Διεθνή
Βραζιλία: «Εμείς είμαστε η δημοκρατία»

9/1, Πόρτο Αλέγκρε. Φωτό: Mai Yandara/Midia NINJA

9/1, Ρίο ντε Τζανέιρο. Φωτό: Clarice Lissovsky/Midia NINJA

 

Mαζικά αντιφασιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στο Σάο Πάολο, την Μπραζίλια, το Ρίο ντε Τζανέιρο, την Φορταλέζα, στις πολιτείες Αλαγκόας και Περναμπούκο, το Μανάους και πολλές άλλες πόλεις και πολιτείες της Βραζιλίας τη Δευτέρα 9 Γενάρη απαντώντας στο δρόμο στην απόπειρα των φασιστών οπαδών του Μπολσονάρο να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια την προηγούμενη μέρα. 

Τα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα συνδικάτων, του Κινήματος Ακτημόνων Εργατών MST, της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών, συλλογικοτήτων και κομμάτων της Αριστεράς με συνθήματα και πανό που έγραφαν «καμία αμνηστία για τους φασίστες», «Κάτω τα χέρια από τη δημοκρατία», «εμείς είμαστε η δημοκρατία», «στη φυλακή ο Μπολσονάρο και οι στρατηγοί του», “στον αγώνα και στο δρόμο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας». 

Την προηγούμενη ημέρα, υποστηρικτές του φασίστα πρώην προέδρου Μπολσονάρο, μπούκαραν στα κτίρια του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου την Κυριακή στην Βραζιλία, ενώ παράλληλα πολιορκούσαν το Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν μια επίθεση οργανωμένη από φασίστες και την άκρα δεξιά που έφτασαν στην πόλη οργανωμένα με δεκάδες πούλμαν. Ακολουθώντας το παράδειγμα των οπαδών του Τραμπ, οι φασίστες στη Βραζιλία έκαναν σημαία τους τα ψέματα ότι ο Λούλα κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές με νοθεία και ετοιμάζεται να επιβάλει κομμουνιστικό καθεστώς! Η αστυνομία, αφού πρώτα τους επέτρεψε να εισβάλουν όπως ακριβώς συνέβη και στις ΗΠΑ με τους οπαδούς του Τραμπ, τελικά τους έβγαλε από τα κτίρια συλλαμβάνοντας εκατοντάδες. 

Ο Μπολσονάρο, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, ποτέ δεν αποδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές και είχε καλέσει τους οπαδούς του να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση». Ισχυρίστηκε ότι παραμένει επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τις οποίες ονομάζει «τελευταίο οχυρό κατά του σοσιαλισμού». Υπάρχουν αναφορές σε βραζιλιάνικα ΜΜΕ ότι ο ανηψιός του, ο Λεονάρντο Ροντρίγκες, ήταν μέσα σ’ αυτούς που έκαναν τη φασιστική επίθεση. Ο ίδιος o Mπολσονάρο πάντως έτρεξε να κρυφτεί σε μια κλινική στην Φλόριντα ισχυριζόμενος ότι πάσχει από «κοιλιακό άλγος», σύμφωνα με τη γυναίκα του.

Ο Λούλα κατάγγειλε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται «φανατικοί φασίστες» που εκπροσωπούν «ό,τι πιο αποκρουστικό μέσα στην πολιτική». Επίσης ο Λούλα καταδίκασε τμήματα της αστυνομίας λέγοντας «Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα, άφησαν τους φασίστες να μπουν μέσα». Μέχρι προχτές βέβαια, ο Λούλα έλεγε ότι οι συγκεντρώσεις των φασιστών που απαιτούσαν πραξικόπημα ήταν δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Τίμημα

Αυτό είναι το τίμημα για τους συμβιβασμούς με τμήματα της δεξιάς. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Λούλα περιλαμβάνει εννέα μέλη από τα δεξιά κόμματα MDB, Brazil Union, PSD. Το MDB είχε παίξει κρίσιμο ρόλο το 2016 για την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ με ένα «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», όπως είχε καταγγείλει τότε το ΡΤ το Εργατικό Κόμμα του Λούλα. Το κόμμα Brazil Union δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση του κόμματος που στήριξε τον Μπολσονάρο το 2018 μαζί με το κόμμα που στήριξε την παλιά στρατιωτική δικτατορία – που κυβερνούσε τη Βραζιλία με τη στήριξη των ΗΠΑ από το 1964 ως το 1985.

