Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια απ’ τα Μουσεία

9/11/22, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα

Σε κοινή εκδήλωση-συζήτηση ενάντια στη μετατροπή των κρατικών Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που προωθεί η κυβέρνηση καλούν την Πέμπτη 26/1 στις 3.30μμ, στην Αίθουσα του Μηχανουργείου (Τεχνόπολη) ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Οι εργαζόμενοι του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στο Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους με τίτλο “Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα, Κάτω τα χέρια από τα κρατικά μουσεία”: 

«Η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν τις εκλογές θέλει να περάσει όσα περισσότερα νομοσχέδια μπορεί και να αποτελειώσει το έργο της... ονειρεύονται την ολοκληρωτική διάλυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας με την εξαγγελθείσα μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ.

Στόχος τους η παράδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα σαλόνια όπως δείχνει η τοποθέτηση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στο ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης, η ολοκληρωτική μετατροπή των μουσείων σε γκαλερί φίλων, το ξέπλυμα της αρχαιοκαπηλίας και φυσικά το χτύπημα στα εργασιακά μας δικαιώματα, όπως πάλι δείχνει ένα παράδειγμα του μουσείου Ακρόπολης που μέσα σε μια νύχτα κόπηκε το ανθυγιεινό επίδομα στους συντηρητές έργων τέχνης.  

Εμείς οι εργάτες του Πολιτισμού έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Να μην επιτρέψουμε τη διάλυση και το ξεπούλημα στους ιδιώτες. Ήρθε η ώρα να βγούμε στο δρόμο, με όπλο την απεργία.

Να μπουν μπροστά τα σωματεία μας, μέσα από γενικές συνελεύσεις, να κλείσουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, να οργανώσουμε συγκεντρώσεις παντού, να συντονιστούμε με τους καλλιτέχνες, να κάνουμε πράξη το σύνθημα “Τα μουσεία ανήκουν στο λαό”.Τώρα είναι η ώρα για να ξεσηκωθούμε με απεργία με διάρκεια».