Η Αριστερά
Η Πρωτοβουλία προχωράει

Από την Πάτρα ξεκινά την Τετάρτη 18 Γενάρη ο κύκλος των ανοιχτών εκδηλώσεων που θα οργανώσει σε μια σειρά πόλεις η Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. H εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40) στις 6μμ.

Οι οργανώσεις που στηρίζουν την Πρωτοβουλία (Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο) κυκλοφόρησαν κείμενο που συγκεντρώνει και αποτυπώνει την πολιτική συζήτηση που έγινε στην πρώτη και πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στον Κινηματογράφο Studio στις 19 Δεκέμβρη (ολόκληρο στο sekonline.gr). 

«Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πρέπει και μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση και τις δυνατότητες που ανοίγονται στις σημερινές συνθήκες, που οι από πάνω βυθίζονται στη δίνη μιας μακρόσυρτης κρίσης του συστήματος και οι από κάτω διευρύνουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους και κλιμακώνουν τους αγώνες, αναζητούν την επιβολή νικών, αλλά ακόμη δεν έχουν βρει τους δρόμους», αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα.  

Όπως εξηγούν «Οι πολιτικές εμπειρίες όλων των προηγούμενων χρόνων ανοίγουν ένα άλλο δρόμο. Για να επιβάλλουμε τα αιτήματα που υπερασπίζουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας μέσα από τους αγώνες μας». Και βάζουν τις κεντρικές αιχμές πάλης και διεκδικήσεων, από τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών και όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας μέχρι τη διαγραφή του χρέους και τη ρήξη και αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ, από τον αγώνα για να σταματήσει ο άδικος πόλεμος ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και για καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν μέχρι τη μάχη για ανοιχτά σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες, και από τη μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες μέχρι τη μάχη ενάντια στη σεξιστική καταπίεση.

Και καταλήγουν: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα απ’ τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων και τις πολιτικές εμπειρίες που έχουν συσσωρεύσει, έχει διαμορφωθεί ένα πλατύ δυναμικό αγωνιστών/τριών, συλλογικοτήτων, οργανώσεων, που αντιλαμβάνεται την ανάγκη για συσπείρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Τους καλούμε να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια! ... Για να στηρίξουμε τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που έρχονται ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη, για μια Αριστερά που ανοίγει δρόμους για την ανατροπή του καπιταλισμού».