Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Η πιο συγκλονιστική μαρτυρία για τη δολοφονία του Παύλου

Η Δήμητρα Ζώρζου καταθέτει στο Εφετείο. Φωτό: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Δήμητρα Ζώρζου, κατέθεσε στις 13/1 κατά τη 18η συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για τον β’ βαθμό της δίκης της ΧΑ. Η πρώτη δικάσιμος της νέας χρονιάς ξεκίνησε με αντιφασιστική συγκέντρωση οργανώσεων και φοιτητικών συλλόγων έξω από το Εφετείο, ενώ μαζική ήταν η παρουσία αντιφασιστών/τριών σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς η Δ. Ζώρζου περιέγραφε τα όσα συγκλονιστικά είδε το βράδυ της 17 προς 18 Σεπτέμβρη του 2013. 

Η κατάθεσή της έδειξε στο δικαστήριο ξεκάθαρα ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε από ένα τάγμα εφόδου κι όχι έναν μεμονωμένο Ρουπακιά, ενώ η μάρτυρας περιέγραψε την τρομοκράτηση που έχει επιχειρήσει η ΧΑ σε βάρος της. Όπως τόνισε η ίδια: «Φοβήθηκα προφανώς, κι ακόμα φοβάμαι, αλλά αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο από μένα. Να έχουν σκοτώσει κάποιον και να μην κάνω τίποτα…». Η μάρτυρας διέλυσε τους φαιδρούς ισχυρισμούς της υπεράσπισης και επιβεβαίωσε τα στοιχεία που έχουν φέρει οι υπόλοιποι μάρτυρες για το οργανωμένο της επίθεσης.

Η Δ. Ζώρζου καθόταν με την Π. Καραγιαννίδου (που θα καταθέσει στην επόμενη δικάσιμο) «σε παγκάκι μεταξύ Κεφαλληνίας και Ξάνθου, πιο κοντά στην Ξάνθου… [με] πλάτη στον δρόμο. Εγώ από τη δεξιά πλευρά και η Καραγιαννίδου στην αριστερή». Αυτό τις τοποθετεί ελάχιστα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας: είδαν το μαχαίρωμα από κοντά, με τα ίδια τους τα μάτια. Ταυτόχρονα, στο σημείο που βρίσκονταν, μπορούσαν να δουν το υπόλοιπο τάγμα εφόδου από την απέναντι πλευρά του δρόμου, τους χρυσαυγίτες που ήρθαν να επιτεθούν από την πάνω μεριά του τετραγώνου, καθώς και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά να καταφθάνει.

Η μάρτυρας περιγράφει το τάγμα εφόδου: «20 με 30 άντρες, πολύ σωματώδεις, μαύρα ρούχα, παραλλαγές, κράνη και ρόπαλα. Φωνάζουν “γαμώ τα σπίτια σας, γαμώ τις μάνες σας”». Από την παρέα των θυμάτων η μάρτυρας άκουσε τη φράση «μαλάκες, τρέχουμε!». «Μετέπειτα έμαθα ότι αυτός ήταν ο Παύλος Φύσσας». Οι φίλοι του Φύσσα «τρέχουν προς την Ξάνθου και μένει πίσω ο Φύσσας με δυο φίλους του. Από τους απέναντι 20-30, κάποιοι περνάνε στην πλευρά μας».

«Ενώ [αυτοί που έχουν περάσει] χτυπάνε, οι υπόλοιποι βρίζουν και προκαλούν ταραχή, βουή… Φωνάζουν “θα σας σκοτώσουμε”. Η παρέα του Φύσσα απαντάει “φύγετε ρε φασίστες”». Επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει στην πρωτόδικη κατάθεσή της, ότι οι χρυσαυγίτες που βρίσκονταν στην πλευρά του Παύλου και της παρέας «τους χτυπούσαν τόσο όσο να τους έχουν του χεριού τους». 

Στη συνέχεια η μάρτυρας περιγράφει ότι δυο χρυσαυγίτες, κι αυτοί με όμοια εμφάνιση εμφανίζονται στο σημείο από την οδό Ξάνθου, μια κίνηση που η ίδια περιέγραψε ως “κυκλωτική”. Επιτέθηκαν τον Παύλο από πίσω ενώ ήδη δεχόταν επίθεση. Συνολικά περιέγραψε ότι η επίθεση γινόταν σε κύματα. Κάποιοι πέρασαν απέναντι, χτύπησαν, γύρισαν πίσω για να έρθουν άλλοι. Οι επόμενοι εξαπέλυσαν μια πιο άγρια επίθεση. Σε όλα τα κύματα ο όγκος των χρυσαυγιτών απέναντι δημιουργούσε κλίμα τρομοκρατίας.

