Τα μεσάνυχτα της 22ης Δεκεμβρίου του 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της στα Πετράλωνα η Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια εργάτρια σε εταιρία καθαρισμού και μετανάστρια από την Βουλγαρία δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους. Την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.
Η Κούνεβα, γραμματέας του σωματείου καθαριστών-τριών, απαιτούσε μαζί με τις συναδέλφισσές της καλύτερες συνθήκες εργασίας στην εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ που είχε αναλάβει εργολαβία τον καθαρισμό των σταθμών του ΗΣΑΠ. Πριν την επίθεση είχε δεχθεί αλλεπάλληλες απειλές εναντίον της ζωής της για να σταματήσει τη δράση της και επειδή φοβόταν είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή στον σταθμό Θησείο.
Σήμερα 15 χρόνια μετά, όχι μόνο οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της επίθεσης παραμένουν ατιμώρητοι, αλλά η Κωνσταντίνα Κούνεβα καλείται να τους πληρώσει αποζημίωση 65.000 ευρώ! «Eκτός από την επίθεση με βιτριόλι, αισθάνομαι ότι δέχομαι δεύτερη επίθεση από τη Δικαιοσύνη και την ίδια την πολιτεία» είπε η Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλώντας στο TVXS για την απόφαση της ελληνικής «δικαιοσύνης» να επιδικάσει τελεσίδικα πριν από δύο μήνες την αποζημίωση στους πρώην εργοδότες της.
«Ηθικά δεν μπορούσα να δεχτώ ότι έπρεπε να πληρώσω τους ηθικούς αυτουργούς της απόπειρας εναντίον μου. Τους ανθρώπους που κατέστρεψαν τη ζωή μου και την οικογένειά μου. Οπότε προσέφυγα ξανά για το οικονομικό ζήτημα αλλά δεν δικαιώθηκα. Οπότε το φθινόπωρο που βγήκε η απόφαση η τελεσίδικη, άρχισα να πληρώνω τον πρώην εργοδότη μου. Μάλιστα το δικαστήριο, έκρινε πως πρέπει να του τα δώσω με τόκο τα χρήματα πίσω, αλλά καταλήξαμε σε συμβιβασμό και θα δώσω το ποσό των 65.000.
Ποινικό δικαστήριο δεν έγινε ποτέ. Όσον αφορά τη δίκη για αποζημίωσή μου λόγω εργατικού ατυχήματος, η πρωτόδικη απόφαση το 2013, έκρινε τον εργοδότη μου, την ΟΙΚΟΜΕΤ, υπεύθυνο γιατί δημιούργησε κλίμα σύγκρουσης εναντίον μου που οδήγησε στην επίθεση και όρισε αποζημίωση 250.000 ευρώ. Μου έδωσε γύρω στα 60 χιλιάρικα και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη» συνεχίζει η Κούνεβα προσθέτοντας πως αυτά τα χρήματα κάλυψαν τα έξοδα του πρώτου μόνο χειρουργείου.
«Κανένας δεν πίστευε ότι θα ζήσω. Καμμένα μάτια και οισοφάγος, πρόσωπο εντελώς παραμορφωμένο… χρειάστηκαν πάνω από 40 επεμβάσεις για να κρατηθώ στη ζωή. Τρεις φορές έφυγα από τη ζωή και τρεις ξανά γύρισα. Στο Παρίσι δεν πίστευαν ότι ζω. Μου είπαν τόσο καμένος άνθρωπος δεν ζει. Τα χειρουργεία, η προσπάθεια να ζήσω να συνηθίσω… ακόμα μαθαίνω τον εαυτό μου. Όσο ήμουν στο ευρωκοινοβούλιο έκανα θεραπείες, λογοθεραπείες, κινησιοθεραπείες, φυσιοθεραπείες. Στο λοκ ντάουν που δεν μπορούσα να κάνω θεραπείες, είχα προβλήματα υγείας σοβαρά. Ζω με την αναπηρική σύνταξη 700 ευρώ. Πως θα τα κάνω όλα αυτά; Από το ευρωκοινοβούλιο δεν παίρνω ακόμα σύνταξη δεν ξέρω αν θα ζω μέχρι να την πάρω. Επίσης πρέπει να απασχολώ κάποιον για να κάνει την γραφειοκρατική δουλειά εκ μέρους μου. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να συνειδητοποιήσω, ότι αυτοί που μου προκάλεσαν όλα αυτά τα προβλήματα, είναι δικαιωμένοι από την ελληνική Δικαιοσύνη».
Οι αποφάσεις του Εφετείου και του Αρείου Πάγου δεν διαπίστωσαν «αιτιώδη συνάφεια» με το έγκλημα αιτιολογώντας την απόφασή τους λόγω της «αδυναμίας» να συνδεθούν οι δύο δράστες με την εταιρεία. Και πως να εντοπιστούν αφού η ποινική «έρευνα» - η Διεθνής Αμνηστεία χαρακτήρισε την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ μη λεπτομερή και μη αντικειμενική - έκλεισε με τεράστιες παραλείψεις: δεν εξετάστηκε υλικό από κάμερες της περιοχής, δεν λήφθηκε βιολογικό υλικό, δεν ελέγχθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες και τραπεζικοί λογαριασμοί υπόπτων. Αλλά ο Άρειος Πάγος και οι εισαγγελείς του έκριναν ότι η επίθεση στην Κούνεβα ήταν «θεόσταλτο» έργο.
Την δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα το 2008 είχε ακολουθήσει ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων αλληλεγγύης που απλώθηκε και στο εξωτερικό οδηγώντας στην αρχική δικαίωση της Κούνεβα κόντρα στην προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ και της εργοδοσίας να κουκουλώσουν την υπόθεση. Η Κούνεβα έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, εκλέχτηκε ευρωβουλευτίνα. Αλλά το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του δεν ξεχνάνε. Η Κούνεβα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία απεχθάνονται: Γυναίκα, μετανάστρια, εργάτρια και αγωνίστρια. Ήταν πρωτοπόρα σε ένα αγώνα που συνεχίζεται σήμερα σε δεκάδες χώρους εργασίας ενάντια σε μια κυβέρνηση που το όνομά της είναι συνώνυμο της εργολαβίας, του ρατσισμού εκαι του σεξισμού. Και γι’ αυτόν της τον ρόλο καλείται σήμερα να πληρώσει τα αφεντικά της.