Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ακόμα ελεύθερος ο Χορταριάς

21/9, Διαδήλωση στα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Για τις 25/1/23 αναβλήθηκε η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για την αναίρεση της αναστολής του Θ. Χορταριά, του ενός από τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου. 

Στις 20 Γενάρη ξεκινά και η εκδίκαση της έφεσης των δυο καταδικασθέντων φονιάδων. Ο Θ. Χορταριάς, ο “μεσίτης” που ξυλοκόπησε άγρια τον Ζακ στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος και ο κοσμηματοπώλης Σ. Δημόπουλο, καταδικάστηκαν τον περασμένο Μάη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για θανατηφόρο σωματική βλάβη. Αποφασίστηκε ο Δημόπουλος να εκτίσει την ποινή του με κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας, ενώ ο Χορταριάς οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ύστερα από λιγότερους από 2 μήνες φυλάκισης, έκανε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής το οποίο, προκλητικά, έγινε δεκτό. Έτσι ο δολοφόνος βρίσκεται έκτοτε ελεύθερος. Τον Σεπτέμβρη, λίγο μετά τις μαζικές πορείες για την 4η επέτειο της δολοφονίας του Ζακ, ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτηση αναίρεσης της αναστολής. Μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η δικαίωση του Ζακ δεν μπορεί να θαφτεί στη λήθη που είχε επιχειρηθεί ήδη από τα πρώτα λεπτά του εγκλήματος.

Η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για το αν θα γίνει δεκτή ή όχι η αναίρεση της αναστολής είχε οριστεί για τις 7 Δεκέμβρη, ωστόσο μετά από αίτημα των συνηγόρων του Χορταριά, Ο. Φίλου και Ι. Γλύκα, που επικαλέστηκαν κώλυμα, αναβλήθηκε για τις 25 Γενάρη. Η εισαγγελέας που έσπευσε να δεχτεί το αίτημα των συνηγόρων του δολοφόνου δεν είναι άλλη από τη διαβόητη Α. Οικονόμου, την “εισαγγελέα υπεράσπισης” των μαχαιροβγαλτών της ΧΑ.