Η Άποψή μας
Το αντιφασιστικό κίνημα περιφρουρεί τις δημοκρατικές ελευθερίες

17/1, Αντιφασιστική διαδήλωση στα Πετράλωνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, μεθοδεύει άλλη μια επίθεση στις δημοκρατικές κατακτήσεις. Πίσω από μια ψεύτικη φιλολογία περί αποκλεισμού από τις εκλογές των κατάλοιπων της καταδικασμένης ως ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσής Αυγής, προωθεί στη Βουλή τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να επιβάλλει έλεγχο στα πολιτικά κόμματα.

Όπως εξηγούν σε άλλες σελίδες αυτού του φύλλου η ΚΕΕΡΦΑ και οι δικηγόροι που έδωσαν τη μάχη της Πολιτικής Αγωγής για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, πρόκειται για μια ρύθμιση που κλαδεύει τη δημοκρατία και όχι τους φασίστες. Οι φασίστες δεν συγκροτούν πολιτικό κόμμα, αντίθετα συγκροτούν συμμορίες που χτυπούν για να διαλύσουν κόμματα και συνδικάτα, κάθε οργανωμένη έκφραση της εργατικής τάξης μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία. Η πρόταση για εποπτεία του Άρειου Πάγου πάνω στα πολιτικά κόμματα απειλεί να επιβάλλει περιορισμούς και αποκλεισμούς πάνω ακριβώς σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έδωσαν ιστορικά και δίνουν και σήμερα τον αγώνα κατά της φασιστικής απειλής.

Απειλή

Δεν πρόκειται για θεωρητική απειλή. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρωταγωνιστεί στις μεθοδεύσεις για συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ΕΥΠ για να παρακολουθεί τις συνομιλίες πολιτικών προσώπων, ακόμη και κοινοβουλευτικών ηγετών. Κανένας και καμιά δεν είναι ασφαλείς να αναπτύξουν πολιτική ή συνδικαλιστική δράση κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τώρα το δίδυμο κυβέρνηση-Άρειος Πάγος απειλεί να επεκτείνει την εποπτεία του σε ανώτερο επίπεδο.

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο όπου η πολύπλευρη κρίση του καπιταλισμού εξασθενίζει το πολιτικό σύστημα σχεδόν σε όλες τις χώρες. Η απάντηση των κυρίαρχων τάξεων είναι μια συστηματική απόπειρα να θωρακίσουν την εξουσία τους απέναντι στην εργατική οργή. Καταγγέλλουν τον «λαϊκισμό», μιλούν για «δύο άκρα» και στην πράξη θέλουν να καταστείλουν προληπτικά τις εργατικές εκρήξεις. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο για αυτές τις μεθοδεύσεις.

Όπως πάντα, η απάντηση δεν βρίσκεται στους διαδρόμους της Βουλής, αλλά στη δράση του αντιφασιστικού κινήματος. Τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν τους έστειλε στη φυλακή καμιά Νέα Δημοκρατία, τους έστειλε η οργανωμένη πάλη χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών. Εκεί βρίσκεται ξανά η δύναμη και για να μην αφήσουμε τους Κασιδιάρηδες να παριστάνουν το πολιτικό κόμμα και για να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση των αντιδημοκρατικών επιθέσεων.

Όλες οι αντιφασιστικές κινήσεις με την ΚΕΕΡΦΑ μπροστά, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς με πρωτοπορία την ενωτική αντικαπιταλιστική αριστερά μπορούν να ξεσηκώσουν τα συνδικάτα και κάθε εργατική συλλογικότητα έτσι ώστε κανένας Κασιδιάρης και κανένας Λαγός να μην μπορεί να οργανώνει «προεκλογική» εκστρατεία μέσα από τη φυλακή. Και παράλληλα, στηρίζοντας το απεργιακό κίνημα που ξεδιπλώνεται, να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση των Βορίδηδων και τις μεθοδεύσεις της.