Καταστολή
Μια αστυνομία που “δεν βρίσκει” στοιχεία…

15/10/22, Διαδήλωση στα Σεπόλια. Φωτό: Νίκη Αργύρη

Σε εκατοντάδες δικαστικές υποθέσεις -από την εκδίκαση της υπόθεσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα που αθώωσαν τους εργοδότες της λόγω έλλειψης «αιτιώδους συνάφειας» μέχρι την πρόσφατη υπόθεση του Greek mafia όπου ο εισαγγελάς πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τα πλημμελήματα λέγοντας ότι το «αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο»- αυτό που αποτελεί κοινό παρανομαστή είναι η διαχρονική πρακτική της ΕΛ.ΑΣ να κουκουλώνει και να χειρίζεται κατά το δοκούν τις υποθέσεις: Μη συλλέγοντας στοιχεία ή καταστρέφοντας αποδεικτικό υλικό (αυτοκίνητο Σαμπάνη) όπου «δεν βολεύει». Και  αντιθέτως φυτεύοντας «στοιχεία» και στήνοντας κατηγορίες (περίπτωση Σταθόπουλου) όπου «βολεύει».

Μια από τις περιπτώσεις που «δεν βολεύει» είναι αυτή του δωδεκάχρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Πριν από δεκαπέντε μέρες ο αδελφός του κοριτσιού ζητώντας την αποφυλάκιση της μητέρας τους που κρατείται στην φυλακή κατήγγειλε πώς η αστυνομία, βήμα το βήμα, επιχείρησε να κουκουλώσει την υπόθεση που αφορούσε το τοπικό στέλεχος της ΝΔ Μίχο -που επιπλέον μπαινόβγαινε βγάζοντας φωτογραφίες στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού. Η θεία της κοπέλας κατηγορούσε την ΕΛ.ΑΣ ότι «το τηλέφωνο που είχε τα περισσότερα στοιχεία, δεν του το βρήκανε. Γιατί όταν ένα μήνα τον αφήνεις έξω, ενώ εμείς είχαμε προειδοποιήσει, το εξαφάνισε αυτό το τηλέφωνο που έκανε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, που πήγαινε το παιδί στα σπίτια». 

Την περασμένη εβδομάδα ήρθε ένα γεγονός να τους επιβεβαιώσει: Η οικογένεια του Μίχου (η σύζυγός του  μέχρι την αποκάλυψη πολιτευόταν στη δημοτική παράταξη Μπακογιάννη), σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μίχου, κάλεσε κάποιους εργάτες να «καθαρίσουν» το χώρο στον οποίο είχε το μαγαζί -και από το οποίο οργάνωνε το κύκλωμα παιδοβιασμού- γιατί ξενοικιάζεται. Μιλάμε για ένα χώρο τέλεσης εγκλήματος. Κάτω από την σκάλα του υπογείου στο οποίο ο Μίχος βίαζε την δωδεκάχρονη, οι Πακιστανοί εργάτες που δούλευαν εντόπισαν μια κούτα που περιείχε τηλέφωνο και λάπτοπ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ: «το κινητό και το λάπτοπ βρήκε ένας εργάτης, ο οποίος κατέβηκε στο υπόγειο για να καθαρίσει και τα πήρε στο σπίτι του. Όταν, όμως, πληροφορήθηκε ότι το μαγαζί ήταν νοικιασμένο από τον Ηλία Μίχο, ειδοποίησε την Αστυνομία, άνδρες της οποίας παρέλαβαν τις συσκευές». 

Αυτό που δεν χωρά αμφιβολία είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ, που σε άλλες περιπτώσεις μαζεύει και την «τρίχα», σε αυτήν την περίπτωση ξέχασε να ελέγξει μια κούτα μέσα στο χώρο του εγκλήματος. Το αν περιέχουν αποδεικτικό υλικό οι συσκευές μένει να φανεί από τον έλεγχο των συσκευών που πλέον είναι στα χέρια της αστυνομίας. Αλλά και να έχει, είμαστε σίγουροι ότι θα φανεί; Στην υπόθεση της “Greek police mafia” π.χ. η απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που περιείχαν αποδεικτικό υλικό για  την υπόθεση από το αρμόδιο τμήματ της ΕΛ.ΑΣ δεν έφτασαν στα δικαστήρια λόγω «τεχνικών» και άλλων «κωλυμάτων»...