Εργατικό κίνημα
Η μάχη της Υγείας: Απεργιακό τριήμερο 20-21-22 Φ

Ένα απεργιακό τριήμερο ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι/ες στο ΕΣΥ στις 20, 21 και 22 Φλεβάρη. Την πρώτη μέρα οργανώνουν συγκεντρώσεις στις πύλες και τα προαύλια των νοσοκομείων, την δεύτερη πορείες στις τοπικές ΥΠΕ και την τρίτη κορυφώνουν με 24ωρη πανελλαδική απεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η απεργιακή διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30πμ στην πλατεία Μαβίλη.

Είναι ένα πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί από την ΠΟΕΔΗΝ και έρχεται να δώσει συνέχεια στους αγώνες των υγειονομικών ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας και του ξεπουλήματός της στους ιδιώτες. Μια πολιτική που κλιμακώνεται μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το ΕΣΥ τον Δεκέμβρη, με απολύσεις και παράδοση ολόκληρων υπηρεσιών στα χέρια εργολάβων, με σχέδια για συγχωνεύσεις και υποβάθμιση Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, με περισσότερες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δείχνουν οι εκατοντάδες απολύσεις συμβασιούχων που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες, από τον Άγιο Σάββα μέχρι τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, για να δοθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρίες.

Απέναντι στην επίθεση, ξεδιπλώνεται η αντίσταση. Οι εικόνες από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Σάββα, το Έλενα Βενιζέλου και το Γεννηματάς που παρουσιάζουμε σε αυτό το δισέλιδο, δείχνουν το κλίμα που επικρατεί παντού.

Με αφίσα, προκήρυξη και περιοδείες στους χώρους, μπαίνοντας μπροστά για γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, οι αγωνιστές/στριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων οργανώνουν την επιτυχία του απεργιακού τριημέρου. Καλώντας ταυτόχρονα την ΟΕΝΓΕ να το μετατρέψει σε πανυγειονομικό και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 22 Φλεβάρη για να συντονίσει όλα τα κομμάτια που αγωνίζονται, από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τα υπουργεία.


Σύσκεψη στο ΓΝΑ Γεννηματάς
Συντονισμός για κλιμάκωση

Σωματεία, συνδικαλιστές/στριες, εργαζόμενοι/ες από δεκατρία νοσοκομεία της Αθήνας συμμετείχαν την Παρασκευή 3 Φλεβάρη το απόγευμα στην ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η γενική συνέλευση των γιατρών του ΓΝΑ Γεννηματάς. Στόχος της σύσκεψης, που έγινε στο Αμφιθέατρο του Γεννηματάς, ήταν ο συντονισμός και η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κατεδάφιση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Οι γιατροί του Γεννηματάς πήραν αυτή την πρωτοβουλία, μετά από μια βδομάδα καθημερινών στάσεων εργασίας ενάντια στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχουν οδηγήσει ιδιαίτερα τις παθολογικές κλινικές στην κατάρρευση. «Τα προβλήματα με την αδυναμία να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που έρχεται στα ΤΕΠ, με την υπερεφημέρευση/υπερεργασία, με τα ράντζα κλπ, αφορούν όλα τα νοσοκομεία», είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο Γεννηματάς, ανοίγοντας τη συζήτηση. «Είμαστε όλοι/ες αντιμέτωποι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ και όλοι/ες μαζί έχουμε να δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει. Η απεργία στις 22 Φλεβάρη χρειάζεται να έχει επιτυχία, για να έχει και συνέχεια με κινητοποιήσεις με διάρκεια. Ενημερώσεις, περιοδείες, επιτροπές αγώνα παντού για να κλιμακώσουμε».

Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις που αναδείκνυαν όλες τις πλευρές της επίθεσης της κυβέρνησης αλλά και τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζόμενων. Το μαχητικό κλίμα από τη μαζική γενική συνέλευση στο Έλενα Βενιζέλου την προηγούμενη μέρα, μετέφερε ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο. «Ο συντονισμός μας είναι απαραίτητος γιατί, ενώ μέσα στα νοσοκομεία η διάθεση είναι αγωνιστική, κεντρικά υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε την απεργία στις 22 Φλεβάρη και πρέπει να την οργανώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά χρειάζεται να ενοποιήσουμε τις αντιστάσεις και να κλιμακώσουμε τις απεργίες», είπε. Αντίστοιχες εικόνες έφεραν εργαζόμενοι/ες από τον Άγιο Σάββα, το Αγία Όλγα, το Σωτηρία, το ΕΚΑΒ, το Δαφνί.

