Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΠΟΣΠΕΡΤ: Είναι ώρα για μεγάλο αγώνα

9/11/22, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Το ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ έχει καταντήσει -όσο ποτέ άλλοτε- ασφυκτικό για τους εργαζόμενους. Το παραγόμενο προϊόν μας ντροπιάζει όλους. Αποκορύφωμα ήταν η κηδεία του Γλύξμπουργκ, έναν τέως βασιλιά που διώξαμε πριν πέντε περίπου δεκαετίες, με το πρόγραμμα της ΕΡΤ να γίνεται μονοθεματικό, με γραμμή προφανώς της διοίκησης -και της κυβέρνησης. 

Ξεθάβουν σκελετούς από τα ντουλάπια για να αποσιωπήσουν την αγανάκτηση και τους αγώνες ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας, να κρύψουν τα τόσα εργατικά ατυχήματα που σκορπίζουν τον θάνατο στους εργάτες που δουλεύουν για ψίχουλα και ανασφάλιστοι για να επιβιώσουν. Η ΕΡΤ που έχει επενδύσει σε μυθοπλασία και ψυχαγωγικά προγράμματα με τόσους καλλιτέχνες, τους δίνει βήμα μόνο για να “παίξουν”, αλλά τους κόβει όταν αγωνίζονται ως εργαζόμενοι.

Άρα ως εργαζόμενοι της ΕΡΤ χρειάζεται πρώτα απ' όλα να μπούμε μπροστά για να επιβάλουμε ότι η ενημέρωση θα καθορίζεται από εμάς και όχι από τα κυβερνητικά επιτελεία και τα χρυσοπληρωμένα στελέχη που έχουν βάλει στην ΕΡΤ. Έχουμε να παλέψουμε ταυτόχρονα μαζί με όλο το εργατικό κίνημα για αυξήσεις στους μισθούς και για συνδικαλιστικά δικαιώματα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων συναδέλφων ενάντια στην υποστελέχωση και την εντατικοποίηση της εργασίας και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, οι οποίοι, μαζί με τους εργολαβικούς, μπορεί να είναι περισσότεροι από τους αορίστου αυτή τη στιγμή. Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή έχει μείνει πολύ πίσω και την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εξωτερικές παραγωγές για να πλουτίζουν οι ιδιώτες.

Μέσα σε αυτήν την περίοδο γίνεται το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ (16-17/1) και είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για μια αγωνιστική ομοσπονδία που θα μπει μπροστά προς την κατεύθυνση ενός μεγάλου απεργιακού αγώνα για να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω. Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο και δεν θα είμαστε σε “αναμονή”. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ μπορούμε να συσπειρωθούμε ώστε να ανοίξουμε ξανά τον δρόμο για να φτιάξουμε την ΕΡΤ που παλεύαμε τα χρόνια της κατάληψης μετά το “μαύρο” του Σαμαρά το 2013-2015. Ως Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην ΕΡΤ θα βάλουμε πλάτη για να σπρώξουμε προς τα εκεί, οργανώνοντας από τα κάτω, αγωνιστικά, αιχμηρά, αλλά και ενωτικά.

Ένας μεγάλος αγώνας στην ΕΡΤ θα δώσει έμπνευση και ώθηση στους εργαζόμενους και στα ιδιωτικά “μαγαζιά” της ενημέρωσης, που σε κάποια από αυτά έγιναν βήματα το προηγούμενο διάστημα με συνελεύσεις εργαζομένων. Για να κερδίσουμε ότι η ενημέρωση θα εξυπηρετεί την κοινωνία και όχι αυτούς που ευθύνονται για τη βαρβαρότητα, βάζοντας τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους.

Ειρήνη Φωτέλλη, 
εργαζόμενη στην ΕΡΤ, μέλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων