Εργατικό κίνημα
Νέα πρόκληση Πλεύρη

1/12, Πανεργατική απεργία για να σώσουμε το ΕΣΥ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Mείωση όσο περισσότερο γίνεται των δαπανών για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, νέα κλεισίματα νοσοκομείων, «κόφτες» σε θεραπείες που είναι ακριβές και πολλά άλλα ζοφερά προανήγγειλε για το νέο χρόνο ο υπουργός Υγείας Πλεύρης μιλώντας σε συνέδριο για τα οικονομικά της Υγείας στην Κρήτη -την οποία και στοχοποίησε λέγοντας ότι ο νέος «Χάρτης της Υγείας» θα ξεκινήσει πιλοτικά από αυτή.

Αναφερόμενος στο «νέο Χάρτη Υγείας» ο Υπουργός Υγείας, είπε ότι «πλέον ολοκληρώνεται». Στην πράξη θα μεταφραστεί σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας. « Αν, για παράδειγμα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων υπάρχουν δύο νοσοκομεία, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Έτσι, στη συζήτηση που γίνεται, αναζητούνται οι καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε να έχουμε τις καλύτερα στελεχωμένες υγειονομικές δομές» είπε ο Πλεύρης προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια θα ξεκινήσει από το 2023 στην 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης, πιλοτικά». Η καλύτερη δυνατή λύση δηλαδή για να στελεχωθεί ένα νοσοκομείο είναι να κλείσει ένα άλλο!

Ο υπουργός μιλώντας για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός». Τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν σαν «αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες» με στόχο να «προσαρμόζουν» τις ανάγκες τους στο προβλεπόμενο «κλειστό» προϋπολογισμό και να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ (δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων) ή από τα έσοδα από τα απογευματινά ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ που θα λειτουργεί σαν ασφαλιστική εταιρία με άξονα το κέρδος.

«Aνέβηκαν οι κόφτες…»

«Δημιουργείται έτσι ένα συνολικό πλαίσιο πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δευτεροβάθμιας περίθαλψης και ΕΟΠΥΥ, που είναι ο βασικός πυλώνας, με στόχο τα νοσοκομεία να μη στηρίζονται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τον ΕΟΠΥΥ», είπε ο Πλεύρης. «Το 2022 κλείνει με κλειστούς προϋπολογισμούς ύψους 920 εκατομμυρίων ευρώ: 750 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ (348 εκ. ευρώ κέρδος) και 170 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία (περίπου 80 εκ. ευρώ σε εκπτώσεις)... Δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε ως προς τον έλεγχο της κατανάλωσης. Ωστόσο, ανέβηκαν οι “κόφτες” από τον ΕΟΠΥΥ...»

«Κόφτες» στις ανάγκες των νοσοκομείων, κόφτες στις ανάγκες των φτωχών ανθρώπων για φάρμακα. Μιλώντας για τις «νέες θεραπείες», ο υπουργός Υγείας είπε ότι «απαιτούν νέους πόρους» και παρόλο που «βοηθούν στην προαγωγή της υγείας, είναι ακριβές». Ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα φάνηκε στο παράδειγμα που έδωσε για να εξηγήσει τη διαδικασία για την ένταξη μιας νέας θεραπείας στο σύστημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ: «Έστω ότι η νέα θεραπεία, στην αρχική της τιμή, προκαλεί μια επιβάρυνση 100 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Αρχικά πραγματοποιείται μια ΗΤΑ (αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας) προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες ενδείξεις υπάρχει πράγματι το προσδοκώμενο όφελος ώστε να αποζημιώνεται η θεραπεία. Το ότι μια θεραπεία μπορεί να θεραπεύει 19 ενδείξεις καρκίνου δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποζημιώνεται για 19, γιατί ενδέχεται το καλύτερο προσδόκιμο ζωής να επιτυγχάνεται στις 12 μόνο από αυτές. Έτσι, καθορίζεται ο αριθμός των ασθενών που θα αποζημιώνονται για τη θεραπεία κατά το επόμενο έτος». 

«Δυστυχώς στην κουβέντα κυριάρχησαν σε μεγάλο βαθμό οι εργασιακές σχέσεις, λόγω του συντεχνιακού κόστους, και έτσι καθυστέρησαν αλλαγές που κατά βάση είναι αυτονόητες» τόνισε τέλος ο Πλεύρης, εμμέσως παραδεχόμενος ότι οι απεργίες στα νοσοκομεία τρία χρόνια τώρα έχουν καταφέρει να σταματήσουν την εφαρμογή μιας σειράς «μεταρρυθμίσεων» με τις οποίες εδώ και χρόνια ιδιώτες της υγείας, φαρμακοβιομηχανίες και κυβερνήσεις επιδιώκουν να διαλύσουν το ΕΣΥ. Στο χέρι των εργαζομένων είναι και ο Νέος Χάρτης Υγείας» να παραμείνει «σχέδιο επί χάρτου».