Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Γαλλία: Μακρόν παντού, δικαιοσύνη πουθενά

Παρίσι 18/12. Φωτό: Marchez des Solidarites

Κυριακή πρωί 18 Δεκέμβρη. Κάνει πολύ κρύο στη Γαλλία. Όλη η προσοχή των ΜΜΕ συγκεντρώνεται στον τελικό του Μουντιάλ στον οποίο η ομάδα της Γαλλίας παίζει σήμερα ενάντια στην Αργεντινή. 

Κι όμως, στο Παρίσι, μερικές ώρες πριν τον τελικό, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται για να γίνει πορεία. Αψηφώντας το κρύο, ενάντια στον σωβινισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό.

18 Δεκέμβρη σήμερα και τυχαίνει να είναι η διεθνής μέρα των μεταναστών, επίσημη ημερομηνία του ΟΗΕ. Κυνική σύμπτωση γιατί χιλιάδες μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους για να κτίσουν, στο Κατάρ, τα στάδια και τις υποδομές που κατέληξαν σ’ αυτό το Μουντιάλ.

Εξάλλου το ποδόσφαιρο δεν έπαψε να μπλέκεται με την πολιτική γιατί οι γαλλικές κυβερνήσεις στήριξαν την επιλογή του Κατάρ γι’ αυτό το Μουντιάλ, σε αντάλλαγμα με αγορές, με πολεμικά αεροπλάνα, κλπ. Και στο Παρίσι επίσης, στα εργοτάξια που ετοιμάζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά εκμεταλλεύονται. 

Το ποδόσφαιρο δεν έπαψε να μπλέκεται με την πολιτική: πριν τρεις μέρες, το βράδυ του αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και το Μαρόκο, σε πολλές πόλεις, φασιστικά τάγματα εφόδου επιτέθηκαν σε Άραβες και Μαύρους υποστηρικτές της ομάδας του Μαρόκου. Στο Μονπελιέ σκοτώθηκε ο Αϋμέν, 14 χρονών.

Νέο ρατσιστικό νομοσχέδιο

Αυτή η αυτοπεποίθηση των φασιστών είναι αποτέλεσμα όλης της πολιτικής της κυβέρνησης που, εδώ και μήνες, προαναγγέλλει καινούργιο ρατσιστικό νόμο ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ταυτίζοντας μετανάστες και παραβατικότητα.

Αλλά στις 18 Δεκέμβρη (και την παραμονή), άλλη πραγματικότητα φανερώνεται, σε όλες τις μεγάλες και μικρές πόλεις της Γαλλίας. Ανάλογα με τα σημεία, δεκάδες, εκατοντάδες, και στο Παρίσι χιλιάδες, κατέβηκαν στο δρόμο, ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στο φασισμό, και σε αλληλεγγύη με τους Sans-Papiers (Χωρίς Χαρτιά) και τους μετανάστες, με τη στήριξη των συνδικάτων που παράλληλα ετοιμάζουν την απάντηση των εργαζομένων στην επίθεση της κυβέρνησης στις συντάξεις. 

Στο Παρίσι η κινητοποίηση ήταν μια από τις πιο μαζικές απ’ όλες τις διαδηλώσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο στις 18 Δεκέμβρη. Τόσο που είχαν απήχηση και στα ΜΜΕ. Οι συλλογικότητες των Sans Papiers φώναζαν «Ο Μακρόν παντού, η δικαιοσύνη πουθενά!».

Η επιτυχία αυτής της κινητοποίησης είναι η αφετηρία μιας καμπάνιας που έχει στόχο να μπλοκάρει το καινούργιο νομοσχέδιο για τους μετανάστες, και να το συνδέσει, δίπλα στα συνδικάτα, με τη μάχη ενάντια στην επίθεση στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση επιτίθεται σε πολλά μέτωπα με μια συνολική λογική. Η αντίσταση μας χρειάζεται να είναι επίσης συνολική και να συνδέει τη μάχη των εργαζομένων και τις απεργίες για τους μισθούς μας και τις συντάξεις μας με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό.

Οι διαδηλώσεις αυτής της 18 Δεκέμβρη είναι φοβερή αφετηρία. Στο Παρίσι έχει ήδη ανακοινωθεί για το Γενάρη μια συγκέντρωση για κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο. Και μια σημαντική ημερομηνία του επόμενου διαστήματος θα είναι στις 18 Μάρτη με τις διεθνείς κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό.