Καταστολή
Καταργκέϊτ: Όλη η ΕΕ προσκυνάει πλούσιες κελεμπίες

Ο Μακρόν στο Κατάρ

Mπορεί το μουντιάλ να τελείωσε αλλά οι αποκαλύψεις, καθώς και οι πολιτικοί τριγμοί, συνεχίζονται οξύνοντας την κρίση στο εσωτερικό της ΕΕ για το Κατάργκειτ. 

Ξεκινώντας από τους τελευταίους, την περασμένη εβδομάδα, με 366 ψήφους υπέρ και 3 κατά, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την αναπομπή των συμφωνιών με το Κατάρ σχετικά με την άρση των περιορισμών στη χορήγηση βίζας των πολιτών του Κατάρ και του Κουβέιτ. Το Κατάρ που αρνείται την εμπλοκή του στο σκάνδαλο απάντησε μέσω δηλώσεων των διπλωματών του στα ΜΜΕ: «Η απόφαση, πριν από το τέλος της δικαστικής διαδικασίας, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή έλλειψη και την ασφάλεια» είπε ένας στη Le Soir. 

Αντίστοιχη δήλωση φιλοξενούσαν και οι Financial Times με την καθησυχαστική προσθήκη «δεν απειλούμε να διακόψουμε την παροχή αερίου ή τίποτε τέτοιο» καθώς και το σχόλιο της εφημερίδας ότι ακόμη και όταν το Κατάρ βρέθηκε σε εμπάργκο από τέσσερις γείτονές του, δεν σταμάτησε την παροχή αερίου προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. (Ας σημειώσουμε εδώ ότι στις εισαγγελικές έρευνες που  ξεκίνησαν από το Μαρόκο για να καταλήξουν στο Κατάρ, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ καθοριστική ήταν η συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων).   

«Ενοχλημένοι» οι καταριανοί εμίρηδες αλλά δεν ανησυχούν και τόσο. Δεν είναι άλλωστε το ευρωκοινοβούλιο που παίρνει τις αποφάσεις στην ΕΕ. Στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να ψήφισαν το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να παρέπεμψαν το θέμα του ανώτατου ορίου τιμών του φυσικού αερίου για τη σύνοδο των υπουργών ενέργειας αλλά «έκαναν την πάπια» σχετικά με το Κατάργκειτ. Σύμφωνα με την Σούζαν Λίντς στο politico, «για τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ, το Kαταργκέιτ είναι μια περίπτωση "δεν είναι δικό μου πρόβλημα". "Αυτό είναι ένα θέμα για το Κοινοβούλιο", δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Περιμένουμε να λάβουμε μια ενημέρωση από τον Μετσόλα, αλλά τίποτα περισσότερο"».

Αυτή τη στάση εξηγούν η πρόσφατη συμφωνία της Γερμανίας με το Κατάρ, που θα ξεκινήσει από το 2026 και για 15 χρόνια να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από αυτό, καθώς και οι συμφωνίες των γαλλικών εταιριών ενέργειας με τις αντίστοιχες καταριανές, που σημαδεύτηκαν από τα εγκαίνια ων γραφείων της ΕΕ στην Ντόχα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αναδεικνύονται έτσι οι πολιτικές πλάτες που είχε ο Παντσέρι, και η Καϊλή να μαζεύουν τις βαλίτσες με τα λεφτά. 

Μακρόν

Η παρουσία του Μακρόν για δεύτερη φορά στο Κατάρ, δεν αφορούσε μόνο τη συμμετοχή της Εθνικής Γαλλίας στον τελικό. Ήταν άκρως συμβολική της νομιμοποίησης που παρέχει στο Κατάρ – και δεν πάνε να χτυπιούνται οι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. 

Kατά τα άλλα και εν αναμονή της απολογίας Καϊλή την Πέμπτη 22/12 -που αναμένεται γεμάτη από ιστορίες για δράκους- η πρώην ευρωβουλευτίνα βρίσκεται πλέον μπλεγμένη και στο λόμπι των υπέρμαχων των κρυπτονομισμάτων (διαβάστε στη διπλανή σελίδα). Ενώ νέα στοιχεία ήρθαν στο φως για τον Δ. Αβραμόπουλο σχετικά με την συμμετοχή του ως μέλος του ΔΣ  της ΜΚΟ «Πολεμήστε την ατιμωρησία» που διηύθυνε ο βασικός κατηγορούμενος και φερόμενος ως διευθύνων της εγκληματικής οργάνωσης, Παντσέρι.  

Την πρώτη μέρα, όταν έγιναν οι συλλήψεις, τα περισσότερα ελληνικά μέσα συνόδευσαν την είδηση ότι ο Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ αμέσως μετά την αποκάλυψη, με πληροφορίες ότι ήταν απλά ένα «επίτιμο» μέλος όπως και άλλοι «γνωστοί πολιτικοί». Το σαββατοκύριακο όμως η ιταλική La Stampa και η ισπανική El Mundo, προσκόμισαν μια ακόμη πληροφορία ότι «για ένα έτος, ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ λάμβανε αμοιβή από τη ΜΚΟ που ίδρυσε ο Παντσέρι» ενώ η La Stampa είχε ως υπότιτλο ότι ο Αβραμόπουλος «συμμετείχε πολύ πιο ενεργά από τα άλλα επίτιμα μέλη» – με τον διευθυντή της εφημερίδας να δηλώνει στην ιταλική τηλεόραση ότι ξεκινάει έρευνα για τον Αβραμόπουλο και τη ροή των χρημάτων.

Μόνο τότε ο Αβραμόπουλος προχώρησε σε δήλωση ότι η συμμετοχή του στον οργανισμό Fight Impunity ήταν «εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες», ότι στην επιτροπή συμμετείχαν «προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι» και ότι για τη «συμμετοχή» του και την «αποζημίωση που θα την συνόδευε» (60.000 ευρώ για τον ένα χρόνο) ζήτησε «την έγκριση της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και του «δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν».

Η επίκληση των ηχηρών ονομάτων από τον Αβραμόπουλου, όπως ακριβώς έπραξε και η Καϊλή, δεν αποτελεί τεκμήριο αθωωότητας για τον ίδιο. Το μόνο που επιβεβαιώνει είναι πόσο βαθιά διεφθαρμένη είναι η ΕΕ: Για να αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση –κάτι που μέλει να φανεί- ο πρώην ευρωπαϊκός επίτροπος μας πετάει στα μούτρα ότι πήρε 60.000 ευρώ με την σφραγίδα της Φον Ντερ Λάιεν για να στολίζει για ένα χρόνο την βιτρίνα της ΜΚΟ του φερόμενου ως εγκεφάλου του Κατάργκειτ. Φοβερή δικαιολογία. Ο Πάγκαλος είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Αβραμόπουλο ως «Κύριο Τίποτα». Αλλά 60.000 ευρώ να αμοίβεται ο «κ. Τίποτα» για το «τίποτα», δεν τα λες και λίγα.