Η δυσώδης αυτοκρατορία του Μέρντοχ και οι μιμητές του στην Ελλάδα: Ο “βαρώνος” των σκανδάλων

Πρόκειται για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, 4.000 και πλέον ανθρώπων, ανάμεσά τους θυμάτων “τρομοκρατικών” επιθέσεων και οικογενειών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά και διάσημων ηθοποιών και τραγουδιστών καθώς επίσης και του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Τις υποκλοπές είχε στήσει η εφημερίδα «News of the World» της εταιρείας News International, η θυγατρική της εταιρίας του Ρούπερτ Μέρντοχ του μεγιστάνα των ΜΜΕ, σε συνεργασία με τη Βρετανική αστυνομία και με την κυβέρνηση των Τόριδων.

Η αποκάλυψή του σκανδάλου έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στην παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, Πολ Στέφενσον και του επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Τζον Χέιτς. Εχουν γίνει περίπου δέκα συλλήψεις στη Βρετανία, ανάμεσά τους της πρώην γενικής διευθύντριας του ομίλου Μέρντοχ, Ρεμπέκα Μπρουκς. Ωστόσο ο ίδιος ο Μέρντοχ, ο γιός του Τζέιμς - πρόεδρος της News International- και η Ρεμπέκα Μπρουκς, εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου κατέθεσαν ότι “δεν ήξεραν τίποτα” για το σκάνδαλο.

Ένας από αυτούς που κατήγγειλαν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στον όμιλο Μέρντοχ, ο πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας “News of the World”, Σον Χορ, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Ο Χορ είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις που έδωσε πέρυσι στην εφημερίδα New York Times και το BBC, ότι ο πρώην διευθυντής της “News of the World”, Αντι Κούλσον, ο οποίος αργότερα έγινε διευθυντής επικοινωνιών του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, γνώριζε την πρακτική των τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα του. Ο Κούλσον παραιτήθηκε από την εφημερίδα το 2007 όταν δύο από τους δημοσιογράφους της καταδικάστηκαν για τηλεφωνικές υποκλοπές. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη, αλλά παραιτήθηκε από την κυβερνητική του θέση τον Ιανουάριο του 2011.

“Στενή σχέση”

Οι διαστάσεις που έχει λάβει το σκάνδαλο ανάγκασαν τον Ντέιβιντ Κάμερον, να επιστρέψει νωρίτερα από τη Νότια Αφρική και να καθυστερήσει τις θερινές διακοπές της Βουλής, για να μιλήσει στους βουλευτές για το θέμα. Η καρέκλα του «τρίζει» καθώς εκτός από το «δεξί του χέρι» Αντι Κούλσον, πληροφορίες και αποκαλύψεις συνεχώς φωτίζουν την «πολύ στενή σχέση» με τον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Οι λεπτομέρειες του σκανδάλου για τα πάρε δώσε των αστυνομικών και του Κάμερον με τους ανθρώπους του Μέρντοχ, προκαλούν αηδία. Ο Πόλ Στέφενσον, αρχηγός της Σκότλαντ Γιάρντ, είχε προσλάβει τον πρώην διευθυντή της “News of the World”, Νέιλ Γέιλς, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για τις υποκλοπές, ως ακριβοπληρωμένο σύμβουλο της αστυνομίας των 1000 λιρών τη μέρα, ακριβώς μετά την άρνηση της αστυνομίας να ξανανοίξει την έρευνα για τις υποκλοπές της εφημερίδας. Ο Στέφενσον απολάμβανε πολυτελείς διακοπές κόστους 12.000 λιρών χωρίς να πληρώσει τίποτα, σε πολυτελές σπα, στο οποίο ο Γέιλς ήταν σύμβουλος δημοσίων σχέσεων. Ο Τζόν Χέιτς, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, παραιτήθηκε μία μέρα μετά, αφού η έκθεση της διακομματικής επιτροπής της βουλής κατέληξε στο ότι το 2009 ο ίδιος είχε αποφασίσει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει και πάλι η υπόθεση. Στο μεταξύ, ο Πολ Στέφενσον, καταθέτοντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Κουλτούρας - Μέσων Ενημέρωσης και Σπορ της Βρετανίας δήλωσε ότι δέκα σε σύνολο 45 συμβούλων Τύπου στο τμήμα της Σκότλαντ Γιαρντ είχαν εργαστεί για τη «News International», αλλά επέμεινε ότι ο ίδιος ουδεμία ανάμειξη είχε.

Μέχρι στιγμής η κρίση δεν έχει φτάσει μέχρι την παραίτηση πολιτικών, αλλά είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι Τόρις έχουν την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά και περισσότερο απ' όλους ο ίδιος ο Κάμερον. Ο Κάμερον προσέλαβε τον Κούλσον ως σύμβουλο πέρσι παρά το γεγονός ότι ήξερε για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε όλο το διάστημα της πρωθυπουργίας του, όπως αποκάλυψε η ίδια η κυβέρνηση, είχε δειπνήσει 26 φορές με επικεφαλής της αυτοκρατορίας Μέρντοχ. Μάλιστα προσκαλεσμένη στα γενέθλια του ήταν η Ρεβέκκα Μπρουκς. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις και κάτω από την πίεση του κόσμου στη Βρετανία, βουλευτές των Εργατικών ζήτησαν την παραίτησή του, κατηγορώντας τον ότι κάθεται στην κορυφή της πυραμίδας του σκανδάλου των υποκλοπών.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα: 
Και της απεργοσπασίας