Ιδέες
Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μας προσκαλεί

Την Πέμπτη 9 Φλεβάρη στις 7μμ, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μας καλεί να συζητήσουμε για το βιβλίο του Αγ. Τσέκερη, «Λίγος Εμφύλιος ακόμα: Η Καραμανλική τρομοκρατία, η δημοκρατική αντίσταση και η Αριστερά 1958-1963». 

Την συζήτηση, που θα γίνει στο χώρο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου (Φειδίου 14) θα ανοίξουν ο Λ. Μπόλαρης, και ο συγγραφέας του βιβλίου Αγγ. Τσέκερης. 

Η πάλη για τα δηµοκρατικά δικαιώµατα είναι συνυφασµένη µε την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Το βιβλίο µάς θυµίζει αυτή την ιστορία. Και µας προτρέπει να συζητήσουµε για τη στρατηγική που µπορεί να φτάσει την πάλη για τη δηµοκρατία µέχρι το τέλος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε "τι σημαίνει Δεξιά". 

Ελάτε να συζητήσουμε πως την παλέψαμε τότε και με ποια προοπτική μπορούμε να την παλέψουμε νικηφόρα σήμερα!


Νέα έκδοση

Η Πάλη για την Τρανς Απελευθέρωση, η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Δίνουμε τη μάχη για να γίνει η 8 Μάρτη πανεργατική αντισεξιστική απεργία «ενώνοντας τις μάχες ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, διακρίσεων και σεξιστικής βίας. Για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, για να απαιτήσουμε την τιμωρία για τους βιασμούς και τις σεξιστικές δολοφονίες, για την τιμωρία των δολοφόνων του Ζακ» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κίνησης για Απεργιακή 8 Μάρτη. Το βιβλίο της Αφροδίτης Φράγκου είναι όπλο σε αυτή την προσπάθεια. Όπως αναφέρει στο βιβλίο:

«Από ένα σημείο και μετά, θεσμικές κατακτήσεις όπως η νομοθέτηση της Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου (ΝΑΤΦ) πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας σε όλο τον πλανήτη. Έχουν παρθεί πρωτοβουλίες στήριξης τρανς ατόμων, οι επιστημονικοί κλάδοι που σχετίζονται με το φύλο έχουν αναπτυχθεί σε μια σειρά πανεπιστήμια, η Αριστερά και το εργατικό κίνημα, σε άλλες χώρες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο, έχουν αγκαλιάσει τα τρανς αιτήματα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ορατότητα των τρανς ατόμων είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή.

Παράλληλα όμως με τα προχωρήματα και τις κατακτήσεις εκτυλίσσεται μια αντεπίθεση από τη μεριά του συστήματος. Με διάφορους τρόπους οι από πάνω έχουν προσπαθήσει να πισωγυρίσουν τα όσα το κίνημα κερδίζει. Εφαρμόζουν φονικές πολιτικές σε βάρος των τρανς ανθρώπων και διαχέουν συστηματικά την δηλητηριώδη τρανσφοβική ρητορική, άμεσα από επίσημα χείλη ή έμμεσα αφήνοντας λυτά τα ακροδεξιά δεκανίκια τους.

…Η Αριστερά οφείλει να στηρίξει τα αιτήματα της τρανς κοινότητας, να ανοίξει τη συζήτηση μέσα σε κάθε χώρο της εργατικής τάξης για τη σημασία τους και να οργανώσει τις μάχες έτσι ώστε να κερδηθούν. Και παράλληλα να κερδίσει μέσα στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα το ξεκαθάρισμα ότι, παρόλο που η σεξουαλικότητα και η ταυτότητα φύλου εμφανίζονται σαν φάσμα και στους πλούσιους και τους φτωχούς, η δύναμη που μπορεί να τσακίσει την καταπίεση είναι η εργατική τάξη…

Βρίσκεται παντού: στα νοσοκομεία που θα προσφέρουν την ιατρική φυλομετάβαση, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία που θα γίνουν ο χώρος ζύμωσης των νέων απόψεων για την απελευθέρωση, τις δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες μας και φυσικά όλους τους εργατικούς χώρους στους οποίους χρειάζεται να τσακιστεί η ομοφοβία και η τρανσφοβία.

Κι έτσι να εξασφαλίσει ότι η οργή των τρανς ανθρώπων για την καταπίεση και τους αποκλεισμούς που βιώνουν θα μετατραπεί σε δύναμη και πάλη ενάντια στο σύστημα. Να ενισχύσει δηλαδή τις μάχες για την απελευθέρωση με την αντικαπιταλιστική στρατηγική».


Διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Βρετανία έγιναν την περασμένη εβδομάδα ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις στα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Αφορμή ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να μπλοκάρει την περασμένη εβδομάδα τη νομοθεσία, που είχε ψηφιστεί ήδη στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, σχετικά με την αναγνώριση και τον αυτοκαθορισμό του φύλου. 

Πάνω από 2.000 διαδηλωτές/τριες διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Στο κέντρο των ομιλιών, των συνθημάτων και των πλακάτ ήταν η ανάγκη για ενότητα με το εργατικό κίνημα που απεργεί. «Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Όταν διαδηλώσαμε την Τετάρτη, περάσαμε από το νοσοκομείο φωνάζοντας: "Μισθολογικά δικαιώματα για τους νοσηλευτές"» δήλωσε η τρανς ακτιβίστρια Κάι στην εφημερίδα Socialist Worker. «Αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές -οι άνθρωποι πρέπει να ενωθούν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα όλων». Η τρανς αγωνίστρια Λάουρα απευθυνόμενη στη συγκέντρωση στο Εδιμβούργο τόνισε: «Βλέπουμε κύματα απεργιών σε όλη τη χώρα. Φοβούνται τη δύναμή μας όταν είμαστε ενωμένοι. Προσπαθούν να μας διχάσουν γιατί ξέρουν ότι μπορούμε να νικήσουμε. Λένε στους απεργούς ότι δεν έχετε τίποτα κοινό με τα τρανς και μη δυαδικά άτομα. Θέλουν να μας σταματήσουν κι εμάς να αγωνιζόμαστε ενάντια στους αντισυνδικαλιστικούς και απεργιακούς νόμους. Η 1η Φεβρουαρίου -ημέρα απεργίας- είναι η μέρα μας για να αντεπιτεθούμε. Λένε επίσης ότι τα τρανς και μη δυαδικά δικαιώματα αποτελούν απειλή για τις γυναίκες. Η πραγματική απειλή για τις γυναίκες είναι η αστυνομία και η άρχουσα τάξη».