Διεθνή
Τουρκία: Στους δρόμους ενάντια στις επιθέσεις Ερντογάν

Συλλαλητήριο στην Ιστανμπούλ ενάντια στη δίωξη Ιμάμογλου. Φωτό: Twitter

Μεγάλα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται από κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά την απόφαση δικαστηρίου να στερήσει τα πολιτικά διακιώματα από τον δήμαρχο της Ιστανμπούλ και πιθανό υποψήφιο στις επερχόμενς προεδρικές εκλογές, Ιμάμογλου.

«Ο Eκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε δύο φορές τη δημαρχία στην Ιστανμπούλ καταδικάστηκε,  μετά από μια περίεργη μήνυση δυσφήμισης που κατατέθηκε εναντίον του, με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για εξύβριση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου επειδή χρησιμοποίησε τη λέξη "ηλίθιος"» αναφέρει σε ανακοίνωση το αδελφό κόμμα του ΣΕΚ στην Τουρκία, DSiP.

«Ο Ιμάμογλου και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η λέξη αυτή ειπώθηκε στον υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοϊλού και όχι στο συμβούλιο. Ενώ έχουμε δει ξανά και ξανά στην πολιτική αρένα να ανταλλάσονται βαριές προσβολές, απειλές, γροθιές, ένας δήμαρχος που κέρδισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων στην Ιστανμπούλ, τιμωρήθηκε με εκδικητικό τρόπο.

Το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSiP) καταδικάζει την, με πολιτικά κίνητρα, απόφαση κατά του Ιμάμογλου. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε ενάντια στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ο στόχος δεν είναι μόνο ο Ιμάμογλου ή το κόμμα του, το CHP (Ρεμπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), αλλά όλοι οι ψηφοφόροι.

Η ίδια κυβέρνηση που αντικατέστησε, καθαιρώντας, τους δημάρχους του HDP (του κόμματος των Κούρδων και της Αριστεράς) για δύο θητείες, επιδεικνύει ξανά το ίδιο θράσος. Το δικαστικό σώμα, το οποίο όλο και περισσότερο ελέγχεται πολιτικά από το προεδρικό καθεστώς, προσπαθεί να διαμορφώσει την πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντα του κυβερνητικού μπλοκ.

Η νομική διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Καλούμε όλους να συμμετάσχουν σε δημοκρατικές διαμαρτυρίες κατά αυτής της απόφασης και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η δικαιοσύνη πρέπει να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει! Πρέπει να αντιταχθούμε στη συμμαχία του AKP (Kόμμα Ερντογάν) με τα φασιστικά ακροδεξιά MHP/BBP, που επιβάλλει μια αντιδημοκρατική διαδικασία, τώρα και στην κάλπη.

Ο Κιλιτντσάρογλου (ηγέτης του CHP) κάλεσε όλα τα κόμματα σε μια μεγάλη συγκέντρωση. Παλαιότερα είχε διοργανωθεί μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ της προέδρου του CHP στην Ιστανμπούλ (σ.σ. καταδικασμένης για “τρομοκρατία” επειδή υποστήριξε Αρμένιους και Κούρδους) Καφταντσίογλου. Το σημερινό συλλαλητήριο θα πρέπει να ξεπεράσει τις διαστάσεις αυτού του συλλαλητηρίου. Ξέρουμε ότι αν είχαμε πετύχει να απαγορεύσουμε στην κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία να αγγίξουν την Gultan Kisanak (καθαιρεμένη και φυλακισμένη δήμαρχο του HDP) στον δήμο του Ντιγιαρμπακίρ δεν θα μπορούσαν να αγγίξουν ούτε την Καφταντσίογλου και τον Ιμάμογλου.

Με την απόφαση κατά του Ιμάμογλου, η κυβέρνηση -και η δικαστική εξουσία που κάνει ό,τι της λένε- έδειξαν ότι θα κινηθούν κατά της αντιπολίτευσης με κάθε μέσο καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εδώ και καιρό εφαρμόζεται μια πολιτική απόλυτης λογοκρισίας στη σκέψη, απόλυτης απαγόρευσης του δικαιώματος της οργάνωσης, απόλυτης καταστολής του δικαιώματος της διαδήλωσης. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων με κατώτατο μισθό, αλλά και μια από τις χώρες με την πιο σκληρή καταστολή. Η κυβέρνηση, η οποία έχει αποφασίσει να περάσει σαν οδοστρωτήρας από όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας, η οποία ανάγει τη νίκη στις εκλογές σε πρόβλημα επιβίωσης, εξακολουθεί να μην μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι έχει χάσει την εκλογική της μάζα.

Κάθε φορά που αντιμετωπίζει αυτή την πραγματικότητα, αυξάνει την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο πανικός ότι θα χάσει τις εκλογές μετατρέπεται σε επίθεση εναντίον πάντων, ενάντια σε κάθε οργάνωση, σε κάθε κλάδο, στους ανθρακωρύχους, στους εργάτες, στους υγειονομικούς, στις γυναίκες, στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους τραγουδιστές, στη ροκ μουσική, στα σορτς, στις μίνι φούστες, σε ένα ποτήρι ρακί, σε όλα τα συνδικάτα που δεν την υπερασπίζονται, σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δεν έχουν παραδώσει την ψυχή τους σε αυτήν, σε όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Κούρδων... Έχουν μόνο ένα εργαλείο στα χέρια τους: Το σφυρί. Έτσι, σχεδιάζουν να κρατήσουν ενεργή κάποια από τη βάση τους.

Ο Ιμάμογλου είναι το τελευταίο όνομα που στοχοποιείται. Πρέπει να είναι το τελευταίο. Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία βλέπει αυτές τις πολιτικές ως ελπίδα σωτηρίας, όχι επειδή θαυμάζουμε τον Ιμάμογλου, αλλά επειδή είναι μια βαριά επίθεση στο δικαίωμα της ψήφου, στο δικαίωμα τους εκλέγεσθαι, στα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει».