Η Αριστερά
Τοπικές συνελεύσεις και Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δυνατά, ενωτικά και αντικαπιταλιστικά

Η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Γενάρη, είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για όλη την Αριστερά. Τα κόμματα και οι οργανώσεις που την αποτελούν, μαζί με όλους τους ανένταχτους αγωνιστές/ίστριες που συσπειρώνονται στις γραμμές της, έχουν πρωταγωνιστήσει από το 2009 που συγκροτήθηκε μέχρι σήμερα σε όλους τους σκληρούς αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη και η νεολαία στη χώρα μας. Έχουν στηρίξει πολιτικά αυτούς τους αγώνες, με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, τις θέσεις, τις πρωτοβουλίες τους. Και έχουν συμβάλλει καθοριστικά για να είναι το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς, που επιμένει στην προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού, μια διακριτή και ισχυρή πολιτική δύναμη.

Τώρα καλούνται ξανά να συζητήσουν και να αποφασίσουν τον ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλες τις μάχες του κινήματος το επόμενο διάστημα. Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει στις συνελεύσεις των τοπικών της επιτροπών που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα ενόψει της Συνδιάσκεψης. Ήταν διαδικασίες που συσπείρωσαν ένα μεγάλο δυναμικό των αγώνων, με κόσμο που επιβεβαίωσε την ένταξή του στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και νέους αγωνιστές/ίστριες που εντάχτηκαν σε αυτήν για πρώτη φορά. Η πρόταση που έχει καταθέσει το ΣΕΚ για συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς βρέθηκε παντού στο κέντρο της συζήτησης.

Είναι μια πρόταση που μιλά για μια ενωτική και δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα πρωτοστατήσει στους αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα κάτω και από τα αριστερά και θα συνεχίσει αμέσως μετά ενάντια σε όποια κυβέρνηση προκύψει. Και, μέσα σε όλη αυτή την περίοδο, θα απευθυνθεί ανοιχτά και χωρίς αποκλεισμούς σε όλες τις δυνάμεις τις ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς για συνεργασία στις μάχες και τις εκλογές στη βάση του αντικαπιταλιστικού της προγράμματος. Με στόχο να συσπειρώσει και να κερδίσει το μεγάλο ακροατήριο που έχει διαμορφωθεί μέσα στους αγώνες και ψάχνει εναλλακτική πέρα από τα όρια της αριστεράς του κοινοβουλευτικού δρόμου.


Πειραιάς

«Η συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Α’ Πειραιά, στην οποία παραβρέθηκαν τριάντα περίπου αγωνιστές/ίστριες μετά από αρκετό καιρό που είχε να συνεδριάσει, δείχνει κατά τη γνώμη μου τη δύναμη που έχει το μέτωπο αλλά και τις δυνατότητες που έχει μπροστά του», μας είπε ο Θανάσης Διαβολάκης. «Παρουσιάστηκαν οι θέσεις των δυο διαφορετικών πλατφορμών που έχουν κατατεθεί ενόψει της 5ης Συνδιάσκεψης και έγινε μια συντροφική συζήτηση πάνω στα επίδικα της περιόδου. Όλοι στάθηκαν στους αγώνες που αναπτύσονται το τελευταίο διάστημα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και στις πολιτικές που ακολουθεί. Διαπιστώσαμε ότι αυτό εκφράζει τη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου και τη δυνατότητα αυτοί οι αγώνες να αναπτυχθούν περισσότερο.

Διατυπώθηκε προβληματισμός και απόψεις για την πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από εδώ και μπρος, κυρίως σε σχέση με το θέμα της συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Οι σύντροφοι που στηρίζουν την Πρωτοβουλία για την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς εξήγησαν γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει να βγει κερδισμένη από τη συμμετοχή της σε αυτή την προσπάθεια και πολύ περισσότερο να έχει έναν πόλο συσπείρωσης ο κόσμος που βγήκε στο δρόμο το προηγούμενο διάστημα και αντιστάθηκε στις επιλογές της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, στο εργατικό, στο νεολαιίστικο και φοιτητικό κίνημα, στο αντιφασιστικό, στο κίνημα ενάντια στο σεξισμό. Όλος αυτός ο κόσμος αναζητά προοπτική πέρα προφανώς από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και από τα σχέδια διαχείρισης που διατυπώνουν άλλες δυνάμεις της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Η συνέλευση έκλεισε με την εκλογή αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη»


