Η Άποψή μας
Τσακίστε τους πολεμοκάπηλους

Η Επαναστατική Αριστερά έχει δεκαετίες αγώνων ενάντια στην πολεμοκαπηλεία. Αντιπολεμική διαδήλωση το 1987. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Δυο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τη συντριβή ενός Φάντομ την ώρα που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση. Ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, 31 ετών και ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών, εκπαιδεύονταν σε «χαμηλή πτήση» προσομοιάζοντας την αποφυγή εχθρικών ραντάρ σε συνθήκες πολέμου. Η θυσία τους συμπίπτει χρονικά με την επέτειο της κρίσης των Ιμίων και υπογραμμίζει με αυτό τον τρόπο τις ευθύνες όλης της πολεμοκάπηλης «πολιτικής και πολιτειακής» ηγεσίας που έτρεξε υποκριτικά να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τον Ιανουάριο του 1996, κι όμως η στρατοκρατία ακόμη νοσταλγεί ότι στα Ίμια έχασε μια ευκαιρία να κάνει πόλεμο με την Τουρκία και να νικήσει. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής 29/1, ο εν αποστρατεία πλέον ναύαρχος που τότε ήταν διοικητής των μονάδων του ναυτικού γύρω από τα Ίμια, επιμένει ότι είχε την υπεροχή απέναντι στα τουρκικά πλοία αλλά η πολιτική ηγεσία ποτέ δεν του έδωσε την εντολή να χτυπήσει! 

Απογείωση εξοπλισμών

Φτάσαμε τότε στο παρά πέντε ενός ελληνοτουρκικού πολέμου και σήμερα η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία κλιμακώνουν τις προετοιμασίες για να φτάσουμε στο και πέντε. Απογείωση των δαπανών για πολεμικούς εξοπλισμούς και εξοντωτικές ασκήσεις πολεμικής προετοιμασίας. Και όλα αυτά γιατί; Για να εξασφαλιστεί ότι το Αιγαίο είναι ένας διάδρομος κάτω από ελληνικό έλεγχο από τον οποίο περνούν οι αμερικανικές αποστολές προς την Ουκρανία. Από εδώ θα περάσουν και τα νέα τάνκς που στέλνει ο Μπάιντεν μαζί με τον Σολτς για να κλιμακώσει το ΝΑΤΟ τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο Τσιτλακίδης και ο Τουρούτσικας ήρθαν να προστεθούν στους χιλιάδες Ουκρανούς και Ρώσους νεκρούς αυτού του βρόμικου πολεμικού ανταγωνισμού.

Αυτή η τραγωδία δεν πρόκειται να σταματήσει από τη Βουλή. Τις αμέσως προηγούμενες μέρες έγινε η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι όμως δεν ακούστηκε λέξη για όλα αυτά. Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να συγκαλύψει τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για σκάνδαλα την εποχή που στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόση είναι η γελοιοποίηση της κυβέρνησης ώστε να καταγγέλλει την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί «τοξικό κλίμα» μιλώντας για σκάνδαλα και ταυτόχρονα να λέει «και η αντιπολίτευση εμπλέκεται σε σκάνδαλα». Πλήρης θεσμικός εξευτελισμός.

Κι όμως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμάει να μεταφέρει τη σύγκρουση με την κυβέρνηση στο δρόμο. Δεν τόλμησε ούτε καν να καλέσει ένα συλλαλητήριο την ώρα που η Βουλή συζητούσε τη μομφή. Ευτυχώς το εργατικό κίνημα έρχεται να καλύψει το κενό με τις απεργίες που ξεδιπλώνονται. Οι εργάτες της Τέχνης ανοίγουν τον Φλεβάρη με 48ωρη απεργία και ακολουθούν οι ναυτεργάτες τη δεύτερη βδομάδα και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία την τρίτη. Και ετοιμάζονται οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα Μουσεία και πολλοί άλλοι χώροι. 

Μπορούμε και πρέπει να μεταφέρουμε τη μομφή στο δρόμο με τις απεργίες μας. Το συνέδριο του ΕΚΑ πρέπει να την κάνει πανεργατική με δική του απόφαση. Και παράλληλα είναι επείγον να συγκροτήσουμε τη δύναμη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της αριστεράς που λέει «Θέλουμε προσλήψεις και αυξήσεις, Όχι εξοπλισμούς». Για να τσακίσουμε τους πολεμοκάπηλους και να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία όπου οι ανθρώπινες ζωές δεν θα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.