν Beat για φορτηγά) στα μέσα Νοέμβρη. 

Οι οδηγοί που η εταιρεία θεωρεί «αυτοαπασχολούμενους» απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Η ιστοσελίδα China Labour Bulletin αναφέρει, βασισμένη σε πληροφορίες από απεργούς, ότι σχεδόν οι μισοί οδηγοί στη χώρα (υπολογίζονται σε 600.000) συμμετείχαν στην απεργία. Επίσης:

«Οι διαδηλώσεις της 16ης -18ης Νοέμβρη ήταν οι μεγαλύτερες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Αυτόπτες μάρτυρες εκτιμούν ότι 1.000 οδηγοί διαδήλωσαν στη Σενζέν, 400 βγήκαν στο δρόμο στο Ντονγκουάν και υπήρξε επίσης σημαντική κινητοποίηση στο Φοσάν. Οι οδηγοί σε άλλα μέρη της Κίνας συμμετείχαν στις διαδικτυακές διαμαρτυρίες και στην απεργία, μεταξύ άλλων στις πόλεις Βουχάν, Τσανγκσά, Κουανζού και Βενζού».

Λέανδρος Μπόλαρης

 

Πολλοί Έλληνες θεωρούν την Κίνα μακρινή και μυστηριώδη χώρα - αλλά αυτό σίγουρα δεν ισχύει πιά. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας ή καλύτερα...πάνω σας: στα ρούχα, τις ηλεκτρονικές συσκευές σας, τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων σας, τα πάσης φύσεως μικροαντικείμενα της καθημερινής σας ζωής - κάπου, σε κάποιο στάδιο της κατασκευής τους, υπάρχει ένα ή περισσότερα κινέζικα εργοστάσια. Και μέσα σε αυτά τα γιγάντια εργοστάσια δουλεύουν νυχθημερόν μυριάδες Κινέζοι εργάτες, που με τον μόχθο και την πειθαρχία τους έχουν καταστήσει την Κίνα την σημαντικότερη φάμπρικα του πλανήτη, όπου παράγεται ολο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου. Αν και το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Κίνας, η πραγματική της επανάσταση, είναι η συγκλονιστική αύξηση (κυριολεκτικά υπερδιπλασιασμός) του προσδόκιμου ζωής και η παράλληλη έξοδος από την φτώχεια για εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της μέσα σε λίγες δεκαετίες. 

Όμως αυτή η οικονομική γιγάντωση της Κίνας, που στην πρώτη φάση της ενθαρρύνθηκε και τροφοδοτήθηκε - ως νέο Ελντοράντο εργατικής υπεραξίας προς εκμετάλλευση, και στη συνέχεια αχαλίνωτης εμπορικής κερδοσκοπίας - από τον παρασιτικό καπιταλισμό της συλλογικής Δύσης, σήμερα προκαλεί τρόμο στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους μετα-αποικιοκράτες, που συνειδητοποιούν ότι ο «υπεργολαβικός» κόσμος που έφτιαξαν δεν τους ανήκει πια. Γι'αυτό άλλωστε οι ΗΠΑ και οι πειθήνιοι σύμμαχοι τους - συχνά κόντρα στα πραγματικά τους εθνικά συμφερόντα -  έχουν βαλθεί με κάθε τρόπο να «κοντύνουν» την μακράν μεγαλύτερη ανταγωνίστρια τους για τη παγκόσμια πολιτική και οικονομική ηγεμονία. Και κυρίως να παρενοχλήσουν, ει δυνατόν και να αποκόψουν τους δεσμούς της Κίνας με την Ευρώπη, τη Ρωσία και τον υπόλοιπο πλανήτη, ρισκάροντας ανοιχτά ακόμη και μια θερμοπυρηνική σύρραξη με το Πεκίνο για το καυτό ζήτημα της Ταϊβάν, που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας σε...Ουκρανία του Ειρηνικού. Θα τα καταφέρουν, άραγε, οι «νταβατζήδες» της ψευδεπίγραφης παγκοσμιοποίησης - ή θα πάρει η πολυάνθρωπη Κίνα τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα;

Η εκδήλωση παρουσίασης του ιδιαιτέρως ενδιαφέροντος βιβλίου Κίνα: από μισοαποικία σε υπερδύναμη του Π. Γκαργκάνα στις 21 Δεκέμβρη, που κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που η Κίνα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν. 

Γιώργος Τσιάρας, 
δημοσιογράφος Εφημερίδα των Συντακτών

 

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία

 

Διαδήλωση στο Πεκίνο. Φωτό: Bloomberg