Η περιγραφή συνεχίζει με τα όσα το δικαστήριο έχει ακούσει και από τους ίδιους τους φίλους του Παύλου Φύσσα: «Ένας φίλος του Παύλου πέφτει πάνω στη βιτρίνα. Εκείνη τη στιγμή περνάει με φόρα από δεξιά μου στο αντίθετο ρεύμα ένα ασημί αυτοκίνητο και σταματάει στη στάση του λεωφορείου, στο μέσο του τετραγώνου. Εκεί που είναι ο Φύσσας και οι φίλοι του».

«Με μαχαίρωσε! Πιάστε τον»

«Οι φίλοι ήταν πιο κοντά στη βιτρίνα και ο Παύλος Φύσσας πιο κοντά στη στάση», συνεχίζει. «Εγώ δεν ήξερα τι να περιμένω, πίστευα ότι το αυτοκίνητο ήταν της ασφάλειας… Αφού σταματάει το αυτοκίνητο, αυτοί που χτυπούσαν έχουν μπει σε ημικύκλιο γύρω από τον Φύσσα. Βγαίνει ο Ρουπακιάς, κάνει τρία βήματα, τον παίρνει αγκαλιά, κάνει δυο κινήσεις του χεριού και γυρίζει στο αυτοκίνητο. Σε όλη εκείνη τη φάση υπάρχει ακόμα μια βουή. Και την ώρα που πάει να μπει στο αυτοκίνητο ο Ρουπακιάς, εμφανίζονται δυο αστυνομικοί ΔΙΑΣ προς τον Παύλο κι εκείνος τους λέει “με μαχαίρωσε! Πιάστε τον”. Τότε πάνε προς το αμάξι». 

Η Δ. Ζώρζου είχε καταθέσει και πρωτόδικα ότι στο αυτοκίνητο υπήρχε συνοδηγός και στην κατάθεσή της σε β’ βαθμό επανέλαβε: «Βλέπω βγαίνει κάποιος από τη θέση του συνοδηγού και πάει να αποσπάσει τον Ρουπακιά από τους αστυνομικούς». Περιττό να γραφτεί ότι αυτός ο άνθρωπος δεν συνελήφθη. Ο Καζαντζόγλου, τον οποίο η Ζώρζου έχει αναγνωρίσει ως συνοδηγό και του οποίου το κινητό και η ταυτότητα βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, ενώ ήταν κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια, καταδικάστηκε για απλή συνέργεια.

Η Δ. Ζώρζου επιβεβαίωσε και τους φίλους του Φύσσα στο σημείο των καταθέσεών τους στο οποίο μιλάνε για την άνεση του Ρουπακιά με την αστυνομία: «Μου είπαν να ανέβω στον πάνω όροφο. Ενώ ανεβαίναμε, ανεβαίνει και ο Ρουπακιάς μόνος του, ασυνόδευτος. Τότε βγαίνει ένας αξιωματικός και τον πήραν να τον βάλουν σε ένα δωμάτιο». Τόνισε ότι τόσο στη διάρκεια της επίθεσης όσο και στο τμήμα βλέποντας τον Ρουπακιά, ή ίδια και η Π. Καραγιαννίδου ένιωσαν τρόμο – με ό,τι αυτό σημαίνει για το πώς ένιωσαν οι φίλοι του Παύλου Φύσσα.

Συνολικά η μάρτυρας έδωσε με διαύγεια και σιγουριά την εικόνα του οργανωμένου τάγματος. Ξεκαθάρισε ότι οι επιτιθέμενοι δεν εξεπλάγησαν καθόλου με την εμφάνιση του Ρουπακιά όπως αυτή έγινε. Αντίθετα σχημάτισαν κλοιό γύρω του όταν έφτασε ο μαχαιροβγάλτης. Διέλυσε έτσι κάθε αμφιβολία για το αν συνδέονται το μαχαίρωμα, τα κύματα επιθέσεων και το τάγμα εφόδου απέναντι. Μίλησε για καταμερισμό εργασίας ανάμεσα στα μέλη του τάγματος: «είχαν στο μυαλό τους ότι οι επιθέσεις θα είναι σε κύματα… άλλοι θα βγουν από την Ξάνθου… ο Ρουπακιάς θα έρθει για το μαχαίρωμα… για να σκοτώσει».

