Καταστολή
Ελλάδα: Μητσοτάκης “σουλτάνος” των υποκλοπών

25/8, Διαδήλωση στην Αθήνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δεν χρειάστηκαν να περάσουν παρά λίγες μόλις μέρες από την ψήφιση του νόμου για τις υποκλοπές που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Βουλή για να αποδειχθεί ότι μοναδική του σκοπιμότητα ήταν να κουκουλωθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, να σταματήσουν οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως και να νομιμοποιηθεί το αίσχος των υποκλοπών για λόγους «εθνικής ασφάλειας». 

Αυτήν τη φορά ήταν ένα ευρωπαϊκό μέσο, η Euractiv, που αποκάλυψε τον έλεγχο στον οποίο προχώρησε η ΑΔΑΕ στην Cosmote μετά από αίτημα του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Κύρτσου και του δημοσιογραφου Τέλλογλου, έλεγχος ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα συνάντησε την αντίρρηση του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου.  Όπως διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο:

«Πηγές προσκείμενες στο θέμα δήλωσαν στην EURACTIV ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote. Η ΑΔΑΕ, μια ανεξάρτητη αρχή της οποίας η λειτουργία προβλέπεται από το ελληνικό σύνταγμα, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν oι Κύρτσος και Τέλλογλου, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν αν παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες. 

Η EURACTIV γνωρίζει ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν επικαλούμενοι την "εθνική ασφάλεια". Εν τω μεταξύ, η ανεξάρτητη αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ελλάδας φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV. Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο. Επιπλέον, η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν τότε ότι η διαδικασία είναι παράνομη. Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα, την οποία φέρεται να αρνήθηκε. Παρά τις εκκλήσεις να δοθεί τέλος στον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαιοσύνη, και συνέχισαν να διενεργούν τον ελεγκτικό έλεγχο».

Σύμφωνα με το Ντοκουμέντο: «Η νομική σύμβουλος της εταιρείας, βάζει τα στήθη της αποτρεπτικά μπροστά σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, εμποδίζοντας να εφαρμοστούν τα νόμιμα. Στη συνέχεια η εταιρεία επικοινωνεί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και όχι με κάποιον εισαγγελέα Υπηρεσίας με την ίδια πρόθεση. Ο Ντογιάκος αφού προσφέρεται για χρήση, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το νόμο αλλά λίγο μετά επανέρχεται για να πει ότι η έρευνα είναι παράνομη. Μετά την αποκάλυψη όσων συνέβησαν από τον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv, ο Ντογιάκος δηλώνει στο documentonews.gr, ότι δεν γνωμοδότησε ούτε παρεμπόδισε την έρευνα, απλώς εξέφρασε μια άποψη. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ήταν σε συνεχή επαφή με την ΑΔΑΕ, την Cosmote αλλά και την ΕΥΠ».

Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Πρώτον, άλλες δύο επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις για λόγους «εθνικής ασφαλείας», κατευθείαν από την ΕΥΠ. Δεύτερον, άρνηση των ιδιωτών παρόχων της κινητής τηλεφωνίας αλλά και της δικαστικής εξουσίας να συνεργαστούν –συνομιλώντας μάλιστα με την ΕΥΠ και τους παρόχους αντί να τους έχει κάνει φύλλο και φτερό– επικαλούμενοι το νόμο που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ! Νόμο που όπως έχει καταγγείλει η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων στοχεύει στην «απαγόρευση πρόσβασης του θιγόμενου πολίτη στο πρωτογενές συλλεγέν υλικό και την ακύρωση και υφαρπαγή του ελεγκτικού ρόλου της ΑΔΑΕ» μέσα από τις διατάξεις που επιτρέπουν τη «γνωστοποίηση επιβολής του περιοριστικού μέτρου «μετά την πάροδο τριών ετών» και αφαιρούν «την ελεγκτική αρμοδιότητα από την ΑΔΑΕ απονέμοντάς την «σε τριμελές όργανο στο οποίο πλειοψηφούν οι εισαγγελείς που διέταξαν και ενέκριναν την άρση».

Απειλητική δήλωση

Την ίδια στιγμή που οι εισαγγελικές αρχές έχουν στην ουσία παραιτηθεί από το να διεξάγουν έρευνα για μια σειρά από καταγγελίες στους παρόχους, στις εμπλεκόμενες με το Predator εταιρίες και στην ΕΥΠ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν αρκέστηκε μόνο να «εκφράσει μια άποψη» στους εκπροσώπους της Cosmote αλλά προχώρησε σε απειλητική δήλωση κατά του Τύπου: «Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της... Ίσως όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».

Αναμένουμε τώρα την «έγγραφη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις δυνατότητες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν στοιχεία για την παρακολούθηση απο την ΕΥΠ προσώπων με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (μέχρι τώρα παρουσίαζε τις «ανεξάρτητες αρχές» σαν την τάχα «ασφαλιστική δικλείδα» για κάθε θέμα αλλά απέκλεισε την αρμόδια ΑΔΑΕ κατά την σύνταξη του νομοσχεδίου επειδή δεν την ελέγχει) μέσω του Γεραπετρίτη στην Βουλή μας ανακοίνωσε ότι «οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι κράτος εν κράτει»!  

Αυτό φυσικά δεν αφαιρεί τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Ας πει καθαρά ο Τσίπρας τι θα κάνει αν θα έρθει στην κυβέρνηση; Θα καταργήσει τις παρακολουθήσεις για λόγους «εθνικής ασφαλείας»; Θα αποκαλύψει τα ονόματα όλων εκείνων που βρέθηκαν στο στόχαστρο και τους λόγους που συνέβη αυτό; Θα καταργήσει την ίδια την ΕΥΠ, αυτή τη διαχρονική πανούκλα; Θα συγκρουστεί με την ξεδιάντροπη δικαστική εξουσία; Θα πάει την εγκληματική οργάνωση που καθοδηγούσε πολιτικά την ΕΥΠ στη φυλακή; Ή θα ανταμείψει με κάνα επίδομα 600 ευρώ την πρώτη, θα υποσχεθεί τη «συνέχεια του κράτους» στην δεύτερη και θα χαριστεί για λόγους «συναίνεσης» στην τρίτη - στο δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δίνοντας άφεση αμαρτιών στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη δεκαετία του ’90;