Πετράλωνα

«Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου-Νέου Κόσμου», μας έγραψε η Μαρία Φωτεινού. «Συμμετείχαν πάνω από 70 συντρόφισσες/οι από μια σειρά εργατικούς χώρους, όπως το ΥΠΠΟ, τα ΜΜΕ, τη ΔΕΣΦΑ, καθαρίστριες του δήμου Αθηναίων, εκπαιδευτικοί, μέλη του ΣΜΤ, καλλιτέχνες αλλά και φοιτητές/τριες και κόσμος των κινημάτων της γειτονιάς. Η συνέλευση ξεκίνησε με τους εισηγητές να δίνουν μια εικόνα της πολυδιάστατης κρίσης των από πάνω, αλλά και των μαχών και των νικών που έρχονται ως απάντηση από τα κάτω. Η πολιτική συζήτηση εμπλουτίστηκε από τις παρεμβάσεις συντροφισσών/ων που περιέγραψαν την οργάνωση μαχών στους εργατικούς χώρους και στα πανεπιστήμια, τονίζοντας την ανάγκη σύνδεσης των αγώνων με τη στρατηγική της ανατροπής και της εργατικής εναλλακτικής. Σημαντικές, επίσης, ήταν και παρεμβάσεις που περιέγραφαν την έως τώρα συνεργασία της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, αναδεικνύοντας τη σημασία δημιουργίας ευρέων μετώπων αντικαπιταλιστικών κομμάτων και οργανώσεων.

Βασικός άξονας της συζήτησης ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες πολυκρίσης, θα προχωρήσει και θα καθορίσει το κλίμα. Ως προς αυτό εκφράστηκαν οι δύο διαφορετικές προτάσεις. Από τη μία η τοποθέτηση μελών του ΣΕΚ, η οποία τόνιζε τη σημασία να προχωρήσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενωτικά στηρίζοντας την Πρωτοβουλία για μια Ενωτική Αντικαπιταλιστική Ριζοσπαστική Αριστερά που ξεκίνησε με την πετυχημένη εκδήλωση στο Στούντιο. Από την άλλη, μια άποψη που υποστήριζε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πορευτεί πιο κλειστά υποτιμώντας τη δυνατότητα που δίνει η ανοδική πορεία του κινήματος να συσπειρώσουμε γύρω από το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα τα κομμάτια που σπάνε από τον ρεφορισμό. Η μαζική συσπείρωση και η μαχητική διάθεση του κόσμου που συμμετείχε είναι η καλύτερη αφετηρία για τις μάχες που έρχονται, ξεκινώντας με την αντιφασιστική διαδήλωση στη γειτονιά μας την Τρίτη 17/1 για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν».


Αιγάλεω

«Και στο Αιγάλεω συγκεντρώθηκαν δεκάδες αγωνιστές/ίστριες από τη γειτονιά, σε μια πολύ πλούσια και συντροφική συζήτηση», μας είπε ο Μιχάλης Θεοδωράκης. «Αναλύθηκε η περίοδος, τονίστηκε η σημασία των αγώνων που έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια και συζητήθηκε η πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συνέχεια. Τα ερωτήματα γύρω από τις διαφορετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί και κυρίως του ΣΕΚ, ήταν πολλά. Το αν η πρόταση για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία σημαίνει διάλυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένα άλλο μέτωπο, αν περικόπτει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και υποχωρεί στο ζήτημα της επαναστατικής προοπτική, ήταν κάποια από αυτά.

Όλα πήραν απάντηση, επιμένοντας από την πλευρά μας ότι στόχος είναι να καλύψουμε το τεράστιο κομμάτι του κόσμου που ριζοσπαστικοποιείται και οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς αφήνουν ακάλυπτο. Με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα στο κέντρο και διαρκή πολιτική συζήτηση για να κερδίζουμε σε αυτό. Τελικά αυτή η πρόταση έκανε και πιο πολιτική τη συζήτηση, κάτι που αναγνωρίστηκε από όλους/ες. Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πάρει αυτή την αναγκαία απόφαση».


Νέα Ιωνία

«Δεκάδες αγωνιστές/στριες συμμετείχαν και στη συνέλευσης της τ.ε Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης», μας είπε ο Βαγγέλης Μιχαηλίδης. «Ήταν εκεί κομμάτια από όλα τα κινήματα της περιοχής, δείχνοντας τη δύναμη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς: Καθηγητές από τα φροντιστήρια που δέχονταν επιθέσεις το προηγούμενο διάστημα με απολύσεις. Κόσμος από το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα, όπως μέλη της πακιστανικής κοινότητας ανάμεσά τους ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας που έχουμε δώσει μάχες ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Καθαρίστριες του δήμου Αθήνας που τις απέλυσαν πριν λίγο καιρό, αλλά και από το δήμο Ηρακλείου που απολύθηκαν την περασμένη Τρίτη, όλες λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Κόσμος από το φοιτητικό κίνημα, τα νοσοκομεία, τον ιδιωτικό τομέα, από το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα. Άνοιξε έτσι όλη η βεντάλια των αγώνων που αντιστέκονται στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης.