«Η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω την ατζέντα της χωρίς κλιμάκωση. Παρά τα εμπόδια που έχουμε βάλει σε μια σειρά επιλογές της, συνεχίζει την επίθεση», είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια στο Γεννηματάς. «Για να ανατρέψουμε την πολιτική της, οι αντιστάσεις μας σε κάθε νοσοκομείο παίζουν ρόλο γιατί ανοίγουν το δρόμο της συνέχειας. Να αξιοποιήσουμε την απεργία στις 22 Φλεβάρη σε αυτή την κατεύθυνση».

«Είμαστε μέσα στα συνδικάτα για να πιέζουμε για αποφάσεις αγωνιστικές», είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. «Γι’ αυτό βρεθήκαμε και σήμερα εδώ, για να βοηθήσουμε το από τα κάτω να ξεδιπλωθεί, να δυναμώσει, να παλέψει. Και αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε από εδώ είναι ότι θα κάνουμε βούκινο ότι χρειάζεται απεργία με διάρκεια. Ξεκινώντας από το τριήμερο στις 20-22 Φλεβάρη, συνεχίζοντας στις 8 Μάρτη με την απεργία την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και κλιμακώνοντας στη συνέχεια».

«Δεν περιμένουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα σωματεία και τις ομοσπονδίες για να μαζευτούν μετά και να κάνουν το κάτι άλλο. Συμβαίνει το κάτι άλλο από τα κάτω στα νοσοκομεία, όπως το κάναμε εδώ στο Γεννηματάς παρόλο που η ηγεσία στο Σωματείο μας δεν το ήθελε και αυτή την εμπειρία θέλουμε να γενικεύσουμε με τη σύσκεψη σήμερα», είπε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε τέτοια διαδικασία και οι εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Χρειάζεται να έχουμε συνοχή και συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση», είπε η Μαρία Ζησιμάτου, πρόεδρος του Σωματείου στο Έλενα Βενιζέλου. Η σύσκεψη έκλεισε με τη δέσμευση ότι η προσπάθεια συντονισμού θα συνεχιστεί.

Οι εργαζόμενοι/ες του Γεννηματάς έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για να γίνει γενική συνέλευση όλου του προσωπικού την Πέμπτη 9 Φλεβάρη, κόντρα στην άρνηση της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ στο Σωματείο τους.


Αγ. Σάββας
Έξω οι εργολάβοι

Με δίωρη στάση εργασίας 9πμ-11πμ και συγκέντρωση στην πύλη απάντησε την Πέμπτη 2 Φλεβάρη ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα στην απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει τις διαδικασίες για την απόλυση των εργαζόμενων στη φύλαξη και την παράδοση της υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι/ες όλων των ειδικοτήτων που συμπαραστέκονται στους συναδέλφους τους και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης.

«Αντιδράμε μαζί με το Σωματείο μας με κινητοποιήσεις. Αρχικά κάνουμε σήμερα μια δίωρη στάση εργασίας και θα το πάμε μέχρι τέλος», μας είπε η Δώρα Τσαΐκου, εργαζόμενη στη φύλαξη. «Ο εργολάβος σημαίνει μικρότερες αποδοχές, επισφάλεια, απολύσεις σε βάθος χρόνου γιατί θα μας κρατήσουν μέχρι να εκπαιδεύσουμε τους καινούργιους και μετά θα μας διώξουν, και φυσικά δεν είναι τόσο αξιόπιστος. Επικαλούνται το κόστος, δήθεν ότι είναι πιο φτηνοί οι εργολάβοι, αλλά αυτό έχει αποδειχτεί ότι είναι ψέμα. Το κάνουν για τους ευνόητους λόγους, γιατί θέλουν τους ιδιώτες. Από μας ουσιαστικά ξεκινούν την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ξαναβάζουν αρχικά τους εγολάβους και μετά θα επεκταθούν και σε άλλα τμήματα και ειδικότητες. Θα συνεχίσουμε και νομικά και με αγώνες».

