Εργατικό κίνημα
Κινητοποιήσεις στους Δήμους

17/1, Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πανελλαδική στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10πμ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλούν οι Ομοσπονδίες των εργαζόμενων στους δήμους και των μηχανικών του δημοσίου ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ. Ταυτόχρονα συνεχίζουν την απεργία-αποχή στις Υπηρεσίες Δόμησης από τις 23/1 μέχρι τις 13/2. Οι δράσεις αυτές γίνονται για να μπει φρένο στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών και υπηρεσιών. 

Μετά την επιτυχημένη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 17/1 με αφορμή τον θάνατο της Ελένης Καραγιάννη, εργαζόμενης στο δήμο Ξυλοκάστρου, εν ώρα εργασίας, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει της Εκτελεστική Επιτροπή για να προχωρήσει σε δράσεις κλιμάκωσης, όπως πανελλαδική σύσκεψη ΔΣ σωματείων, γενικές συνελεύσεις και νέες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενες στους Παιδικούς Σταθμούς της Αγίας Παρασκευής που κέρδισαν δικαστικά να πάρουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, που έχουν περικοπεί λόγω μνημονίων. Απέναντι σε αυτή την απόφαση η διοίκηση των Παιδικών Σταθμών αποφάσισε να καταθέσει έφεση. Στη συνεδρίασή της στις 23/1, το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής κάλεσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πάνω από 50 εργαζόμενων και αλληλέγγυων -όπως μελών του δημοτικού σχήματος Φυσάει Κόντρα. Επί σκοπού η διοίκηση του δήμου δεν έβαλε το θέμα τους προς ψήφιση, γιατί ήξερε ότι θα έχανε την ψηφοφορία, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει να γίνει η έφεση. Την Τετάρτη 25/1 καλείται νέα κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγ. Παρασκευής.