Η Λιντίτα, για παράδειγμα, καθαρίστρια από το δήμο της Αθήνας περιέγραψε τι σημαίνει να είναι κανείς μετανάστης/στρια 25 χρόνια από την Αλβανία, τα παιδιά τους να έχουν μεγαλώσει εδώ, αλλά να τους διώχνουν επειδή είναι από άλλη χώρα. Και στάθηκε στους αγώνες που έδωσαν με την πολύτιμη βοήθεια του ΣΕΚ. Το Ντάνι από το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα επίσης, μίλησε για το ζήτημα του σεξισμού και της καταπίεσης, και πόσα έχουμε καταφέρει ενάντια στη σεξιστική κυβέρνηση, τους πλούσιους (εκ)βιαστές και το σύστημά τους. Δίπλα στους αγώνες, άνοιξε πολύ και η συζήτηση για την πρότασή μας σαν ΣΕΚ, για ποιο λόγο δηλαδή χρειάζεται να ανοίξουμε το δρόμο προς τις συνεργασίες με όλες τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς για να κερδίσουμε στην προοπτική της επαναστατικής ανατροπής. Πολύς νέος κόσμος εντάχτηκε για πρώτη φορά στην τοπική μας ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εμπνεόμενος και από αυτή την πρόταση».


Θεσσαλονίκη

«Οι συνελεύσεις των τοπικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης έγιναν την Κυριακή», μας είπε ο Ευκλείδης Μακρόγλου. «Ξεκίνησε το πρωί η τοπική στα Δυτικά και ακολούθησαν το Κέντρο και τα Ανατολικά, όλες με πολύ κόσμο, μεγαλύτερες ίσως από κάθε άλλη φορά. Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε τις θέσεις που έχουμε καταθέσει και που αποτυπώνουν τόσο την κρίση των από πάνω όσο και τις δυνατότητας του κινήματος να καθορίσει τη νέα χρονιά. Καθώς και το μεγάλο ακροατήριο που διαμορφώνεται στ’ αριστερά των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, με το οποίο μπορούμε να παλέψουμε ενωτικά και να κερδίσουμε στην προπτική μας. Ξεκαθαρίσαμε ότι η πρότασή μας για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία δεν πρόκειται για ευκαιριακή εκλογική συμμαχία ούτε για συνεργασία που θα πάει πίσω από το κεκτημένο του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, αλλά ίσα ίσα μια προσπάθεια που έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να καθορίσουμε όλα αυτά τα κομμάτια.

Αυτή η διαδικασία δεν περνάει μέσα από μια απεύθυνση τυπική, αλλά είναι μια διαδικασία ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου όπως έχει ξεκινήσει με την επιτυχημένη εκδήλωση στο Στούντιο, τη συζήτηση της οποίας θα φέρουμε και στη Θεσσαλονίκη με ανοιχτή εκδήλωση που θα οργανώσουμε τις επόμενες μέρες. Για να πετύχουμε την κοινή δράση στους αγώνες του εργατικού κινήματος και σε όλες τις πολιτικές μάχες όπως η 8 Μάρτη ενάντια στο σεξισμό και η 18 Μάρτη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Οι συνελεύσεις έκαναν σε όλους μας φανερό ότι ενδιαφέρουν όλο τον κόσμο του κινήματος. Στο Κέντρο για παράδειγμα ήρθε ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων στην Μαλαματίνα, το οποίο δίνει έναν κορυφαίο πολύμηνο απεργιακό αγώνα, σύμβολο για όλη την εργατική τάξη. Στον χαιρετιομό του ευχαρίστησε τον κόσμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη στήριξή του και κάλεσε στην κινητοποίηση του Σωματείου την επόμενη μέρα στα δικαστήρια -πράγμα που έγινε με παρουσία πολλών συντρόφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».


Πατήσια

«Πάνω από 100 άτομα συμμετείχαν στην τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Πατήσια-Γαλάτσι-Κυψέλη», μας είπε ο Νίκος Παπαευαγγελίου, τεχνικός κινηματογράφου. «Σαν νέο μέλος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ μου έκανε μεγάλη εντύπωση πόσος κόσμος ήταν εκεί, εργαζόμενοι, νεολαία, αλλά και η συζήτηση που έγινε. Μου έδειξε ότι ο κόσμος θέλει να μιλήσει και να παλέψει, πράγμα που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Προέρχομαι από τον καλλιτεχνικό χώρο και μέχρι πρόσφατα δεν ήμουν ενεργά πολιτικοποιημένος, οργανωμένος δηλαδή σε κάποιο κόμμα. Μέσα από την ένταξή μου στο ΣΕΚ και τώρα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είδα ότι, πέρα από τις διαφορετικές απόψεις των τοποθετήσεων, έγινε μια πολύ ωραία κουβέντα για θέματα που μας αφορούν όλους -και για μένα είναι πολύ καλό οι απόψεις και οι προβληματισμοί να μπαίνουν και να δοκιμάζονται.

Σαν συμπέρασμα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει το πιο βασικό ρόλο να παίξει το επόμενο διάστημα, περισσότερο από όλα τα κόμματα που μπαίνουν στη διαδικασία της προεκλογική εκστρατείας. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να κινηθεί ενωτικά και να στηρίξει τους αγώνες για να δυναμώσουν και να κλιμακωθούν. Τόσο μέχρι τις εκλογές όσο και μετά από αυτές καθώς όποιος και να βγει τα πράγματα θα χειροτερέψουν».