Ενημέρωση στους ασθενείς 

Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης γίνονταν ανακοινώσεις ενημέρωσης προς τους ασθενείς από μέλη του Συλλόγου. «Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση που προχτές ψήφισε την παράδοση των υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολαβική εταιρία», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου, Κατερίνα Πατρικίου. «Είναι πρόκληση την ώρα που το νοσοκομείο στενάζει από ελλείψεις σε προσωπικό να χαρίζονται χιλιάδες ευρώ σε ιδιωτική εταιρία. Ο υπουργός Υγείας χτες στα κανάλια έλεγε ότι δεν θα δοθεί καμιά υπηρεσία σε ιδιωτική εταιρία αν αποδειχτεί ότι είναι πιο ακριβή. Έλεγε ψέματα. Έχουμε αποδείξει με αριθμούς ότι η εργολαβική εταιρία κοστίζει στο νοσοκομείο μας από 70 έως 100 χιλιάδες ευρώ παραπάνω το χρόνο. Παρόλα αυτά το προχωρούν. Απαιτούμε από τη Διοίκηση να πάρει πίσω αυτή την προκλητική απόφαση.

Το σωματείο μας εδώ και χρόνια πρωτοστάτησε για να φύγουν οι εργολάβοι και να αποκτήσουμε τις απευθείας συμβάσεις με το νοσοκομείο. Οι συνάδελφοι της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης που απολύονται τώρα, δουλεύουν στο νοσοκομείο μας πάρα πολλά χρόνια. Έχουν στηρίξει τη λειτουργία του σε όλες τις συνθήκες. Με χιόνια, με βροχές, με καύσωνες, με κόβιντ, με προβλήματα κάθε είδους, ήταν πάντα εδώ. Είναι απαραίτητο γρανάζι για τη δουλειά όλων μας. Η φύλαξη είναι αυτή που θα ανοίξει την πόρτα για να μπουν μέσα οι ασθενείς, για να καθοδηγήσει τον κόσμο που θα πάει. Είναι απαραίτητη αυτή η εμπειρία να μείνει στο νοσοκομείο μας. Έξω τώρα οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς προϋποθέσεις”.

Δυο μέρες μετά, το Σάββατο 4 Φλεβάρη, ο Πλεύρης πήγε στο νοσοκομείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ήταν μια επίσκεψη που έγινε ξαφνικά, χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση, για μια φωτογραφία στο προαύλιο. Τόσο πολύ φοβάται τις αντιδράσεις των εργαζόμενων. «Οι καρκινοπαθείς χρειάζονται δυνατό νοσοκομείο, με προσωπικό μόνιμο, εκπαιδευμένο και αποτελεσματικό!», έγραψε ο Σύλλογος Εργαζόμενων μετά την επίσκεψη. «Εσείς απολύετε εργαζομενους, ιδιωτικοποιείτε την λειτουργία του νοσοκομείου, συρρικνώνετε την δωρεάν λειτουργία και επεκτείνετε τα απογευματινά επί πληρωμή ραντεβού εις βάρος των φτωχών ασθενων! Κι έχετε το θράσος να φέρνετε τον Πλεύρη και την Γκάγκα εν κρυπτώ. Σάββατο πρωί με το νοσοκομείο κλειστό για γιορτούλα, φιεστες και καφεδάκι! Αλήθεια, καλημέρα στους φύλακες που απολύετε είπατε;».

Σαν επόμενο βήμα, ο Σύλλογος καλεί γενική συνέλευση όλου του προσωπικού την Πέμπτη 9 Φλεβάρη στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Ενώ σαν ενδιάμεσο σταθμό πριν την απεργία στις 22 Φλεβάρη, έχει προτείνει μαζί με άλλα Σωματεία στην ΠΟΕΔΗΝ, παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 10 Φλεβάρη ενάντια στις απολύσεις.


Νοσοκομείο Έλενα
Δεν τόλμησε ο Πλεύρης

Με συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων από όλα τα τμήματα και  τις ειδικότητες έγινε την Πέμπτη 2 Φλεβάρη η γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζόμενων στο Έλενα Βενιζέλου. Μέσα από τη διαδικασία αποφασίστηκαν μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με κεντρικούς σταθμούς την πανυγειονομική απεργία στις 22 Φλεβάρη και την απεργία την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη.

