Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κυβερνητική παραδοχή των pushbacks

Ξανά εκτεθειμένοι βρέθηκαν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης. Πάνω στην πρεμούρα τους να ανακηρύξουν ψεύτες τους πρόσφυγες/ισσες που καταγγέλουν τη δολοφονική τους πολιτική και να επιτεθούν στο κίνημα αλληλεγγύης, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για μία ακόμα επιβεβαίωση των παράνομων επαναπροωθήσεων που πραγματοποιεί το ελληνικό κράτος.

Η Καθημερινή της Κυριακής δημοσίευσε συνέντευξη ενός Σύριου πρόσφυγα που ισχυρίζεται ότι ήταν ανάμεσα στους 38 πρόσφυγες που τον περασμένο Αύγουστο εγκλωβίστηκαν για πολλές ημέρες σε νησίδα στον Έβρο. Η ιστορία αυτών των προσφύγων είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα καθώς κατήγγειλαν το θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού, της μικρής Μαρίας, από τσίμπημα σκορπιού. Από τότε η κυβέρνηση είχε βάλει σκοπό να διαψεύσει το θάνατο της Μαρίας, δηλώνοντας μέχρι κι ότι «η Μαρία δεν υπάρχει». Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Σύριος πρόσφυγας δηλώνει ότι ο θάνατος της Μαρίας ήταν σκηνοθετημένος προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των αρχών και να αναγκαστούν να τους διασώσουν. Πανηγύρισε αμέσως η κυβέρνηση για την αποκάλυψη της φιλικής της εφημερίδας. 

Αλλά όσο κι αν η εγκυρότητα της μαρτυρία ελέγχεται – υπάρχουν άλλωστε και οι αντίθετες καταγγελίες από πρόσφυγες- η υιοθέτησή της από την κυβέρνηση αποτελεί παραδοχή των παράνομων pushbacks στα σύνορα. Κι αυτό γιατί ο ίδιος πρόσφυγας, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, περιγράφει αυτό που καταγγέλει εδώ και χρόνια το αντιρατσιστικό κίνημα: «Σύμφωνα με το σχέδιο και τις υποδείξεις των διακινητών, με μια φουσκωτή βάρκα χωρητικότητας 8-10 ατόμων θα διέσχιζαν κατά ομάδες το ποτάμι μέχρι την ελληνική όχθη. Οι πρώτοι δέκα από την ομάδα, ωστόσο, διασταυρώθηκαν επί ελληνικού εδάφους με άτομα που περιγράφει ως “μαυροντυμένους κουκουλοφόρους”. Τους χτύπησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν πίσω στην τουρκική όχθη. Εκεί, εντοπίστηκαν από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, οι οποίοι μετά μια δίωρη συνομιλία μαζί τους, μέσω μιας μετανάστριας που μιλούσε τουρκικά, τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη πριν επιχειρήσουν εκ νέου το πέρασμα στην Ελλάδα». 

Εύλογα λοιπόν η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή ρωτάει «ποιοι είναι οι “μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι” στα σύνορα, κύριοι της κυβέρνησης;»:

Αμείλικτα ερωτήματα

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης πανηγυρίζουν για το δημοσίευμα της Καθημερινής όσον αφορά μαρτυρία ενός από τους πρόσφυγες της υπόθεσης των 38 του Έβρου... Στη μαρτυρία αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι πρόσφυγες συνάντησαν σε ελληνικό έδαφος “μαυροντυμένους κουκουλοφόρους” που τους χτύπησαν και τους επαναπροώθησαν σε τουρκικό έδαφος.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

Ποιοί είναι αυτοί οι μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι που δρουν εντός της ελληνικής επικράτειας; Ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ; Γιατί δεν φορούν διακριτικά; Τι εντολές έχουν, από ποιόν και σε ποιόν δίνουν αναφορά;

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν δημοσιεύσει διεθνή μέσα ενημέρωσης (ανάμεσά τους και το Spiegel που πρόσφατα το αγάπησε ο κύριος Μηταράκης) το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί κρατούμενους Άραβες πρόσφυγες και μετανάστες για να συμμετέχουν σε τέτοιες καταδρομικές επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα νόμιμα χαρτιά για να προχωρήσουν το ταξίδι τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πέραν του παρακρατικού μηχανισμού των υποκλοπών, έχει στήσει ένα παρακράτος κουκουλοφόρων εκτός νόμου στα σύνορα. Το καθεστώς εξαίρεσης που έχει εγκαθιδρυθεί στον Έβρο και τα νησιά, οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό κράτος, ακόμα και οι καταγγελλόμενοι εκβιασμοί στους πρόσφυγες να αλλάξουν τις καταθέσεις τους καθιστούν δύσκολη την ανεξάρτητη, πέραν από κρατικές σκοπιμότητες, εξακρίβωση της αλήθειας για την υπόθεση των 38.

Αυτό που είναι όμως βέβαιο και πανθομολογούμενο από όλες τις μαρτυρίες είναι ότι η υπόθεση των 38 είναι άλλη μία από τις εκατοντάδες υποθέσεις push-backs για τις οποίες το ελληνικό κράτος καλείται να λογοδοτήσει.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την παρενόχληση των δικηγόρων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέδραμαν τους πρόσφυγες. Οι χτεσινές δηλώσεις του Ν. Μηταράκη που φωτογραφίζουν δικηγόρους και οργανώσεις όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αποτελούν ευθεία στοχοποίηση.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως αν τολμήσει, διά της εργαλειοποίησης της δικαστικής εξουσίας, να κινηθεί σε βάρος δικηγόρων και υπερασπιστών θα θερίσει τη θύελλα μιας εθνικής και διεθνούς καμπάνιας που θα εκθέσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως καθεστώς αντάξιο εκείνων του Όρμπαν στην Ουγγαρία και του Κατσίνσκι στην Πολωνία.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ζητάμε άσυλο και άδειες παραμονής, να παύσει το καθεστώς της εγκληματοποίησης της μετανάστευσης και της προσφυγιάς».