Επίσης, σχετικά με το θέμα της στοχοποίησης του Παύλου Φύσσα τόνισε: «Στην αρχή σκέφτηκα ότι στόχος ήταν όποιος έμενε πίσω. Ωστόσο έγινε μια επίθεση, μια διακοπή, μια δεύτερη επίθεση από άλλη κατεύθυνση, μετά τρίτη επίθεση από τρίτη κατεύθυνση, όλες στον Φύσσα. Οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον είχαν στο μάτι».

Στις ατελείωτες, παρελκυστικές, απειλητικές ερωτήσεις της υπεράσπισης, πολλές φορές πασπαλισμένες με κανονικά ψέματα, η μάρτυρας απάντησε χωρίς να χάνει στιγμή την ψυχραιμία της και χωρίς να πέσει σε καμία αντίφαση. Αναφέρθηκε και σε άλλες επιθέσεις που γνώριζε, την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ λίγες μέρες πριν, το πογκρόμ του 2011 σε βάρος μεταναστών, μια επίθεση στο Πολυτεχνείο σε βάρος των φοιτητικών παρατάξεων.

Στην ερώτηση της έδρας αν μετά την εμφάνισή της ως αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας έχει δεχθεί απειλές απάντησε: «Είχα ανώνυμα τηλεφωνήματα. Δεν μιλούσαν, έπαιρναν συγκεκριμένες ώρες. Στην πρώτη δικάσιμο [σ.σ: το 2015] το Πρώτο Θέμα είχε βγάλει τα ονόματα των μαρτύρων. Τότε άρχισαν πάλι τα τηλεφωνήματα. Όταν είπα στην πρόεδρο ότι συνέβη αυτό, σταμάτησαν. Όταν αναγνώρισα τον Καζαντζόγλου στο δικαστήριο απειλήθηκα κι από τον ίδιο. Φώναξε “πάμε έξω να σου δείξω τι θυμάσαι από εκείνη τη νύχτα”. Οι συνήγοροι έφεραν δημοσιεύσεις από το προφίλ μου στο facebook και γυρίζοντας στο σπίτι είδα πολλά απειλητικά μηνύματα. “Θα σε βρούμε, θα σε σκοτώσουμε που μιλάς για τη ΧΑ”. Αναρωτήθηκα πώς γίνεται να φτάσανε εκεί και είδα ότι στο σάιτ της ΧΑ είχαν αναρτήσει το προφίλ μου κανονικά με όνομα και φωτογραφία, καθώς και τις δημοσιεύσεις».

Φυσικά πάλι δεν έλειψαν οι απειλές σε βάρος της από την υπεράσπιση. Απείλησαν με διώξεις για ψευδομαρτυρία, όπως έχουν κάνει για σχεδόν όλους τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει. Έφτασαν δε στο σημείο να αιτηθούν από το δικαστήριο πράγματα που δεν επιτρέπει ο νόμος, όπως το να έρθουν να καταθέσουν οι ανακριτικοί υπάλληλοι που την εξέτασαν στην αρχή. 

Όταν πήρε τον λόγο ο Λαγός την …έψεξε για τις δημοσιεύσεις της στο facebook λέγοντας ότι δεν είναι «δημοκρατικό να βρίζετε τις μητέρες μας»! Κάτι που ξεσήκωσε τη δίκαιη οργή της Μάγδας Φύσσα: «τόσο πολύ στενοχωρήθηκες για τις μανούλες, που αφαιρείς τη ζωή του παιδιού τους». Ο Λαγός απάντησε με μια χυδαία επίθεση σε βάρος της, κραυγάζοντας «είσαι επάγγελμα μάνα Φύσσα, άντε μη σου γ..», ενώ, χωρίς φυσικά να υποστεί καμία συνέπεια, αντιστεκόταν στην ομάδα μεταγωγών που τον έβγαζε από την αίθουσα.

Για την επόμενη δικάσιμο το δικαστήριο έχει καλέσει την Π. Καραγιαννίδου, φίλη της Δ. Ζώρζου και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας, καθώς και την Χ. Τοσλούκου, τότε σύντροφο του Παύλου Φύσσα, η οποία δεν έχει καταθέσει πρωτόδικα. Το δικαστήριο προγραμμάτισε 8 συνεδριάσεις για τον Φλεβάρη, μια μικρή δηλαδή επιτάχυνση σε σχέση με τους πρώτους 6 μήνες της δίκης.

 

Επόμενες δικάσιμοι

Δικάσιμες Γενάρη: 18/1, 20/1, 25/1, 27/1
Δικάσιμες Φλεβάρη: 1/2, 3/2, 6/2, 10/2, 13/2, 15/2, 17/2, 20/2