Σε αντίθεση με τη συμφιλιωτική στάση του Λούλα, το αντίπαλο στρατόπεδο οργανώνεται και κινητοποιείται. Μετά τη νίκη του Λούλα, οι οπαδοί του Μπολσονάρο στρατοπέδευσαν σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας, σε πολλές περιπτώσεις μπροστά σε στρατώνες. Απαιτούσαν από το στρατό να επέμβει. Κι όμως, ο Λούλα επιμένει στην αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής με τη βοήθεια των μηχανισμών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν μεριά. 

Οι εργάτες και οι εργάτριες δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς τους μηχανισμούς. Πάνω από εξήντα εκατομμύρια ψήφισαν τον Λούλα που πήρε σαρωτικές πλειοψηφίες στις πιο πολλές εργατογειτονιές. Αυτή η δύναμη πρέπει να οργανωθεί χωρίς να στηρίζεται στο κράτος. 

Τα συλλαλητήρια της Δευτέρας ήταν ένα πρώτο βήμα. Θα χρειαστούν απεργίες για να τσακιστούν οι φασιστικές συμμορίες και να μην πέσουν στα μαλακά, ο Μπολσονάρο και η κλίκα του.

Η αμερικανική κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί σύμμαχοί της αποδοκίμασαν τη φασιστική επίθεση. Ο υπουργός εξωτερικών του Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν έγραψε στο τουίτερ: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις στην προεδρία, το κογκρέσο και το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας σήμερα. Η χρήση βίας κατά δημοκρατικών θεσμών είναι πάντα απαράδεκτη. Στεκόμαστε στο πλευρό του Λούλα και απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό τέτοιων ενεργειών». 

Φυσικά τέτοιου τύπου παραχωρήσεις δεν θα είναι χωρίς ανταλλάγματα σε βάρος της εργατικής τάξης που δεν έχει τίποτε να κερδίσει από την «υποστήριξη» του Μπάιντεν, Η αμερικανική κυβέρνηση και τα αφεντικά είναι έτοιμοι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, να αλλάξουν στρατόπεδο αν θεωρήσουν ότι ο Λούλα δεν συγκρατεί την εργατική αντίσταση. 

Η εργατική οργή πρέπει να οργανωθεί από τα κάτω για να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε εκβιασμό. Οι εργάτες και οι φτωχοί της Βραζιλίας χρειάζονται τη συμπαράσταση του αντιφασιστικού κινήματος από όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Πίττας

 

“O λαός στους δρόμους κατά του φασισμού”


Βραζιλία-Ελλάδα, καμιά ανοχή στους φασίστες

«Η Βραζιλία προειδοποιεί: καμιά ανοχή στους φασίστες, προετοιμασία για την ανατροπή της σαπίλας του φιλελευθερισμού» αναφέρει σε δήλωσή του ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου. «H εισβολή των οπαδών του ηττημένου στις εκλογές ακροδεξιού Μπολσονάρο προφανώς υπενθυμίζει την εισβολή των φασιστών οπαδών του ηττημένου Τραμπ στο Καπιτώλιο. Τραμπ και Μπολσονάρο καταγράφουν την βαθιά κρίση, την σαπίλα του φιλελευθερισμού της Δεξιάς που με το ρατσισμό, τον σεξισμό, τις πολιτικές "νόμου και τάξης" θρέφει το αυγό του φιδιού. Δεν θα τους ξηλώσει ο στρατός και η Αστυνομία αλλά οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Ούτε εδώ καθαρίσαμε με την απειλή του φασισμού παρά την μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος με την συντριβή της Χρυσής Αυγής. Η δεξιά πολυκατοικία με τον Μητσοτάκη στα ρετιρέ και τους φασίστες στα υπόγεια έχει στους ενδιάμεσους ορόφους της, τις μεταγραφές του ΛΑΟΣ, Βορίδη, Πλεύρη και Γεωργιάδη, τους Αυτιάδες στα ΜΜΕ. Έχει και άλλους πρόθυμους σαν τον Θεοδωρικάκο που απλώνει φράχτη 140 χιλιομέτρων και όλοι μαζί στοχοποιούν τους αιτούντες ασύλου πρόσφυγες ως "λαθροεισβολείς". Προσοχή γιατί κάθε φορά που βουλιάζει η δεξιά πολυκατοικία τα υπόγεια ανεβαίνουν όροφο...

Να φροντίσουμε να ξεφορτωθούμε την σαπίλα της κυβέρνησης της ΝΔ και μαζί της να πάρει και τον ρατσισμό, τον σεξισμό, όλη τη βρόμα της αστικής κοινωνίας του κέρδους που πάνω της ξεφυτρώνει ο φασισμό».