Το θέμα που αρχικά κυριάρχησε ήταν το νέο της επίσκεψης του Πλεύρη στο νοσοκομείο τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη, ύστερα από πρόσκληση της Διοικήτριας για την “κοπή της πίττας”. Μπορεί τελικά η εκδήλωση να αναβλήθηκε “λόγω του χιονιά” και μαζί και η συγκέντρωση “υποδοχής” του που αποφασίστηκε στη συνέλευση, αλλά αυτό δεν αλλάζει το πώς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι/ες στην είδηση. Όλοι/ες έλεγαν ότι η Διοικήτριά του οργανώνει άλλη μια φιέστα για να φωτογραφηθεί. Και πρότειναν με νόημα να τον “ξεναγήσουν” οι ίδιοι/ες στους χώρους του νοσοκομείου -στα άδεια από προσωπικό τμήματα, στα κακοσυντηρημένα και επικίνδυνα κτίρια, στα γεμάτα ποντίκια υπόγεια.

Σε αυτό το οργισμένο αλλά και αγωνιστικό κλίμα έγινε όλη η συνέλευση. Οι καταγγελίες για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που οδηγούν σε κλείσιμο θαλάμους νοσηλείας, για τη διόγκωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με το 40% των εργαζόμενων να είναι επικουρικοί και όχι μόνιμοι, για τις αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία που το αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο, για τους εξευτελιστικούς και καθηλωμένους μισθούς, έπεφταν βροχή. Το ίδιο για τη μη ένταξη στα ΒΑΕ και την κυβερνητική πρόθεση να κοπεί ακόμα και το ανθυγιεινό επίδομα σε διάφορες ειδικότητες, για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των συμβασιούχων αλλά και στις υπερωρίες και τις εφημερίες όλων, για το κόψιμο των αναρρωτικών αδειών, για την υποχρεωτική -για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή και επέστρεψαν- διεξαγωγή δυο ράπιντ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

«Θέλουμε μόνιμο τεχνικό προσωπικό»

«Για το ότι παίρνουμε τον μισθό και δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε παπούτσια στο παιδί ή αν θα περιμένουμε τον επόμενο μήνα, δεν νοιάζεται κανείς», είπε μία εργαζόμενη. «Οι συμβασιούχοι είναι ήρωες, έρχονται και εκπαιδεύονται και είναι με το ημερολόγιο στο χέρι. Όταν όμως έχεις έναν εργαζόμενο πέντε χρόνια και του έχεις πιει τον αίμα, δεν πρέπει να τον μονιμοποιήσεις;» είπε μια άλλη. «Το κόψιμο των αναρρωτικών αδειών είναι παράνομο. Είναι δυνατόν να αμφισβητούν υπογραφές γιατρών και να ερχόμαστε άρρωστες;» κατήγγειλε μία ακόμα. «Δουλεύουμε σαν να είμαστε σε γιαπί, έχουν βγει τούβλα, πέφτουν σοβάδες, μέχρι τζάμια έχουν φύγει», περιέγραψε άλλη, συμπληρώνοντας ότι «κινδυνεύουμε από εργατικά ατυχήματα, θέλουμε τεχνικό προσωπικό μόνιμο, όχι ιδιωτικές εταιρίες».

Σε αντίστοιχο τόνο καταγγέλθηκε η εντολή της Διοικήτριας να πηγαίνει παρουσιολόγιο των διοικητικών υπαλλήλων απευθείας στην ίδια. «Υπάρχει χάος στο διοικητικό κομμάτι λόγω των ελλείψεων και προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους ότι δεν κάνουν τη δουλειά τους, για να μας διασπάσουν», τονίστηκε. Αυτή η τακτική από την πλευρά της διοίκησης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, από το πώς διαχειρίζεται τους χώρους πάρκινγκ του νοσοκομείου μέχρι το πώς (δεν) λειτουργούν τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία αλλά πριμοδοτούνται τα απογευματινά επί πληρωμή ραντεβού ή δρομολογούνται τα περιστατικά για τον ιδιωτικό τομέα.

Ήταν η τρίτη γενική συνέλευση που κάλεσε μέσα σε λίγους μήνες το Σωματείο Εργαζόμενων του Έλενα Βενιζέλου, που από τις τελευταίες εκλογές και μετά έχει αριστερή πλειοψηφία. Κόντρα στην προηγούμενη ηγεσία της ΔΑΚΕ και τη ΠΑΣΚΕ που το είχαν αδρανοποιήσει, αυτή η αλλαγή έχει απελευθερώσει τη βάση των εργαζόμενων και έχει εκφράσει τη διάθεσή της να αγωνιστεί. Ήταν κάτι που αναφέρθηκε και στη συνέλευση, ότι «η εποχή που κρύβονταν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, έχει τελειώσει».