Καταπίεση και απελευθέρωση
FinancialCrimes: Me(dia)Tοο - Ο σεξισμός λιμνάζει στα ΜΜΕ - Κάτω τα χέρια από τις γυναίκες

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει σεξισμός και διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Οι σκληρές συνθήκες εργασίας, οι μισθοί πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια συνδυάζονται πολλές φορές με σεξιστικές επιθέσεις στις γυναίκες.

Η καλύτερη απόδειξη είναι η έρευνα του BIRN που επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο ότι οι επιθέσεις σεξουαλικής φύσης είναι κανόνας στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ 1993 και 2021, το 43% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα υπήρξε θύμα περιστατικών σεξουαλικής φύσης. Το 53,8% των θυμάτων δεν ανέφερε το περιστατικό από φόβο ότι δεν θα λάβει καμία υποστήριξη και το 11,5% γιατί φοβήθηκε ότι θα χάσει τη δουλειά του.

Αυτήν την πραγματικότητα φώτισε με την πρόσφατη καταγγελία της η δημοσιογράφος Αργυρώ Γιαννουδάκη, που μίλησε για την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από τον Γιάννη Διακογιάννη όταν η ίδια ήταν 20 ετών. Η συνάδελφος είχε μιλήσει ξανά για την τραυματική εμπειρία της τον Φλεβάρη του 2021 σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι FinancialCrimes με θέμα «Μe(dia)Τoo – ΜΜΕ και σεξουαλική παρενόχληση» ενόψει της απεργιακής 8 Μάρτη εκείνης της χρονιάς.

Ως ομιλήτρια η Αργυρώ Γιαννουδάκη μαζί με τις υπόλοιπες συναδέλφους περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ και τόνισαν ότι χρειάζεται τα σωματεία του Τύπου να μπουν μπροστά στη μάχη για να τσακίσουν τις επιθέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΣΕΗ. Δυστυχώς η ΕΣΗΕΑ και τα υπόλοιπα σωματεία του Τύπου είναι πολύ πίσω από την ανάγκη, αλλά και τη διάθεση των εργαζομένων να βάλουν φρένο στον σεξισμό και στις εργοδοτικές επιθέσεις.

Τη στιγμή που η έρευνα του BIRN αποκαλύπτει ότι στα μαγαζιά δεν υπάρχει κανένα πλέγμα προστασίας για όποια-ον θέλει να προβεί σε καταγγελία, τα σωματεία πρέπει τα ίδια να στηρίξουν τις φωνές των συναδέλφων. Ξεκινώντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ για να μην είναι κανείς και καμία μόνος και μόνη απέναντι στο αφεντικό, να διεκδικήσουν ίση αμοιβή για ίση εργασία και να οργανώσουν καμπάνια ενάντια στον σεξισμό στον χώρο εργασίας.

Οι FinancialCrimes θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε συναδέλφισσας και κάθε συναδέλφου ενάντια στους πλούσιους (εκ)βιαστές.

FinancialCrimes